Eva Logo
11 mei 2019 in Liefde & Relatie

‘God bracht ons tijdens Eva’s Vriendinnenweekend weer bij elkaar’

Vanaf het moment dat Herma en Annie elkaar leren kennen, zijn ze hechte vriendinnen. Als ze later ook nog eens schoonzussen worden, kunnen ze hun geluk niet op. Totdat er een aantal heftige voorvallen zijn binnen de familie, waardoor er verwijdering ontstaat tussen de twee. “Tijdens het afgelopen Vriendinnenweekend konden we onze moeite eindelijk uitspreken.”

Herma: “Annie en ik leerden elkaar in 1987 kennen tijdens een kamp van Youth for Christ. Het klikte vanaf de eerste dag heel goed.”

Annie: “Ook al woonden we niet bij elkaar in de buurt, na het kamp kwamen we regelmatig bij elkaar langs. Zo ontmoetten we ook elkaars familie.”

Herma: “Ik zei weleens voor de grap tegen Annie dat ik nog wel een broer in de aanbieding had. Ik zou haar best als schoonzus willen hebben.”

Annie: “En dat kwam uit: in juni 1988 kreeg ik verkering met Herma’s broer Martin. Toen was Herma ondertussen ook al verliefd geworden op mijn broer, die ook Martin heet. Twee weken later waren zij ook een setje.”

Herma: “Vanaf toen leidden we vrijwel hetzelfde leven: we verloofden ons kort na elkaar, trouwden ook maar twee maanden na elkaar en kregen rond dezelfde tijd kinderen.”

Annie: “Omdat ze dezelfde leeftijd hebben en ook veel gemeenschappelijke karaktertrekken, klikte het tussen onze kinderen ook heel goed. Ze gingen regelmatig bij elkaar logeren.”

Tegenslag

Annie: “Op een gegeven moment werden we meegesleurd door de drukte van onze gezinnen. Ons contact bestond toen voornamelijk uit de logeerpartijtjes van onze kinderen. Er was weinig ruimte om echt weer samen wat te doen. Het werd lastig om de balans tussen schoonzus en vriendin te vinden.”

Herma: “Toen in 2005 mijn vader en Annies moeder kort na elkaar overleden, ervaarden we gelukkig weer dat vriendinnencontact. We hadden heel veel steun aan elkaar.”

Annie: “Toch bleef er maar tegenslag komen in ons leven, waarin we elkaar niet begrepen. Ik had destijds een vriendin die suïcidaal was. Daarnaast ging het ook helemaal niet goed met mijn dochter: ze ontwikkelde een eetstoornis en had de neiging om haarzelf te beschadigen. Herma maakte iets soortgelijks mee met het vriendinnetje van haar zoon.”

Herma: “Annie en ik gingen allebei op een hele verschillende manier om met de depressie en suïcidaliteit in onze omgeving. Ook op geloofsgebied snapten we elkaar niet meer. Ik leerde een relatie op te bouwen met God en wilde graag dat Annie daarin meeging. Terwijl haar relatie met God zich al op een andere manier had ontwikkeld.”

Verwijdering

Annie: “Omdat ik wist dat Herma moeite had met het onderwerp depressie, deelde ik steeds minder met haar en ik ging juist meer in gesprek met anderen. Herma voelde zich daardoor onbegrepen en aan de kant gezet.”

Herma: “In 2013 belandde ik in een huwelijkscrisis, waardoor ik me erg alleen begon te voelen. Annie en ik spraken elkaar nog wel, maar het kwam er in de praktijk op neer dat ik heel veel deelde met Annie over mijn problemen. Het lukte me echter niet om Annie ook de ruimte te geven om haar verhaal te doen. Terwijl zij ook middenin een crisis zat met haar dochter.”

Annie: “In die tijd was ik het liefst naar Herma gerend om alles te vertellen over de problemen van mijn dochter, maar dat deed ik niet. Dat kwam ook omdat mijn dochter me gevraagd had om haar problemen niet door te vertellen aan onze familie. Pas toen ze opgenomen moest worden omdat het thuis echt niet meer ging, kon ik het kwijt aan Herma. Herma heeft het er heel moeilijk mee gehad dat ik het al die tijd niet aan haar had verteld.”

Vriendinnenweekend

Annie: “Ik verlangde heel erg terug naar het hechte vriendinnencontact dat we vroeger hadden. Daarom stelde ik Herma voor om naar het Vriendinnenweekend te gaan.”

Herma: “Ik wilde het wel proberen. Ik voelde dat er heel veel dingen uitgesproken moesten worden en het programma tijdens het Vriendinnenweekend zou daarin misschien goede hulp kunnen bieden.”

Annie: “Tijdens het weekend werden we allebei op onze eigen manier door God geraakt. Dat was heel bijzonder.”

Herma: “Op zondag hebben we toen een hele lange wandeling gemaakt waarin we alles van de afgelopen tijd uitgesproken hebben.”

Annie: “Ik houd absoluut niet van oude koeien uit de sloot halen. Daarom stelde ik Herma voor om ons verleden achter ons te laten en een nieuwe start te maken.”

Herma: “Tijdens het Vriendinnenweekend hebben we elkaar om vergeving kunnen vragen voor de steken die we hadden laten vallen in ons contact. We hebben toen ook samen gebeden. Dat was heel goed.”

God heeft de regie

Annie: “Toen we een paar maanden later even samen aan het wandelen waren, kwam heel sterk het gevoel naar boven dat ik echt weer met mijn vriendin liep, niet alleen maar mijn schoonzus.”

Herma: “Onze omgeving is die positieve verandering niet ontgaan. We hebben wel echt gemerkt dat de duivel via kwetsbare familie probeert aan te vallen. Het is belangrijk om je daar bewust van te zijn.”

Annie: “Het was geweldig om Herma weer als vriendin terug te vinden. We hebben de hoop op verbetering nooit verloren. We zijn er allebei van overtuigd dat God tijdens dit hele proces altijd de regie heeft gehad en dat Hij dat in de toekomst ook blijft hebben.”

Van 8-10 en van 15-17 november vindt opnieuw Eva's Vriendinnenweekend plaats! Vanaf 7 mei kun je reserveren. Meer weten? Kijk hier.