Eva Logo
Eerst Dit
26 mei 2019

Maar ik heb gelijk!

Je bent het absoluut niet eens met degene die tegenover je zit. Met boze gezichten, grote gebaren en harde taal proberen jullie elkaar te overtuigen. Binnen de kortste keren zijn jullie in een verhitte discussie beland. Het staat ver van de zachtmoedigheid waar Jakobus het in zijn brief over heeft.

Jeannette: “In debatten die we op tv zien lijkt het wel alsof het de bedoeling is om je opponent neer te halen, belachelijk te maken. Het lijken gladiatorengevechten waarbij het publiek moet uitmaken wie de sterkste is. Niet alleen op tv zie ik zulke gevechten. Ik ken ze ook wel in mijn eigen relaties. Zelfs in de kerk.”
 

Is vrede belangrijker dan waarheid?

“Wie wijs en verstandig is laat dat blijken uit een goede wandel en zachtmoedige wijsheid, dat schrijft Jakobus letterlijk. Goede wandel en werken, dat doe je stap voor stap. Op een zachtmoedige manier, vredelievend.
 

Zegt Jakobus hiermee dat je altijd de lieve vrede moet bewaren? Is vrede belangrijker dan de waarheid?”
 

Heftige discussie

Vredelievend zijn klinkt zo mooi, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je verwikkeld bent in een heftige discussie, waarbij jij ervan overtuigd bent dat je de waarheid spreekt. Je wilt dat die ander dat ook inziet. Maar op een zachtmoedige manier jouw standpunt overbrengen is nog niet zo makkelijk.
 

Jeanette spreekt hierover wijze woorden: “Alleen waar werkelijk vrede wordt gezaaid, kan gerechtigheid ontstaan.”
 

Jeannette haalt nog veel meer interessante dingen uit Jakobus 3. Ben je nieuwsgierig? Luister dan hieronder de podcast.
 

Onze collega’s van Eerst Dit verzorgen elke werkdag een bijbelpodcast. De podcast duurt 7 minuten en helpt je om in je drukke leven te groeien in je geloof. Wil jij ook elke werkdag geïnspireerd worden door de Bijbel? Meld je dan snel aan. Of beluister de podcast op Soundcloud.​​​​​​​

Eerst Dit is een initiatief van de Evangelische Omroep en de missionaire organisatie IZB.