Eva Logo
Boek
5 juni 2019 in Geloof

‘Mijn dochter was 2,5 toen mijn man overleed’

“Menselijkerwijs was ik niet goed bij mijn hoofd”, vertelt Alinda lachend in het keukentje van haar winkel Luv in Spakenburg. Ze had een goed betaalde, leuke baan bij een televisiezender. En toch miste ze iets. Ze besloot een christelijke boekwinkel over te nemen.

“Het is allemaal begonnen met het boek Deadline van Randy Alcorn. Door dit boek ben ik gaan nadenken. We maken ons zo druk om het leven hier op aarde, terwijl het gaat om het leven hierna. Wat is mijn doel? Ik geloofde dat God een ander plan met mijn leven had. Ik wilde zaadjes gaan rondstrooien en laten zien dat geloven niet stoffig en saai is. Ik nam in het jaar 2000 een radicaal besluit en nam de plaatselijke boekwinkel over.  

Overlijden

Er speelde in die tijd nog veel meer. Ik was alweer een poosje getrouwd met Jaap en we wilden graag kinderen, maar dat lukte niet. De winkel bood een nieuwe uitdaging. Bij de laatste ivf-poging raakte ik zwanger. Ik moest personeel aannemen. Maar de winkel liep goed. 

‘Nog steeds denk ik: dit gaat over iemand anders’

Onze dochter Anna was 2,5 jaar toen Jaap door een motorongeluk om het leven kwam. Als ik dit vertel, dan denk ik nog steeds: dit is te bizar, het gaat vast over iemand anders… Voor Anna stond ik elke morgen weer op, maar ook voor de winkel. Ik stortte me er volledig op en we organiseerden het ene naar het andere evenement. Tot ik in 2005 na een gospelgala thuiskwam en me zo leeg voelde. De huisarts zei dat ik op het randje van een burn-out balanceerde. Sindsdien ben ik me ervan bewust dat ook ik, ondanks mijn hoeveelheid energie, niet alleen door kan rennen.

Schrijven

Uit de winkel zijn veel bijzondere dingen voortgekomen. Zo vroeg een uitgever mij of ik een boekje over rouwverwerking wilde schrijven. Woorden van troostontstond. Hierdoor kwam de vraag of ik nog een boekje wilde schrijven en vertelde ik over mijn verlangen om een dagboekje met positieve gedachten te maken. In 2014 ben ik met dit dagboek begonnen, maar door het eerste boek kwam ik in verschillende tv- en radioprogramma’s terecht en zo kwam van het een het ander. Ik heb onder andere twee jaar presentatiewerk gedaan bij Family7. Pas vorig jaar kwam ik eraan toe om door te werken aan Vier het leven. Het was een hele klus, maar, net als veel andere dingen, een verrijking voor mijn reis door het leven. 

Bloei

Ik durf te zeggen dat ik door de boekwinkel mijn bestemming heb gevonden en tot bloei ben gekomen. Ondanks alles wat ik meegemaakt heb. Ik mag veel van God ontvangen. Hij werkt door mensen heen. Ik geloof dat ik dat weer als een zaadje door mag geven aan anderen. Dat is ons doel.” 

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine (Eva 3, 2018). Een gratis proefnummer ontvangen? Klik hier!

Lees ook: 'Ik hoef geen super woman te zijn'