Eva Logo
Ron van der Spoel en Judith van der Spoel Eva's Kloosterretraite
15 april 2019 in Uit & thuis

Ron van der Spoel: ‘Vrouwen kennen de weg naar hun gevoel beter’

Judith van der Spoel interviewt haar vader Ron (spreker op Eva's Kloosterretraite) over vrouwen-events, opgroeien in een vrouwenfamilie en Gods liefde voor vrouwen.

Voor mij is het altijd vanzelfsprekend geweest: een aardse vader die mij vertelt hoeveel hij van mij houdt, en die mij laat zien hoeveel mijn hemelse Vader van mij houdt. Maar in een interview met mijn aardse vader leer ik dat dit echt niet zo vanzelfsprekend is. Ron van der Spoel (51) spreekt regelmatig op vrouwen-events, en merkte hoe vrouwen sterk de behoefte hebben om zich geliefd te weten.

Waarom word jij als man uitgenodigd om te spreken op vrouwen-events?

Ron: “Ik denk dat het komt omdat ik ben opgegroeid met drie zusjes, en zelf vader van drie dochters ben. Ik heb geleerd de geloofstaal van vrouwen te spreken. Thuis hebben we nooit echt momenten gehad waarop we gingen zitten met jou en je zussen om eens even over ‘het geloof’ te praten. Wel voerden we altijd hele open geloofsgesprekken naar aanleiding van gebeurtenissen of persoonlijke omstandigheden. Als iemand ergens mee zit, dan uiten we dat. Juist dan kun je ergens heel bewust voor bidden.”

Hebben deze ervaringen invloed gehad op hoe je op vrouwen-events spreekt?

“Ik heb wel geleerd hoe jullie als meiden met het geloof omgaan, ja. Wat mij vaak opvalt, is dat vrouwen het aan de ene kant heel goed kunnen oppikken wat je hen vertelt, maar aan de andere kant kunnen ze zich haast niet voorstellen hoeveel God van hen houdt. Als ik vrouwen vanuit de Bijbel laat zien hoeveel God van hen houdt, vertellen ze me dat ze dit nooit zo hebben durven toe te laten voor zichzelf. Ik denk echt dat vaders dat te weinig tegen hun dochters zeggen! En mannen te weinig tegen hun vrouw. Vrouwen hebben er behoefte aan om goed door te kunnen laten dringen hoe geliefd ze zijn.”

Hoe waren je eerste ervaringen met het spreken op een vrouwen-event?

“Het begon nog klein, voor een groepje vrouwen uit een gemeente. Ik was vooral benieuwd: sluit mijn manier van spreken, denken en geloven aan? Ik gebruik veel voorbeelden uit mijn eigen leven. En ik ben toch echt een man! Ik heb moeten leren om me kwetsbaar op te stellen. Ik merk dat veel sprekers het niet persoonlijk maken. Maar vrouwen hebben daar juist behoefte aan.”

Wat zijn de opvallendste verschillen tussen mannen- en vrouwengroepen?

Hij schiet even in de lach. “Allereerst verschilt het geluidsniveau. Vrouwen praten hoger en scheller. En ze ruiken lekkerder. Nee, maar het belangrijkste verschil is dat het bij mannen langer duurt voor je écht bij hun hart komt, voordat ze zich durven laten raken door wat er gezegd wordt. Ik merk dat vrouwen er meer open voor staan, en op natuurlijke wijze laten landen wat je hen vertelt. Mannen moet je over een drempel duwen. Ik denk dat vrouwen makkelijker de weg naar hun eigen hart, hun eigen gevoel kennen. En dat is nou juist het evangelie: God die echt binnenkomt in je leven.”

Is de geloofsbeleving van vrouwen anders dan die van mannen?

“Aha, dat is een spannende.” Hij denkt lang na. “Ik denk toch dat de manier van geloofsbeleving in de eerste plaats te maken heeft met je karakter. Iedereen denkt weer anders. Dan nog zullen vrouwen eerder bij hun gevoel durven komen dan mannen, maar ik denk dat geloven vooral te maken heeft met je karakter.”

Welk vrouwen-event zal je niet snel vergeten?

Eva's Kloosterretraite van 2018. Daar waren 500 vrouwen die echt de geestelijke diepte in doken. Maar wat me vooral bijblijft, was het avondmaal. Bij binnenkomst konden ze hun zorgen, boosheid en verdriet opschrijven en in een mand gooien. Daarna liepen ze allemaal langs. Ik keek hen stuk voor stuk in de ogen, en ik vertelde hen allemaal persoonlijk: dit is het lichaam van Christus, verbroken voor jou. Ik voelde het zo in mijn hart, dat ik hen mocht meegeven dat God zoveel van hen houdt! Dat was een heel intens moment.”

Zijn er dingen die jou storen aan vrouwen-evenementen?

“Haha, die zag ik niet aankomen. Wat me wel eens stoort? Het gebrek aan stilte. Zodra je stil bent, beginnen vrouwen te praten met elkaar. Terwijl ik ze het soms zo gun om gewoon even stil te zijn! Op steeds meer conferenties wordt er aandacht aan besteed om echt stil te worden. En soms wordt de vrucht van conferenties gemeten aan de hoeveelheid tranen die er zijn gevloeid. Dat vind ik ook heel onterecht. Er gebeurt veel meer van binnen dan je aan de buitenkant kunt zien.”

Wat heb je geleerd van het spreken voor vrouwen?

Ron denkt wel erg lang na. Maar dan komt het hoge woord eruit: “Wat ik vooral leer van vrouwen-evenementen, is dat het zo mooi is als je samen kwetsbaar durft te zijn en je jezelf niet groter of sterker voordoet dan je bent. Die neiging hebben mannen wel vaak, maar vrouwen veel minder.”

Tekst: Judith van der Spoel 

 

Lees, luister en kijk ook de 'Minella meets' met Ron van der Spoel waarin hij deelt: "Ik snap God heel vaak niet".