Eva Logo
23 mei 2019 in Liefde & Relatie

8 tips voor als je alleen op reis gaat

Staat die ene reisbestemming al jaren op je bucketlist, maar wil of kan niemand met je mee? Dan ga je toch alleen! Niet eng en al helemaal niet gek. Sterker nog, solo reizen is dé reistrend van 2019. Met deze reistips helpt Eva je (alleen) op weg.

1. Kies jouw droombestemming

Hollaaadieeeee, de tijd van compromissen sluiten is voorbij … Dit is jouw ultieme kans om een bestemming te kiezen die helemaal aan jouw wensen voldoet! Binnen of juist buiten Europa, een stad of de natuur, actief of juist überchill: richt het helemaal in zoals jij dat wil. De voorpret is nog nooit zo groot geweest. 

2. Travel light

Natuurlijk, je hebt geen reispartner om shampoo of tandpasta van te lenen, maar dat wil niet zeggen dat je alles wat los en vast zit je koffer in moet smijten. Pak licht en verstandig in. Je hebt namelijk ook geen reisgenootje die je zware bagage voor jou de bus in tilt. Als je je paspoort en pinpas of creditcard maar niet vergeet; de rest is tijdens je reis wel te koop.

3. Go local

In je uppie ben je afhankelijker van locals die je de beste restaurants, hotspots en winkelstraatjes kunnen wijzen, dan wanneer je een groep vrienden om je heen hebt van wie de helft al eens op deze bestemming is geweest. Hét voordeel van alleen reizen is dat je veel sneller aanspraak hebt. Je kunt het lot een handje helpen: boek geen anonieme hotelkamer, maar ga voor een privékamer via Airbnb, zodat je lokale host je goed op weg kan helpen. Of boek een hostel met keuken; goed voor de portemonnee én tijdens het uien snijden knoop je makkelijk een leuk praatje aan met de kok naast je. Ga je voor nóg goedkoper, probeer dan eens een bank te scoren via CouchSurfing. Inderdaad: slapen op de bank bij een vreemde. Het is gratis en veiliger dan het klinkt. 

4. De bar is ‘the place to be’

Zie je jezelf nog niet alleen aan een tafeltje in een restaurant zitten, met een gapende lege plek tegenover je? Ga aan de bar zitten! Zo heb je een grotere kans dat je een gesprek aan kan knopen met de persoon naast je. Lukt dat niet, dan staat er altijd wel iemand achter de bar die je aan de nodige (lokale) tips kan helpen. 

5. Gebruik je gezond verstand

Als je alleen op reis gaat, kun je één ding beter niet thuislaten: je instinct. Ziet dat steegje er toch niet helemaal gezellig uit, gedraagt een persoon die iets aan je vraagt zich een beetje vreemd of wordt een kajaktocht in je eentje afgeraden? Neem liever een langere omweg, probeer gebarend duidelijk te maken dat je de taal niet spreekt of zoek een kajakmaatje. In je eentje in een vreemde omgeving, dat is nou niet bepaald het moment om de held uit te gaan hangen. In sommige landen kan een (nep-)trouwring helpen. Tip: houd het thuisfront op de hoogte van je reisschema en stuur af en toe een teken van leven. En sla de lokale alarmnummers op in je telefoon. Better safe than sorry.

6. Sluit je aan bij georganiseerde tours

Ben je het zat om de hele tijd je eigen gids te spelen? Geen paniek. Wie zegt er dat je niet ‘alleen’ mee kan met een groep? Een georganiseerde tour door die oude grotten of door het historische stadscentrum biedt de perfecte uitkomst. Het is een leuke manier om medereizigers te ontmoeten en je even lekker rond te laten leiden door iemand anders.

7. Ken je woordjes over de grens

Al is het maar dat je ‘Sorry, ik versta u niet’ in het Maleis kunt zeggen of ‘Spreekt u Engels’ in het Italiaans. Je kunt immers geen reisgenoot naar voren duwen om het voor je te doen. Heb je je talenknobbel nooit ontdekt, dan zijn vertaalapps als Google Translateje redding. Maak je niet druk om je slechte accent; je toehoorder zal je al prijzen om je dappere poging.  

8. Geniet

Vergeet niet af en toe een kiekje te maken voor thuis, maar probeer ook niet om elke scheet vast te leggen, omdat je anders bang bent dat je niet kunt overbrengen hoe ontzettend vet je reis was. Geniet van de bijzondere ontmoetingen, de plekken en het moment. Bedank jezelf dat je deze reis in je uppie bent begonnen. 

Bronnen: Momondo.nl, Alleenopreis.net, Kosmos | Beeld: Pixabay

Lees ook: ‘Alleen op vakantie gaan is niet zielig’