Eva Logo
Tolkien movie film
3 juni 2019 in Uit & thuis

Zien: aangrijpende film over het leven van Tolkien

Vanaf 6 juni is de film Tolkien te zien in de Nederlandse bioscopen, vernoemd naar een van de grootste Britse schrijvers, bekend van zijn wereldberoemde boeken De Hobbit en de triologie In de ban van de Ring. De bijna twee uur durende film Tolkien beschrijft het leven van deze zogenoemde vader van de moderne fantasy-literatuur.

John Ronald Reuel Tolkien wordt in 1892 geboren In Zuid-Afrika. Als hij drie jaar oud is, vertrekt hij samen met zijn jongere broertje en moeder Mabel naar Engeland voor een langdurig familiebezoek. Als zijn vader in Zuid-Afrika sterft aan acute reuma, zit er voor het jonge gezin Tolkien niets anders op dan in te trekken bij de grootouders in Birmingham.

Aan het begin van film zien we moeder Mabel haar twee zonen thuisonderwijs geven. Met veel inlevingsvermogen vertelt ze fantasierijke verhalen. Deze verhalen vormen, zo lijkt, de basis voor Tolkiens latere leven.

Toegewijd katholiek

In 1904, als Tolkien 12 jaar oud is, overlijdt zijn moeder aan de gevolgen van diabetes. Vlak voor haar dood heeft ze de voogdij over haar zonen toegewezen aan rooms-katholieke priester Francis Morgan. Francis belooft de jongens als goede katholieken op te voeden. Tolkien zal zijn hele leven een toegewijd katholiek blijven. Het katholicisme is tevens van grote invloed op zijn werk. Over In de Ban van de Ring schrijft hij “dat het natuurlijk een fundamenteel religieus en katholiek werk was.”

De ideeën over goed en kwaad in Tolkiens werk vinden tevens hun oorsprong bij katholieke theologen en in de Bijbel. Wie de personages van onder andere Gandalf, Frodo, Aragorn, Sauron en Saruman wil begrijpen, komt zonder meer uit bij het christelijk geloof.

De vriendschap dreigt uiteen te vallen als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt

Tolkiens christelijke overtuiging is ook van grote invloed op zijn vriend en collega C.S.Lewis. Lewis, ooit agnost, wordt later overtuigd christen. Deze verdiepende en religieus interessante vriendschap, waarbij beide mannen veel discussiëren over geloof en mythe, leugen of waarheid, heeft het helaas niet tot het filmscript weten te schoppen.

Wel staat de film uitgebreid stil bij de hechte vriendschap van een groep mede-studenten en kunstenaars op de prestigieuze King Edward’s School in Birmingham. Samen hopen zij de wereld te veranderen. Dit geheime genootschap, The Tea Club en Barrovian Society, kortweg TCBS genoemd, waarin Tolkien (gespeeld door Nicholas Haul) moed en inspiratie vindt, dreigt uiteen te vallen als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt.

(lees verder onder de banner)

Een prachtige verhaallijn is ook weggelegd voor Tolkiens onstuimige verkering met zijn geliefde Edith Bratt (Lily Collins); een liefdesverhaal van twee verloren zielen, dat zich dwars door scheiding en oorlog heen slaat.

Loopgraven

Tolkien blijft boeien door de vele prachtige filmische beelden van onder meer de slag aan de Somme, een van de bloedigste conflicten in de Britse militaire geschiedenis, waar we Tolkien zien als jonge officier. Zelfs in de loopgraven is zijn verbeelding niet te stoppen als hij bij kaarslicht, onder erbarmelijke omstandigheden, een aantal bekende personages uit zijn toekomstige creaties bedenkt en opschrijft.

De film Tolkien vormt een hommage aan het leven van een groot filosoof, dichter, theoloog en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde en zijn uitzonderlijke talenten, waaronder het uitvinden van (kunst)talen. Maar het echt leren kennen van deze grootmeester kan alleen maar door het lezen van zijn uitgebreide nalatenschap, waarbij hij gebruik maakt van zijn geliefde instrument: taal door woorden en betekenis.

 

Tolkien

Releasedatum: 6 juni 2019
Genre: Drama
Regisseur: Dome Karukoski
Scenario: David Gleeson en Stephen Beresford
Cast: Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney, Derek Jacobi, Anthony Boyle, Patrick Gibson en Tom Glynn-Carney
Lengte film: 1 uur, 51 minuten
Kijkwijzer: 12, geweld en angst
URL: www.20thcenturyfox.nl
Hashtag: #TolkienMovie
Meer informatie over de film: Warner Bros. Pictures International Holland Distributor Twentieth Century Fox Menno Ribbelink | Publicity Manager Piet Heinkade

Tekst: Bianca Cooper