Eva Logo
Hemel
3 mei 2019 in Lijf & leven

‘Hannah is geboren in de hemel’

Tijdens Eva’s Vriendinnenweekend van 2018 raakte Margreet aan de praat met een vrouw die bijna hetzelfde had meegemaakt als zij. “Toen ik vroeg of ze kinderen had, zei ze: ‘Ik heb een kindje hier en een kindje in de hemel.’”

“Samen met een vriendin was ik voor de tweede keer op Eva’sVriendinnenweekend. Bij elke bijeenkomst zaten we in dezelfde hoek van de zaal. In onze omgeving zaten ook steeds dezelfde twee meiden. We raakten aan de praat. Waar woon je? Wat doe je? Heb je kinderen?

Ze zei al snel: ‘Ik heb een kindje hier en een kindje in de hemel.’ Dat heb ik ook en dat raakte. Met het verschil dat ik drie kinderen hier heb en eentje in de hemel. Ik vond dat heel bijzonder. We kenden elkaar helemaal niet en we zaten ineens van hart tot hart te praten.”


De boodschap

“Hannah is ons tweede kindje. Bij de twintigwekenecho bleek er van alles mis en kort erna hoorden we dat ze een chromosoomafwijking had, het Edwardssyndroom. De gynaecoloog zei: ‘Dit is medisch niet met het leven verenigbaar.’ Met die boodschap gingen we naar huis.


‘Je gaat nadenken over een geboortekaartje, dat waarschijnlijk ook een rouwkaartje wordt’


Je komt dan voor allerlei keuzes te staan. Breek je de zwangerschap af? Ik voelde dat Hannah volop in leven was in mijn buik. Ik dacht: het is niet aan ons om dat te stoppen. Mijn man en ik hebben ervoor gekozen om de zwangerschap uit te dragen. Wetend dat de kans heel groot was dat ze vroegtijdig zou overlijden.”


Rouwproces

“Als je zo’n boodschap krijgt, staat je wereld stil. Je hebt een plaatje in je hoofd dat je graag een tweede kindje wilt, maar dat plaatje spat uit elkaar. Je start al deels met je rouwproces, met afscheid nemen. Terwijl ze nog moet groeien en je liefde voor haar ook groeit.

Gaandeweg in de zwangerschap ga je nadenken over een geboortekaartje, dat waarschijnlijk ook een rouwkaartje gaat zijn. Je gaat aan de slag met het voorbereiden van haar geboorte, de mogelijke scenario’s én haar begrafenis. Dat laatste hoort niet tijdens een zwangerschap.”

Hemel
Op de boulevard van Zandvoort, tijdens Eva's Vriendinnenweekend. Margreet staat links op de foto.


Geboren in de hemel

“Hannah is met 37 weken in mijn buik overleden en heeft haar ogen in de hemel opengedaan. Dat is voor haar het mooist mogelijke scenario geweest, denk ik. Ze heeft niet hoeven vecht voor haar leven bij de bevalling of erna. Ze ging zo van de veiligheid in mijn buik, naar de veiligheid van Jezus armen. Die wetenschap troost ons steeds weer opnieuw. “


Hannah

“Tijdens de zwangerschap had ik heel sterk het gevoel dat ze Hannah moest heten. We hebben er toen niet bewust bij stil gestaan wat die naam betekende. Toen mijn schoonvader binnenkwam nadat hij eerder hoorde dat ze Hannah heet en was overleden, zei hij: ‘Wat een mooie naam, dat betekent genade.’

Mijn man en ik hadden eerder al het gedichtje geschreven voor op haar kaartje. Daarin stond de zin: Je bent geboren in de hemel, waar je zult stralen als de zon. Pas die eerste dagen na haar geboorte viel ons de overeenkomst op met het lied Amazing Grace.


Gods hand

“Soms snap ik er geen snars van. Dan denk: waarom kon het niet anders? Waarom mocht ze niet hier op aarde leven, in ons gezin? Maar daar kom ik toch niet uit.

In veel dingen zie ik Gods leidende hand. In hoe Hij Hannah en de betekenis van haar naam, een plek in ons leven heeft geven. Bijvoorbeeld tijdens Eva’s Vriendinnenweekend. Ineens was daar het lied Amazing Gracein een uptempo versie van Trinity. Daar zit zoveel blijheid in. Alsof God zei: ‘Vier het lied, vier Mijn genade en vier Hannahs aanwezigheid in je leven.’ Dat ik juist dit moment kon en mocht delen met mijn Eva-buurvrouw, vind ik heel bijzonder en bemoedigend.”


Vanaf dinsdag 7 mei om 10.00 uur kun je - yes!! - reserveren voor Eva’s Vriendinnen-weekend in het prachtige Egmond aan Zee. Lees hier alvast alle informatie die je nodig hebt: van je slaapplek tot het programma. Hier kun je op 7 mei ook terecht voor het reserveren! Zien we jou samen met je vriendin in Egmond aan Zee?