Eva Logo
Armoede
21 mei 2019 in Hoofd & hart

Een wereld zonder armoede? Het kan volgens Patience (41) uit Nigeria

Patience Mayaki - van der Horst is één van de kandidaten voor de komende Europese verkiezingen op donderdag 23 mei (nummer 18 op de lijst van de ChristenUnie/SGP). Ze groeide op in Nigeria, een ontwikkelingsland, en strijdt nu onder andere voor een wereld zonder armoede.

Elektriciteit was een luxe 

“Ik groeide op in een warm gezin in de buitenwijken van Lagos, één van de grootste steden in Afrika. Ondanks het fijne gezin waren er grote uitdagingen. Voor schoon water moest ik vaak lange afstanden lopen en ook elektriciteit was een luxe. Als er stroom was, zat ik gekluisterd aan de TV. Ik vond het fantastisch om buitenlandse programma's te zien. Zo ontdekte ik hoe de rest van de wereld er uit zag.

Volgens mijn moeder stelde ik de hele dag door vragen en las ik veel boeken. Ik was erg nieuwsgierig, nam geen genoegen met de standaard antwoorden. Toen ik naar school ging deed ik mee aan allerlei activiteiten, zoals zat ik in het debatteam. Ik was het eerste meisje op school dat begon met drummen, alleen jongens deden dat.”

 

Twee studies tegelijk

“Op de universiteit wilde ik niets liever dan medicijnen studeren. Maar na het maken van de toelatingstest bleek mijn score niet hoog genoeg. Ik baalde enorm, wist niet wat ik moest doen. Om mijn carrièreopties open te houden volgde ik twee studies tegelijk: maandag tot vrijdag studeerde ik Bos- en Natuurbeheer en vrijdagmiddag tot zondag Bank en Financiën. Een ongebruikelijke combinatie, maar wel één die later heel goed zou uitkomen.

Aan het einde van mijn studie moest ik een verplichte maatschappelijke stage lopen. Ik werd naar een gebied in het noorden van Nigeria gestuurd, waar de islamitische sharia wet geldt. Doodeng. Ik zag daar schokkende dingen. Het was bijvoorbeeld normaal om jonge meisjes aan veel oudere mannen uit te huwelijken. Maar omdat de meisjes nog zo jong waren was hun lichaam niet klaar voor seksualiteit. Dat zorgde ervoor dat de lichamen van sommige meisjes zo beschadigd werden dat ze hun urine niet meer konden ophouden. Zo ontstond mijn verlangen naar een betere wereld.

Ik ben altijd een ‘vrije vogel’ geweest, wilde de wereld ontdekken. Daarom probeerde ik een beurs te krijgen om in Europa verder te studeren. Dankzij de EU kon ik terecht op de Universiteit van Wageningen. Na mijn studie ging ik bij een grote internationale bank werken. Een bank die investeert in duurzame projecten in ontwikkelingslanden. Mijn rol is om de bank te adviseren over het effect van een project op het milieu.”

 

Andere kant van het verhaal

“Drie jaar geleden trouwde ik met een Nederlandse man, twee jaar geleden kreeg ik mijn Nederlandse nationaliteit. Trots dat ik Nederlander was, wilde ik iets terugdoen. Op dat moment was er veel debat over de migratiecrisis. Omdat ik zelf uit een ontwikkelingsland kom kon ik de andere kant van het verhaal laten horen. En oplossingen aandragen.

Laat ik een voorbeeld geven. Er zijn zoveel vluchtelingen omdat er zoveel armoede is. Terwijl in Afrika enorm veel vruchtbare landbouwgrond is. Ik krijg vaak de vraag ‘waarom wordt daar niet meer gebruik van gemaakt?’ Dat heeft alles te maken met een ontbrekende energievoorziening en infrastructuur. Stel dat een boer gewassen wil verbouwen op een stuk land. Wat doet hij dan zodra hij heeft geoogst? Alles opslaan en vervoeren. Maar opslaan gaat niet als er geen stroom is om zijn oogst te koelen en vervoeren gaat niet als er geen goede wegen zijn. Daar zou dus als eerste op moeten worden ingezet.” 

 

Diversiteit in het Europese Parlement 

“Dit soort inzichten wil ik graag naar het Europese Parlement brengen. Daarnaast is het nodig dat er meer diversiteit in het parlement komt, omdat dit een goede vertegenwoordiging van de maatschappij moet zijn. Dat breng ik mee omdat ik een vrouw ben en omdat ik uit een ontwikkelingsland kom.

Naast mijn ervaring en expertise heb ik mijn geloof. Mijn geloof heeft mij geleerd om een positieve impact op anderen en op de wereld te hebben. Door God weet ik dat alles mogelijk is. Samen kunnen we een wereldwijd probleem als armoede overwinnen. We hebben de kennis en de middelen. Nu nog het geloof en de bereidheid er samen voor te gaan. Liefde voor God en voor elkaar overwint alles.”

 

Lees ook: Caroline woonde in Jemen en werkte bij een hulporganisatie: ‘De levensmiddelen die wel beschikbaar zijn, zijn peperduur’