Eva Logo
kind ouder examen
6 mei 2019 in Liefde & Relatie

De 5 talen van de liefde voor eindexamenkandidaten

De eindexamens staan weer voor de deur. Voor je (driewerf-hoera!) de vlag mag hijsen, dien je eerst je lieftallige puber door een paar pittige weken te sleuren. Hoe doe je dat? Aan de hand van Gary Chapman’s ‘good old’ vijf talen van de liefde.

Taal 1: Dienstbaarheid

Jouw eindexamen-kandidaat is zo’n zeldzaam exemplaar die door alle stress heen tóch de vaatwasser leegruimt of zijn sokken netjes in de was gooit. Want deze bescheiden adolescent waardeert die kleine gebaren en houdt er ook van als iemand anders dit voor hem doet.

Do:

Sla extra liters melk in. Bak des avonds een heerlijke pizza (en stop stiekem een heleboel gezonde bloemkool in het deeg). Leg briefjes naast het bord met allerlei nuttige informatie over de slag bij Waterloo en de stelling van Pythagoras. 

Don’t:

In een vlaag van extra dienstbaarheid de puberkamer opruimen is een faux pas. Zeker als je daarbij een verkreukelde papiermassa wegkiepert die nét nog nodig was voor het examen. 
 

Taal 2: Aanraking

Een klop op de schouder, een knuffel, een aai over de bol (let erop dat de gel goed blijft zitten): jouw eindexamenkandidaat kan het waarderen. Ook nu hij of zij zo’n respectabele lengte heeft waarmee ie niet meer zomaar bij je op schoot kruipt.

Do:

Geef je puber een hug voor hij de deur uitgaat. 

Don’t:

Liever niet in het bijzijn van vrienden. Er zijn grenzen.
 

Taal 3: Positieve woorden

Een puber die als liefdestaal positieve woorden heeft, bloeit op bij complimenten en lieve zinnen als ‘ik hou van jou’ (smelt) of (iets minder zoet) 'ik ben trots op je'. Sneren en negatieve woorden blijven hem echter langdurig bij, dus bewaak in deze kwetsbare periode even extra de poorten van je moedermond (sowieso een wijze tip van apostel Jacobus). 

Do:

“Je kan het! Ga ervoor, nog even strijden. Daarna mag je genieten van het resultaat.” Schrijf alle woorden die je puber goed doen op briefjes, in appjes, op een spandoek, of spreek ze veelvuldig uit.

Don’t:

Stuur niet te veel appjes of het allemaal goed gaat, daar wordt de kandidaat alleen maar zenuwachtig van. Een mooie-woorden-serenade op het schoolplein is ook minder gewenst. Sowieso is het schoolplein een territorium waar je als moederdier verre van dient te blijven. Twee uur later is je puber tijdens het maken van z’n examen nóg van slag.  

 

Taal 4: Samen dingen doen

Je hoeft niet zozeer iets te dóen, als je maar wel samen kunt zijn, is het motto van deze kandidaat. Een weekendje weg voor het eindexamen valt in goede aarde. Ja, ook met jou. Hoe heilig die vriendengroep van school ook is.

Do:

Plan een overhoor-uitje met latte en taart. Veel taart. Neem samen met je kind de lastige biologiebegrippen of de geschiedenisaspecten door. Of ga naar de bioscoop, bekijk een Duitse nagesynchroniseerde film en overhoor je puber daarna im Deutsch

Don’t:

Ga voor quality time en klem je in deze periode niet als een rigide secretaresse vast aan je eigen agenda. Je zult zien dat je 16-jarige welp jou precíes smekend aankijkt wanneer je de weekboodschappen wilt doen, maar die kunnen best een keer wachten. Ook niet doen: een Eiffeltoren aan overhoor-activiteiten in gezamenlijke sfeer inroosteren. Uiteindelijk moet de puber ook leren om zelf z'n planning te maken en af te werken. 

 

Taal 5: Cadeautjes geven en krijgen

Iemand die in categorie 5 zit, is niet zozeer een hebberd, maar wordt vooral blij van het idee áchter het cadeau. En dat kan ‘m in hele kleine dingen zitten. Als het maar met zorg is uitgezocht en past bij de kandidaat.

Do:

Een lief briefje. Een lekker lunchpakketje. Een reep chocolade. Een biertje met een kaartje eraan (alleen voor de 18-jarige, maar doe eens gek). Een bak frambozen. Een milkshake. Zoals je ziet, de meeste cadeaus gaan in deze fase door de maag. Maar een paar markeerstiften, pennen, of een notitieblokje kunnen natuurlijk ook. 

Don’t:

Bewaar je echte grote cadeau voor het moment dat je kind geslaagd is (of een iets kleinere troost-versie als hij zakt) Dat laatste is belangrijk: juist als het niet goed gaat, wil deze kandidaat óók weten dat je nog steeds blij met 'm bent. 
 

Lees hier wat de eindexamenkandidaten zelf vinden dat je als ouder zou moeten doen!