Eva Logo
Moederdag
11 mei 2019 in Liefde & Relatie

Voor hen zal Moederdag nooit meer hetzelfde zijn

Maria zou voor Eva een ludieke blog schrijven over de zin en onzin van Moederdag. Tijdens het schrijven liep ze vast. Lees hier waarom!

Ik wilde een geestig stukje schrijven over de commerciële kant van Moederdag. Dat je de moeder van je man niet bent. En dat het daarom onzin is als hij cadeautjes voor je koopt. Maar dat het met Moederdag net zo iets is als met Valentijnsdag. Je kunt nóg zo stoer roepen dat je niks van je man wilt, toch ben je teleurgesteld als je niet in de watten wordt gelegd en als een verwende koningin op handen wordt gedragen. Tot ik me realiseerde dat je druk maken om zulke dingen volkomen ongepast is als je bedenkt wat er afgelopen dagen is gebeurd.

Twee moeders, allebei 37 jaar, hebben een paar dagen na elkaar het aardse leven verlaten. De ene is bekend in Amerika. Blogger, schrijfster en spreekster Rachel Held Evans liet haar man en twee kinderen achter. De andere moeder is ‘onze’ zangeres Kinga Bán. Een tijdje terug zag ik op facebook de aankondiging van haar nieuwe cd, die ze samen met haar kinderen maakte, voorbijkomen. Ik kon en kan er niet naar kijken zonder dat de tranen over mijn wangen biggelen.

Gemis op Moederdag

‘Ik hoor je stem nog steeds, ik voel je kussen op mijn wang. Ik voel je armen om me heen.’ Ik zie een stralende, ernstig zieke moeder, omgeven door haar liefste schatten. Deze drie schatten moeten vandaag hun eerste Moederdag vieren zonder de vrouw die hen negen maanden lang heeft gedragen, in haar armen heeft gewiegd en elke dag hun boterhammen heeft gesmeerd.

Ook deze kinderen hebben een paar weken geleden op school zorgvuldig hun moedercadeautjes in elkaar geknutseld. Zich misschien al verheugd op het brengen van het ontbijtje. De trap opstommelen, broodkruimels en eierschilletjes tussen de dekens achterlatend. Twee krachtige vrouwen hebben ons – tijdelijk – verlaten. Mijn hart huilt dikke tranen als ik denk aan hun kinderen. Voor hen zal Moederdag nooit meer hetzelfde zijn.  

Lees hier meer over het leven van Kinga Bán. 'Ik zal eeuwig zingen'.