Eva Logo
hulphond Buddy Kaiko Erna Aarsen
9 mei 2019 in Lijf & leven

Erna heeft een hulphond: ‘’s Nachts draait hij me drie keer om in bed’

Erna Aarsen (63) heeft sclerodermie, een bindweefselziekte. Door de ziekte kent ze veel beperkingen, maar door de hulp van haar hond Kaiko voelt ze zich toch vrij. Samen spelen ze een hoofdrol in de film Buddy. Een documentaire over zes hulphonden en hun baasjes.

“Het mooiste aan de documentaire is dat de film niet alleen laat zien wat mijn hulphond allemaal kan, maar vooral wat hij voor mij betekent,” vertelt Erna, die sinds haar negenentwintigste ziek is en al verschillende hulphonden heeft gehad.

Hij helpt mij met injecties

Door de hulphond, die ze via stichting Hulphond Nederland heeft, kan Erna zelfstandig functioneren. “In totaal lost Kaiko zeven zorgmomenten gedurende de dag op. Hij helpt mij onder andere met injecteren, kleedt mij uit en draait mij ’s nachts drie keer om in bed. Maar er is nog veel meer waarmee hij mij helpt, zodat ik energie overhoud voor andere dingen. Bijvoorbeeld met mijn drinkvoeding: Kaiko peutert met zijn lippen het rietje van het flesje en haalt het plasticcellofaan eraf. Hij maakt pakjes kaas en keukenkastjes open en hij haalt het bonnetje uit de zelfscankassa van de supermarkt. Mocht het echt niet goed met mij gaan, dan schakelt hij hulp in door op een noodknop te drukken. Fantastisch toch! Veel handelingen heeft hij geleerd in het gastgezin waar hij woonde voordat hij bij mij kwam, maar zelf heb ik hem ook veel geleerd. Hoe ik dat doe? Met heel veel geduld. Liefde en geduld zijn mijn toverwoorden. Gelukkig doet hij alles met veel plezier. Als ik met mijn drinkvoeding aankom, kijkt hij me aan zo van: ‘Jaaaa, mag ik?’.

‘In de film hebben ze onze bijzondere band prachtig weergegeven’

“De band tussen ons is heel bijzonder en dat hebben ze in de film prachtig weergegeven. Tijdens de première zag ik op het doek hoe ik in mijn bed ging liggen en nog even een lekker ‘holletje’ zocht door mezelf iets heen en weer te bewegen. Kaiko lag al naast mij, precies achter mijn rug. Ik zag dat zijn kop omhoog ging. Het was net alsof hij dacht: ‘Is er nog wat? Kan ik nog iets voor je doen’. Dat heb ik zelf helemaal niet door, want liggend in bed kan ik hem alleen voelen, maar natuurlijk niet zien. Het fragment raakte mij. Hij zorgt zo goed voor mij. Soms dus ook als ik het zelf niet doorheb.”

Mijn krullenbol

“Kaiko en ik zijn een soort eenheid geworden. Hij is mijn krullenbol. Ik heb dat meer met hem dan met mijn vorige hulphonden. Niet omdat hij beter zou zijn of meer zou doen. Het is een gevoelskwestie, op de een of andere manier hebben wij een vertrouwensband. Misschien komt dat ook doordat ik ouder word en achteruit ga, en we hierdoor veel samen meemaken. Hij gaat echt overal mee naar toe, dus ook naar alle ziekenhuisbezoeken. Hij is mijn steun en toeverlaat.”

Bekend

“De film heeft mij veel bekendheid gegeven. Zo mochten we in ‘De wereld draait door’ langskomen. De dag erna konden we niet over straat gaan, zonder herkend te worden. In mijn buurt was ik de vrouw met de hond, nu weet iedereen hoe ik me ’s nachts in bed omdraai en hoe ik mij uitkleed. Het allermooiste vind ik dat het mensen een inkijkje geeft in mijn leven en in dat van anderen met een hulphond. Wij hebben kunnen laten zien dat er een leven achter de handicap is. Ik leef met de dag en met veel plezier. Er blijven heel veel mooie dingen over om voor te leven. Helemaal met een hulphond.”

“Hij ligt nu naast mij op bed en kijkt me echt zo aan van: ‘Hebben jullie het over mij?’”

De EO zendt op maandag 13 mei de documentaire Buddy uit, gemaakt door Heddy Honigmann. De documentaire is te zien op NPO 2 om 20.25 uur. Erna heeft zeven jaar geleden al eens haar verhaal in Eva verteld. Lees het hier. Ook houdt ze een blog bij: hulphondkaiko.blogspot.com.