Eva Logo
maandverband
17 april 2019 in Lijf & leven

Ruth Valerio: groen menstrueren is de toekomst!

Ruth Valerio – schrijfster, theoloog, milieuactivist en op 8 mei te gast op de collegedag van TEAR – pleit er in deze column voor om de Always Ultra aan de wilgen te hangen. En wel hierom. “De schadelijke stoffen die gebruikt worden bij de productie van je tampon of maandverband wil je echt niet zo dichtbij of zelfs ín je lichaam hebben.”

Laten we dit nou eens uitspreken: wij vrouwen zijn ongeveer dertig jaar van ons leven elke maand ongesteld. Een bloederige kwestie. Ik weet het, dit is een beetje een gevoelig en persoonlijk onderwerp (en bovendien een maandelijks ongemak), maar ik denk niet dat we ons zouden moeten schamen. En we moeten die maandelijks periode zeker niet als vies of smerig zien.

In mijn Green Living-serie denken we na over veranderingen die we in ons leven kunnen aanbrengen, zodat we deze wereld helpen in plaats van kapotmaken. Ik wil jou aanmoedigen om eens na te denken over de producten die je elke maand gebruikt wanneer je ongesteld bent.

Al vanaf de eerste menstruatie wordt ons geleerd dat we wegwerptampons en maandverband moeten gebruiken. We gaan ervanuit dat dit de enige opties zijn. Gemiddeld gebruiken we in ons leven zo’n 125 kilo van deze producten.

Er zijn drie problemen die deze producten veroorzaken:

1. Afval

In Groot-Brittannië zorgt het gebruik van tampons en maandverband voor meer dan 200.000 ton afval per jaar. De meesten van ons weten wel dat je deze producten niet door het toilet mag spoelen (ook al doen veel vrouwen dat nog steeds), maar in de afvalbak verdwijnen ze ook niet spontaan. Ze worden naar een vuilnisbelt gebracht, waar ze rotten en methaan en andere schadelijke gassen produceren. De tampons en maandverband die nog wel door het toilet worden gespoeld, komen in onze riolering terecht. Een onderzoek aan de Australische kust in 2010 liet zien dat elke kilometer water 22 stuks maandverband in zich had en negen tampon-inbrenghulsen.

2. Productie

Heb je ooit nagedacht over de enorme hoeveelheid maandverband en tampons die gemaakt worden? De productie daarvan zorgt voor een ontzettend hoog energieverbruik. Daarnaast worden de producten gemaakt van een mix van houtpulp, katoen en viscose (verschilt per product). Katoen is het grootste probleem: dit gewas heeft van alle gewassen het meeste water nodig en is afhankelijk van ontzettend veel bestrijdingsmiddelen. Mensen kunnen vergiftigd worden door al die bestrijdingsmiddelen.

3. Gezondheid

Tot slot is de vraag welke impact wegwerptampons en maandverband hebben op onze gezondheid. De materialen die gebruikt worden, worden gebleekt. Daardoor kunnen dioxines ontstaan; de synthetische ingrediënten die gebruikt worden (ook toegevoegde geuren) bevatten vaak schadelijke chemicaliën. Waarom willen we zulke onnatuurlijke producten zo dichtbij of zelfs ín ons lichaam hebben? Daarnaast kan het gebruiken van tampons zorgen voor Toxic Shock Syndrome, een zeldzame ziekte (al geldt dit niet bij 100% katoenen tampons).

Dus wat kunnen we doen?

  1. Praten over het onderwerp en de taboe doorbreken is een eerste stap. We moeten de volgende generatie leren dat het niet vanzelfsprekend hoeft te zijn om wegwerpmaandverband en -tampons te gebruiken, maar dat er ook andere opties zijn.
  2. Als je toch de wegwerpproducten wilt gebruiken, kies dan voor 100% biologische katoenen producten (in Nederland kun je dan kiezen voor het merk Yoni).
  3. Gebruik herbruikbaar maandverband, wat je gemakkelijk kunt wassen en drogen na gebruik. Op internet is hier genoeg van te vinden.
  4. Gebruik een menstruatiecup. Dit siliconencupje vouw je een beetje dubbel en je brengt hem in in je vagina. Daar kan het cupje 12 uur lang blijven zitten, waarbij het al het bloed opvangt. Vervolgens kun je het in het toilet legen. Even schoonmaken en je kunt het weer hergebruiken (in Nederland kun je kiezen voor The OrganiCup). Ik vind dit de beste optie. Ik gebruik er al jaren één. Het was eerst even wennen, maar nu is het de normaalste zaak van de wereld voor me. Je bespaart hier ook nog eens geld mee!”

Gebruik jij al herbruikbare menstruatieproducten? Waarom wel of niet?

Lees ook: De ‘groene’ deo-test

Bron: Ruthvalerio.net