Eva Logo
fast fashion
16 mei 2019 in Liefde & Relatie

Ik ben verslaafd aan de laatste mode

Mijn handen trillen. Mijn hoofd tolt. Ik ben nog nooit zo chagrijnig geweest. Ik kan niet langer zonder. Ik moet het nu halen. Ik ga gewoon. Nu. Ondanks dat het buiten donker is en regent en mijn maag rammelt, stap ik op mijn fiets en race ik naar de binnenstad van Leiden.

“Dat wordt dan 19,95 alstublieft”, zegt het verveelde meisje achter de kassa zo uitdrukkingsloos als maar kan. Zonder nadenken roetsj ik mijn pinpas door de gleuf, typ ik mijn pincode in en druk ik op OK. Betaling geaccepteerd. Ja, doe het pinbonnetje er maar bij, zeg ik ongeduldig. Dan overhandigt ze het mij. Eindelijk, na twee lange, zware weken. Een nieuw, schattig, ‘helemaal volgens de laatste mode’-shirtje. In de sale! Instant geluk in een papieren tasje.

Het voelt gewoon lekker om iets nieuws aan te trekken

Oké, ik geef het toe: ik ben verslaafd. Aan dat gevoel even snel iets nieuws voor mezelf te kopen. De high waste broek waar iedereen tegenwoordig mee loopt, Het zoveelste jasje omdat het toch in de sale was. Het voelt gewoon lekker om iets nieuws aan te trekken en een spiegelbeeld te zien dat – enigszins – lijkt op de cover van Vogue. Waar, omdat het ‘in’ is, de helft van Nederland ook al in rondloopt, maar dat maakt me geen zak uit, want ik heb het nu ook. Dat gevoel is ‘onbetaalbaar’.

Schuldgevoel.

Als ik naar huis fiets, overvalt me heel even dat schuldgevoel. Heb ik dit shirtje nou echt nodig? Is het niet stiekem gemaakt door een veel te jong meisje onder erbarmelijke omstandigheden met een belachelijk laag salaris? Heb ik niet al een shirtje dat er best wel op lijkt? Nee, nee, toch niet. Dat stofje is heel anders. Dit shirtje, vers van de pers, past overal bij. Daarbij, toen ik vanmorgen voor mijn kast stond, had ik écht niets om aan te trekken. En als ik niks meer koop, heeft dat meisje ver weg helemáál geen inkomen meer, toch?

Bovendien: wat ik niet meer draag, gooi ik niet zomaar weg… Nee, ik doneer al die ‘nog in perfecte staat maar alweer uit de mode’-kledingstukken gewoon aan het goede doel! Ik gooi ze in zo’n container onder de grond, waarna het wordt opgestuurd naar de kindjes in derdewereldlanden die nu nog naakt rondlopen, maar dankzij mij straks niet meer. Dus eigenlijk maak ik de wereld zelfs wat mooier met mijn koopgedrag. Eind goed, al goed!

Fast fashion: de lokale kledingindustrie is weggeconcurreerd door onze ‘gulle’ giften. 

Totdat ik voor het eerst mijn voet zette op Haïti, zo’n derdewereldland waar sweatshops echt bestaan en waar al die kledingstukken uit de ondergrondse containers gedumpt worden. Het doet me in één klap beseffen hoe ‘onbetaalbaar’ mijn fast fashion verslaving is.

Juist door alle snelle, wisselende, wegwerpcollecties van mijn vaste adresjes (ZARA, MANGO, VILLA, H&M, en ga zo nog maar even door) bestaat in landen als Haïti geen mode. Geen enkele kledingwinkel met de nieuwste trends aan de rekken. Waarom niet? Omdat er veel te veel kleding uit het westen wordt gedumpt. Een groot deel daarvan schijnt op enorme vuilnisbelten terecht te komen, waar het giftige gassen de atmosfeer in slingert. De rest wordt per kilo verkocht aan handelaren, die het voor lage prijzen verkopen langs de kant van de weg. Conclusie: de lokale kledingindustrie is weggeconcurreerd door onze ‘gulle’ giften.

Als kip zonder kop

Ik besef me ineens hoe ironische het is: de kids van Haïti lopen in T-shirts die ze misschien wel zelf in sweatshops in elkaar hebben gezet, die vervolgens zijn gedragen door westerlingen, om vervolgens weer verscheept te worden naar Haïti, waar ze ook met dat gat nog prima een paar jaar mee kunnen.

Nu kan ik die arme Haïtianen in onze afdankertjes natuurlijk heel zielig vinden. Maar als ik er goed over nadenk, ben ík eigenlijk degene die zielig gevonden moet worden. Ik met mijn verslaving aan fast fashion, mijn noodzaak om er telkens weer volgens de laatste mode bij te moeten lopen. Ik die telkens weer als een kip zonder kop naar de winkelstraat moet fietsen om aan het nieuwe modebeeld te voldoen.

Instant geluk past toch niet in een papieren tasje.

Eenmaal terug in Nederland loop ik slijmend langs etalages vol verleidingen, maar naar binnen stappen doe ik niet meer. Fast fashion is voor mij verleden tijd. Mijn nieuwe regel: ik koop tweedehands óf eerlijk en niet meer dan mijn kledingrek aan kan. Omdat instant geluk toch niet in een papieren tasje past.

Fast fashion tegen gaan?

fast fashion