Eva Logo
kinderloos
21 mei 2019 in Opvoeding en gezin

Bewust kinderloos: gelukkig zonder kinderen

Hoewel tegenwoordig een op de vijf vrouwen kiest voor een leven zonder kinderen, blijft er op het onderwerp ‘bewuste kinderloosheid’ een taboe rusten. Anthea en haar man Jan kozen er bewust voor om kinderloos te blijven. 'De keuze om géén kinderen te willen is in een christelijke omgeving veel ongewoner.'

De buitenwereld was vaak terughoudend in het stellen van directe vragen, maar gaf wel diverse hints. “Het toppunt? Mensen die ons het adres van een adoptiebureau toestopten.”

Wanneer besloten jullie: dat jullie geen kinderen wilden?

“In het begin van ons huwelijk was dit een onderwerp dat we voor ons uitschoven,” vertelt Anthea. “Ik was 24 toen we trouwden. Best jong, dus we konden nog wel wachten met het nemen van een beslissing. Toen we tegen de dertig liepen, werd het natuurlijk wat urgenter. Wat willen we? Tijdens onze vakanties stond dit onderwerp steevast op ons gesprekslijstje. We gaven het krijgen van kinderen dan een rapportcijfer: ‘1’ betekende helemaal geen kind willen, ‘10’ betekende heel graag een kind willen. We zaten allebei altijd op een 5,5 of een 6-. Een hele krappe voldoende dus. We waren niet echt overtuigd. Aan de andere kant was het ook geen absolute no go."

Ik had geen rammelende eierstokken

Anthea stopte op een gegeven moment toch even met de pil. “Maar ik werd elke maand zó ontzettend zenuwachtig wanneer ik even over tijd was. Niet echt een goed teken, vonden we. Dus gaven we onszelf tot mijn 40e verjaardag om een beslissing te nemen. In die periode bleef het gevoel overheersen dat we ons leven samen leuk vinden. En dat kinderen daar voor ons niet iets aan toevoegen. Sterker nog: ik denk dat het best pittig is om je relatie goed te houden als je continu moe bent vanwege de slapeloze nachten. Ook had ik geen ‘rammelende eierstokken’ zoals dat soms zo mooi gezegd wordt. Daarbij is mijn broer blind door een erfelijke aandoening. Ben ik ook drager van die aandoening? Wil ik weten of ik drager ben? En wat betekent het als ik een kind zou krijgen dat blind is? Tenslotte vind ik de wereld waarin we leven best pittig; ik krijg er niet een heel veilig gevoel bij. Wil ik daar een kind in laten opgroeien?”

 

 

Reina koos er niet bewust voor om geen kinderen te krijgen, en leerde dat accepteren: 'Ook als onvruchtbaar stel kun je heel vruchtbaar zijn’