Eva Logo
Slavernij
16 mei 2019 in Eva's goede doel

Luisterboek: Een plaag van geweld

Henk Jan, storyteller bij International Justice Mission, schreef het schokkende boek: 'Een plaag van geweld'. Het boek beschrijft het heftige verhaal van moderne slavernij. Henk Jan: “Dit boek confronteert je niet alleen met de harde realiteit van moderne slavernij, maar laat je ook zien wat we kunnen doen om een einde te maken aan dit onrecht.”

De oprichter van International Justice Mission (IJM), Gary Haugen, schreef in 2013 het boek The locust effect (vertaald: Het sprinkhaan effect), waarin hij vertelde hoe belangrijk het is om armoede aan te pakken bij de kern: het steeds terugkerende geweld. Zolang ‘de slechteriken’ hun gang kunnen gaan, hebben we weinig aan scholen, waterputten of medische hulp. 


‘Ik geloof dat Gods hart uitgaat naar de meest kwetsbaren van deze wereld’


The locust effectgaf vooral een wetenschappelijke kijk op de moderne slavernij. “Maar,” constateerde Henk Jan, “cijfers zorgen niet voor beweging.” Met als doel mensen in hun hart te raken, schreef hij daarom het boek Een plaag van geweld. Hierin komen passages uit het boek van Gary terug. Bovendien staan er verhalen in over moderne slavernij die Henk Jan hoorde toen hij zelf in Zuid-Azië was. 


Makkelijk was het schrijven van het boek niet altijd: “De waargebeurde verhalen waren soms zo heftig. Ik heb bij het schrijven van dit boek diverse keren de tranen uit mijn ogen moeten wrijven,” vertelt Henk Jan. “Het lukte me anders niet meer om te lezen wat ik op dat moment aan het tikken was op mijn laptop.” 


Sheeba

Zoals het verhaal van Sheeba. Een vrouw uit Zuid-Azië, die op een slinkse wijze in de val werd gelokt. Voor ze het wist, was ze een slaaf in een steenfabriek en kon ze geen kant meer op. Maar daar bleef het niet bij: Sheeba werd stelselmatig verkracht en moest toekijken hoe haar man met een stok werd afgeranseld.


Gerechtigheid

“Het doel van het boek is mensen raken, zodat zij vervolgens in actie kunnen komen. Ik beschrijf hoe belangrijk het is om het probleem bij de kern aan te pakken. We kunnen wel alleen scholen bouwen, maar als de kinderen onderweg worden ontvoerd of verkracht, missen we ons doel: gerechtigheid. 

Ik geloof dat Gods hart uitgaat naar de meest kwetsbaren van deze wereld. We geloven dat God ons oproept om er voor hen te zijn. Door dit boek te lezen word je je bewust van de slavernij die nog een veel te grote plek inneemt in deze wereld.”

Luister 'Een plaag van geweld'

Is de Soundcloudplayer niet zichtbaar? Controleer je cookie-instellingen of klik hier om Soundcloud in een nieuw venster te openen.
Je kunt ook via Spotify luisteren, of via Itunes

Lees ook: Eva’s Goede Doel: International Justice Mission