Eva Logo
Bevrijdingsdag
4 mei 2019 in Uit & thuis

Waarom het zo belangrijk is om Bevrijdingsdag te vieren

Bevrijdingsdag. Overal in het land spelen bandjes op festivals, hangen de vlaggen uit. Waarom is het zo belangrijk om Bevrijdingsdag te vieren?

Als ik op 5 mei de wapperende vlaggen in onze straat zie (ik woon in een zeer koningsgezind dorp), word ik meteen vrolijk. En dan stel ik me, gevoed door zwart-witfilmpjes en dito foto’s, de mensen voor die uitbundig zwaaiden naar de militairen die door de straten reden. Helden die ons land hadden bevrijd van vijf jaar bezetting. Waarom we 5 mei moeten blijven vieren? In Nederland hebben we niet zoveel feesten die ons iets zeggen over de geschiedenis van ons land. Kim Putters, directeur van het SCP, benadrukt in een eerder interview in het Algemeen Dagblad dat het juist belangrijk is om een feest als 5 mei te vieren. We leven in een samenleving waarin mensen steeds minder met elkaar verbonden zijn. Doordat mensen alleen wonen, verder van hun ouders. De samenleving is gefragmenteerd, zegt hij.

(lees verder onder de banner)

We weten niet beter

Bevrijdingsdag is relevant. Juist met alle issues van deze tijd, waarin de verschillen vaker worden uitgemeten dan datgene wat ons samenbindt. We hebben iets nodig waar we ons allemaal naar uitstrekken. Een samenleving waarin je vrij kunt leven, zonder angst. Onze generatie weet gelukkig niet beter, maar leven in een land waar geen oorlogsconflicten zijn, is een groot voorrecht te noemen. Dat we daar niet vaak bij stilstaan, is logisch. Maar juist daarom is het hard nodig dat we kijken naar die vrolijk wapperende Nederlandse vlag, die de vrijheid bejubelt. Diezelfde vlag werd in mei ’45 uit de kast getrokken en met bevende handen van verdriet en geluk weer tentoongespreid.

De vlaggen vertellen ons wat steeds minder mensen ons nog kunnen navertellen. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt, verlaat ons langzaam maar zeker. We zullen het verhaal zelf moeten doorvertellen. En blijven vieren. Opdat we nooit vergeten wat de prijs is geweest voor onze vrijheid nu. Die oorlogsjaren werden op die ene dag voor eventjes uitgewist. Eindelijk vrij. Hoe zal dat gevoeld hebben?

Hier zie je de glimlach van bevrijding terug