Eva Logo
werken
8 mei 2019 in Uit & thuis

Mag je als stel nog zelf bepalen hoe je zorg en arbeid verdeelt?

Zouden vrouwen in Nederland meer moeten werken? Volgens minister van Engelshoven wel. Het programma Nieuwlicht gaat op maandag 13 mei in gesprek met meerdere betrokkenen.

Het is één van de grote speerpunten van minister van Engelshoven: de emancipatie van de vrouw. Zij heeft zich persoonlijk tot doel gesteld om alle vrouwen in Nederland meer te laten werken. Minder dan de helft van de vrouwen in Nederland is financieel onafhankelijk. En dat moet veranderen, vindt de minister. Bij bijvoorbeeld een scheiding of overlijden van de partner komen veel vrouwen namelijk in geldnood en hebben ze vaak ook een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Eindjes aan elkaar knopen

Voor Alexa Kuit is dit een bekend verhaal. Zij scheidde van haar man en als moeder van 3 kinderen moest ze de eindjes aan elkaar zien te knopen. Lisanne van Dijk en haar man daarentegen hebben bewust besloten om Lisanne fulltime voor de kinderen te laten zorgen. Op de maatregelen van minister van Engelshoven zitten zij daarom ook helemaal niet te wachten. Zeker niet nu eenverdieners sowieso al fiscaal benadeeld worden.

Discussie

Hoe ver kan en wil de overheid eigenlijk gaan in het beïnvloeden van de keuze van vrouwen als het gaat om verdeling van arbeid en zorg? Volgens Chris Stoffer van de SGP is het een vorm van staatsdwang. Hij gaat daarom in discussie met schrijver en columniste Marianne Zwagerman, die vindt dat vrouwen meer moeten gaan werken en financieel onafhankelijk moeten zijn. Maar ook psychiater en columnist Esther van Fenema heeft zo haar bedenkingen bij de druk vanuit de overheid om vrouwen meer te laten werken.

Het programma Nieuwlicht is maandagavond 13 mei om 22.55 uur te zien op NPO 2. Kijk hier voor meer informatie of als je de uitzending wilt terugkijken.