Eva Logo
boek over vet
8 mei 2019 in Lijf & leven

Vet is je vriend (echt waar!)

Een beetje babyvet kan ons nog wel bekoren: “Ah, wat schattig. Moet je die beentjes eens zien en die onderkinnen. Het is echt Hollands glorie. Wat een lekkere spekkerd!” Maar zodra we boven een bepaalde leeftijd rolletjes ontwikkelen vinden we vet een stuk minder gezellig. Toch is ons vet heel belangrijk.

Ooit, ooit, was ik een spichtige puber die kon eten wat ze wilde. Acht boterhammen op een dag, rijkelijk belegd met heerlijkheden, speculaasjes met roomboter en zakken Croky chipa. Toch bleef ik een prei. Die tijd ligt, letterlijk en figuurlijk ver achter me. De verandering zette in met de aanwezigheid van een bedrijfsrestaurant. Elke middag grijnsden kroketten mij aan.

Afgelopen met het uitdijende buikvet

Omringd door collega’s met maatje 34 kost het mij inmiddels steeds meer moeite om maat 42 dicht te krijgen. Allemaal natuurlijk volstrekt onbelangrijk, dat verschil in maat, want het gaat om het innerlijk. Maar toch.

Als ik de aankondiging van het boek ‘Vet belangrijk’ lees, is mijn aandacht dan ook snel getrokken. Een boek vol feiten en fabels over voeding, verbranding en verborgen dikmakers. Na het lezen van dit boek is het afgelopen met het uitdijende buikvet, dat kan niet anders.

Vette feiten op een rijtje:

  • Vet is een orgaan. Voor mij was dat nieuw. Vet zorgt voor een goede aanvoer van brandstof en het maakt hormonen aan die je eetlust juist afremmen. Zolang het binnen de perken blijft. Vet is dus je vriend! Het is even wennen…
  • Vet zit overal. Jij en ik denken dat vet alleen maar dat zachte sponzige laagje is, vlak onder je huid. Maar in werkelijkheid is vet een van de grootste organen van ons lichaam. In totaal bestaat ons vet uit 50 miljard zeer rekbare ballonnetjes/vetcellen. In die ballonnetjes zitten de kilo’s.
  • Vet is een hormoonfabriek. Vet is slimmer dan je denkt. In vet wordt niet alleen brandstof opgeslagen. Honderden vethormonen beïnvloeden praktisch alle organen in ons lichaam. Die vethormonen vertellen onze hersenen bijvoorbeeld dat we genoeg gegeten hebben. Maar ook dat er geen zwangerschap kan plaatsvinden omdat er te weinig of juist te veel vet is.
  • Vet maakt ziek. Van te veel vet worden we ziek. Als ons vetorgaan te groot wordt, raakt de hormoonproductie door ons vet de weg kwijt. Ontstekingsstofjes ontregelen de boel. Dan kunnen er een scala aan ziektes ontstaan. Kanker, diabetes, hart- en vaatziektes.
  • Vet heeft geheugen. Na de puberteit blijft onze hoeveelheid vetcellen hetzelfde. Hoe dik of dun we ook zijn. Alsof dat vastgelegd is op onze harde schijf. Zelfs al wordt er vet weggezogen bij een liposuctie, de hoeveelheid vetcellen blijft hetzelfde. Belangrijk dus om in je kindertijd en pubertijd gezond te eten.

Heel interessant al die feitjes. Maar wat doe je ermee in de praktijk? Ook dit boek biedt geen wondermiddel waarmee je gewicht miraculeus omlaaggaat. Trouwens nog wel veel meer feitjes, mocht je daarvan houden.

Luisteren naar je lijf

Zoals te verwachten is het allemaal geen hogere wiskunde. We leven in een maatschappij waarin we voortdurend geconfronteerd worden met voedsel. Een groot deel van de keuzes die we maken, zijn onbewust. Er zijn mensen die kampen met een kwalen waardoor ze nooit het gevoel hebben dat ze genoeg hebben gegeten. Maar voor de meeste mensen heeft het veel te maken met luisteren naar je lijf: voel je je verzadigd? Daarom een pleidooi voor aandachtig eten! De belangrijkst tips: eet langzaam, kauw vaak, eet met kleiner bestek, eet bewust en eet van een klein bord. Vooral op het gebied van bewust eten, is er bij mij nog wel het nodige te winnen. Maar al te vaak schuif ik de eerste helft van de maaltijd gedachteloos naar binnen. Van nu af wordt alles anders, of in ieder geval een beetje…!

Zelf meer vette feiten en fabels weten? Lees 'Vet Belangrijk, feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers' van art en wetenschapper Mariette Boon en internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum.

Je imperfecties leren omarmen? Dit helpt!