Eva Logo
Guardian Angels
29 mei 2019 in Uit & thuis

Laura is Guardian Angel: ‘We wapenen ons altijd met gebed’

Je bent ze vast weleens tegengekomen bij een evenement: de Guardian Angels. Als christelijke ordedienst zorgen zij voor de veiligheid en bescherming van bezoekers. Laura vertelt hoe het is om Guardian Angel te zijn.

Laura Schaduw is al zeker tien jaar vrijwilliger bij Stichting Guardian Angels Nederland, een groep enthousiaste mannen en vrouwen die wordt ingehuurd als ordedienst bij voornamelijk christelijke evenementen. “De naam zegt het al: wij zijn beschermende engelen,” vertelt Laura.

Guardian Angels werken vaak 's nachts

"We zijn vaak onzichtbaar, maar zeker wel aanwezig. Onze taken variëren: we houden onder andere toezicht op bezoekersstromen of materialen en worden ingezet voor allerlei hand- en spandiensten: verkeersregeling, EHBO-diensten, collectes, het geven van getuigenissen et cetera. Veel mensen zullen ons niet zien; we werken vaak ’s nachts en vallen niet op in onze zwart/bordeauxrode werkkleding. Kortom, geen witte engelen! In bedreigende situaties zullen wij bescherming bieden. Als mensen bijvoorbeeld anti-leuzen schreeuwen of anti-pamfletten uitdelen op evenementen, treden wij uit de schaduw.”

De opdrachtgevers van de Guardian Angels zijn voornamelijk christelijk. “Ze kiezen voor ons omdat het veelal harmonieus verloopt, doordat wij ons toerusten met gebed. En omdat de opbrengst van ons werk naar het goede doel gaat, namelijk naar projecten in Burkina Faso. We doen veel evenementen in de evangelische hoek, maar ook voor bijvoorbeeld katholieke organisaties. Bij niet-christelijke evenementen moet je denken aan Koningsdag, hardloopwedstrijden en braderieën.”

'Er was brand gesticht, dus moesten we als Guardian Angels de bezoekers in veiligheid brengen'

Op christelijke evenementen vinden minder vaak bedreigende situaties plaats. Maar een enkele keer is het werk van de Guardian Angels toch gevaarlijk. “Bij een Vrij Zijn Week was ooit naast het terrein een heel groot speeltoestel voor kinderen in brand gestoken, vlak naast een volle parkeerplaats en de camping. Opeens moeten we dan snel handelen: contact leggen met brandweer en politie en tegelijk zorgen voor de veiligheid van bezoekers. Ik heb niet eerder zo’n grote brand gezien. Het liep goed af. Voor ons is het echter heel duidelijk dat het kwaad niet wil dat zo’n mooi evenement daar is. God had het desondanks in het oog. Op zo'n moment weten dat we daar niet voor niets waren.”

Niet onveilig

Laura is al jarenlang een van de weinige vrouwen in het team. “Ik voel me niet onveilig als vrouw. We werken altijd in koppels, waar we qua ervaring bij elkaar worden geplaatst. Iemand met veel ervaring loopt bijvoorbeeld met iemand die pas begonnen is. Daardoor kun je goed samenwerken en beschik je over voldoende kennis om vlot te kunnen schakelen.

Een jas van positiviteit

Ook werken we vaak met portofoons, waardoor we goed contact hebben met elkaar of de centrale post/meldkamer. Ik hoef nooit bang te zijn. Door het gebed voor onze shift heb je een jas van positiviteit en van Gods bescherming aan. En als mensen buiten een evenement vervelend zijn en bijvoorbeeld illegaal het terrein op willen, kan juist ik als vrouw in verhitte situaties die eventuele angel bij ze wegnemen.”

Voordat de Guardian Angels aan een shift beginnen, bidden ze samen. “We krijgen eerst altijd een praktische briefing, maar we hebben geen kracht zonder God. Daarom vragen we van tevoren als team om de geestelijke wapenrusting door aanbidding en gebed. Dan voelen we ons écht door God gedragen en hoeven we nooit bang te zijn. Aan het eind danken we dan dat het rustig is verlopen.”

Gereedschap van God

Ook tijdens hun diensten zetten Guardian Angels gebed in. “Mocht iemand het zwaar hebben, dan kun je met hem bidden. Soms zijn er tijdens evenementen mensen die zich niet lekker voelen. Nog voordat de arts er is, proberen wij ze te kalmeren en bidden we voor ze. Iemand zei weleens: ‘Ik ben net wel bij de arts geweest, maar eigenlijk was ik al vrijgezet door jouw persoonlijke gebed.’ Voor mij is zo’n ervaring echt bijzonder. Ik ben heel dankbaar dat de Guardian Angels dit door de Heilige Geest kunnen doen. Wij zijn het gereedschap van God!”

'De Guardian Angels zijn net een familie'

Voor Laura voelt de Guardian Angels aan als een familie. “We zijn heel hecht. Tijdens ons werk voor Opwekking kamperen we een week met al onze gezinnen, zodat we na onze werkzaamheden voor de Angels nog tijd met elkaar kunnen doorbrengen en samen genieten van het evenement.”

Dankbaar

Continu ervaart Laura dat ze ingezet wordt door God. “Als mensen in het publiek geraakt worden, gaan ze soms in de achterhoede met ons in gesprek. Ook op jongerenevenementen komen tieners vaak bij ons met hun vragen. Dan is het belangrijk voor ons om hen te vertellen dat ze dichtbij God moeten blijven. Veel Angels kunnen uit ervaring vertellen dat je door dichtbij Jezus te blijven een mooier leven hebt! Dan zie ik dat onze rol impact heeft. We hebben niet altijd een afwachtende houding, we signaleren ook. Als we zien dat iemand eenzaam is of zich niet lekker voelt, maken we een praatje. We gaan dan vaak bidden, met de woorden die God ons geeft.”

Meer vrouwelijke Angels

Laura is nog lang niet van plan om te stoppen. “En meer vrouwelijke Angels zijn zeker welkom! Je moet wel een beetje stoer zijn, niet bang zijn om vies te worden en ertegen kunnen als mensen af en toe onaardig tegen je doen. Het werk als Guardian Angel is niet altijd even makkelijk – maar wat daartegenover staat is zoveel meer waard. Het geeft enorm veel voldoening om te ervaren dat God ook mij kan gebruiken.”

Stichting Guardian Angels is een vrijwilligersorganisatie. Al het geld dat de stichting ophaalt, gaat naar projecten in Burkina Faso. Lees hier meer informatie.