Eva Logo
21 april 2019 in Lijf & leven

Zwangerschap uitdragen of afbreken: een onmogelijke keuze

Als blijkt dat het derde kindje van Marije en haar man een open schedeltje heeft, komen ze voor een onmogelijke keus te staan. Breken ze de zwangerschap of draagt Marije de zwangerschap uit? Presentator Hella van der Wijst sprak met Marije en beschrijft de ontmoeting in deze blog.

Met meer medische mogelijkheden nemen ook de ethische dilemma’s toe. En elke keer is de vraag: hoe maak je de afweging? Van dichtbij maakte ik een paar van die situaties mee, het meest recent met mijn vader, die onverwacht in het ziekenhuis belandde. Om zeven uur ’s avonds kreeg hij te horen dat hij zónder operatie de nacht waarschijnlijk niet zou halen, maar dat de kans dat die operatie zou slagen, maar één procent was.

Leven

Mijn vader hing aan het leven, wilde nog leven. Toch besloot hij – in alle rust en met verstand van kansberekening – dat één procent wel erg weinig was. Hij keek als een tevreden mens terug op zijn leven. Het was moeilijk, maar ook mooi hoe hij dé beslissing nam. Hij greep de medische mogelijkheid niet, maar liet gebeuren wat in het leven uiteindelijk onvermijdelijk is.

Ik kon alleen maar trots zijn op hoe waardig, rustig en met realiteitszin hij zo snel afscheid moest nemen van alles waar hij van hield. En dan is dit voor een buitenstaander waarschijnlijk nog een relatief eenvoudig medisch dilemma, waar je als mens voor kunt komen te staan.