Eva Logo
Eerst Dit
19 mei 2019 in Geloof

Sterk als de dood is de liefde

Stiekem houden we er allemaal wel een beetje van. Romantische verhalen, boeken of films, lekker zwijmelen bij het liefdesverhaal van een ander. Eigenlijk is het Bijbelboek Hooglied ook een romantisch verhaal. En Hooglied staat bomvol levenslessen.

“Sterk als de dood is de liefde, beklemmend als het dodenrijk de hartstocht. De liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam. Zeeën kunnen haar niet doven, rivieren spoelen haar niet weg”, zo staat er geschreven in Hooglied 8: 6-7. Het is de bruid die deze woorden uitspreekt. Ze ziet de schoonheid van de liefde, maar ook de enorme kracht. 
 

Jeanette: “Ze vreest een bosbrand of een stadsbrand waar, zeker in die tijd, geen houden aan was. Of ze is bang voor een overstroming, een tsunami. De liefde is in staat om alles wat je lief is in een keer te verwoesten en daar wil de bruid een beveiliging tegen.” 
 

Een zegel 

In Hooglied verwoordt de bruid het als volgt: “Draag mij als een zegel op je hart, als een zegel op je arm.” Jeanette: “Een zegel was een identiteitsbewijs, een eigendomsbewijs. De bruid wil als een zegel gedragen worden op het hart van haar liefste. Haar naam op zijn hart, in zijn gedachten. Haar naam als een zegel op zijn arm, zijn kracht, zijn inzet voor haar. De bruid heeft dat zegel nodig, omdat liefde niet iets is om mee te spelen.” 
 

Verlangen 

Hooglied 8 is het laatste hoofdstuk van het Bijbelboek. Het eindigt met de woorden: “Kom haastig, mijn Liefste.” Jeanette: “De bruidegom verlangt naar zijn bruid. Zo eindigt het boek. Niet met ‘ze leefden lang en gelukkig’, maar met verlangen. Ze hebben elkaar, maar het verlangen blijft. Zoals het Koninkrijk van God gekomen is en toch nog komen moet.” 
 

Ben je nieuwsgierig welke levenslessen er nog meer in Hooglied 8 te vinden zijn? Luister dan hieronder de podcast.

Onze collega’s van Eerst Dit verzorgen elke werkdag een bijbelpodcast. De podcast duurt 7 minuten en helpt je om in je drukke leven te groeien in je geloof. Wil jij ook elke werkdag geïnspireerd worden door de Bijbel? Meld je dan snel aan. Of beluister de podcast op Soundcloud.​​​​​​​
 

Eerst Dit is een initiatief van de Evangelische Omroep en de missionaire organisatie IZB.