Eva Logo
Trouwambtenaar
29 mei 2019 in Geloof

Trouwambtenaar Reinolda: 'Ik zet de liefde op een podium'

Reinolda is trouwambtenaar van de gemeente Nunspeet en is vanuit haar bedrijf ‘Spreken uit Liefde’ door heel Nederland te boeken als zelfstandig trouwambtenaar. Ze vertelt over de liefde die ze heeft voor haar vak en voor mensen.

In de drie jaar dat ze trouwambtenaar is, heeft Reinolda zo’n 120 huwelijken gesloten. Het werk is haar op het lijf geschreven, toch had ze nooit gedacht om dit te gaan doen. “Ik heb altijd gewerkt in de damesmode,” vertelt Reinolda (43). “Daarin vond ik het klantencontact het mooiste, om relaties op te bouwen. Ik ben gestopt met dat werk toen onze jongste werd geboren. Maar ik houd zoveel van mensen en hun verhalen; daar wilde ik iets mee blijven doen. Toen ik drieënhalf jaar terug de vacature voor trouwambtenaar zag, dacht ik: dat ben ik! Vanaf het eerste moment voelde het goed. Ik startte tegelijkertijd mijn bedrijf Spreken uit Liefde, waarin ik ben te boeken als zelfstandig trouwambtenaar.” 

Spreken uit liefde 

En dat werk doet ze met veel enthousiasme. “Ik heb zoveel liefde te geven. Aan mijn gezin en de mensen om mij heen, maar ook in mijn werk. Ik houd van álle mensen. En als je dan met iemand wellicht geen klik zou hebben, dan bedenk ik mij dat er altijd iets achter zit waardoor diegene is zoals-ie is. Mijn uitgangspunt is altijd de liefde – ‘Spreken uit Liefde’ zegt alles. Ik voel me zo bevoorrecht dat ik dit werk mag doen en dat ik mijn talent daarvoor mag gebruiken. Ik hoor vaak dat mensen genieten van mijn enthousiasme.” 

Het mooiste vindt Reinolda de toespraak tijdens de ceremonie zelf. “Dan zie je alles samenkomen. Over elk woord heb ik nagedacht. Zien dat iedereen geniet van de woorden, dat ze zich herkennen en stil zijn op de tedere, kleine momenten – dat is het mooiste wat er is. Het gaat tijdens de ceremonie nooit om mij, altijd om anderen – ik zet de liefde tussen hen op een podium. De liefde tussen het bruidspaar, maar vooral ook de liefde die het bruidspaar voelt voor de mensen in de zaal. Een bruidegom heeft bijvoorbeeld verteld over zijn moeder, en dan zie je hen tijdens mijn toespraak een blik wisselen en hóór je die moeder denken: dit heb je mij nog nooit verteld!” 

Tussen de regels door 

Iedere toespraak van Reinolda is uniek. “Er wordt niets geknipt en geplakt. Bij mijn huwelijken als zelfstandige is het eerste kennismakingsgesprek soms wel een jaar van tevoren bij mij thuis. Dan leren ze mij kennen – ze zien m’n schildersezel staan en krijgen een taartje bij de koffie – en begint het feestje. Ik heb een ‘werkboek’ ontwikkeld met vragen die het bruidspaar moet beantwoorden zónder de ander erbij, en waarbij je soms meer moet nadenken. We houden appcontact en spreken af en toe af. Ik neem ook, als het bruidspaar dat goed vindt, contact op met de getuigen en ouders. Na een voorgesprek bij het bruidspaar thuis begin ik met schrijven.” 

'Het zijn stuk voor stuk bijzondere verhalen'

Reinolda gaat intuïtief te werk, vanuit een buikgevoel. “Soms zie ik tijdens een gesprek dingen gebeuren. Een lichaamshouding, een oogopslag, een lach of juist niet. Iets wordt dan niet letterlijk gezegd, maar dat zíe je. Zoals beschermende liefde of opofferende liefde. Ook aan mailtjes van ouders zie ik veel: tussen de punten en komma’s lees je dan zo’n trots. Dat wil ik dan toch een plekje geven.” 

100% persoonlijk 

Reinolda heeft gelukkig nog nooit een fout gemaakt in haar toespraken. “Dat is echt my worst nightmare! Ik houd me heel strikt aan mijn aantekeningen en schrijf maar één toespraak tegelijk. Van ieder bruidspaar maak ik een polaroidfoto van tevoren, die zet ik bij mijn toetsenbord terwijl ik schrijf. Dan ga je automatisch terug in het gevoel van het gesprek en haal je geen verhalen door elkaar. Mijn verhaal is 100% persoonlijk, mensen herkennen zich er van A tot Z in. Daarom kiezen mensen vaak ook voor een eigen trouwambtenaar: ze willen geen verhaal over de lampen die aan de zolder van de trouwlocatie hangen.” 

Reinolda vindt het lastig om één bruiloft uit te lichten. “Het zijn stuk voor stuk bijzondere verhalen. Ik heb laatst in vier maanden tijd drie zussen getrouwd. Dan denk je: wat heb je nog te vertellen bij de derde zus? Maar het is juist zo leuk om te merken dat iedereen weer andere herinneringen heeft, hoe uniek ieder mens is. Qua locatie vind ik het strand altijd erg leuk, of bij mensen thuis, op een eigen erf bijvoorbeeld. Je voelt dat iedereen op z’n gemak is. Elk bruidspaar heeft bewust gekozen voor een locatie, dat maakt het persoonlijk en dus gaaf. Of het nou low-budget is of in een mooi kasteeltje.” 

Toekomst 

Of ze nog dromen heeft? “Een bruiloft in Toscane zou leuk zijn, haha! Maar ik hoop vooral dat ik trouw aan mezelf kan blijven, zodat ik het kan doen zoals ik het nu doe. Ik krijg veel aanvragen, maar ik wil maximaal 25 eigen huwelijken voor dit jaar. Als het teveel gaat worden, zou het plezier eraf kunnen gaan. Ik geef veel van mezelf en ga er heel intens in, dat maakt het juist mooi.”

Nog meer liefde: Wiljanne en haar vriendinnen trouwden alle drie met hun vakantieliefde