Eva Logo
goedkoop op vakantie Gabriël Financiële Bescherming Natasja Naron
10 juni 2019 in Uit & thuis

8 tips voor een geweldige vakantie die niet veel kost

Mensen denken vaak dat als je minder te besteden hebt, vakanties ook minder leuk worden. Natasja Naron, oprichter en directeur van financieel adviesbureau Gabriël, zegt dat het juist andersom kan zijn.

Natasja Naron deelt een aantal tips om een geweldige vakantie te plannen met een klein budget. Sommige tips zijn heel persoonsgebonden. Je kunt ze bijvoorbeeld niet veilig vinden of je er niet prettig bij voelen, dat geeft Natasja ook nadrukkelijk aan. Kies vooral de ideeën waar jij je goed bij voelt en anders laat je ze zitten.

1. Op de huisdieren passen

“Als je het niet erg vindt om af en toe een hond uit te laten of om op een kat te passen, dan is het een mogelijkheid om in het huis van iemand anders op vakantie te gaan. Een heel leuke manier om kosteloos een huisje te vinden waar je kunt verblijven.”

Kijk bijvoorbeeld eens op deze website.

2. Huizenruil

“Een andere manier is home swapping: het ruilen van huis. Jullie gaan naar hun huis en zij komen in jullie huis. Er zijn allerlei organisaties die daarin faciliteren. Je zou hierbij kunnen denken: wat gebeurt er dan in mijn huis als er andere mensen zitten? Dat is een persoonlijke keuze die je maakt. Als je het vanuit christelijk perspectief bekijkt, zou je kunnen zeggen dat je huis helemaal niet van jou is. Alles wat we hebben is van God en jij mag dat huis en die spulletjes zelf gebruiken, maar ook bijvoorbeeld ter beschikking stellen aan anderen. Dat haalt wat druk van de ketel, mocht je het toch spannend vinden.”

Voor een huizenruil kijk je bijvoorbeeld op deze website.

3. Je huis verhuren

“Via Airbnb kun je goedkope accommodaties regelen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen huis erop zetten. Zo kun je wat inkomsten genereren, ook als je zelf op vakantie bent. Ik heb dit zelf ook een keer gedaan. Natuurlijk hoor je af en toe verhalen dat er slecht met je huis wordt omgegaan of dat er iets kapot gaat. Ik heb er echter alleen maar positieve ervaringen mee gehad! Ik ben blij dat ik de spullen die ik van God heb gekregen ter beschikking mag stellen.”

Hier is de website van Airbnb waar je alle info kunt vinden.

4. Werkvakantie

“Er zijn tal aan goede doelen waarbij je op vakantie gaat, maar daar dan gaat helpen in een weeshuis of een school gaat bouwen. Dit is een heel mooie manier om je vakantie ook betekenisvol in te richten, ook samen met tieners. Er wordt wel vaak gevraagd om een bijdrage aan geld, maar met de gedachte dat dat vanuit sponsoring komt. Je zou dus acties kunnen organiseren in de kerk om zo’n werkvakantie te bekostigen.”

'Liften is een ervaring op zich'

5. Liften

“Mensen denken er niet echt aan, maar liften is natuurlijk een optie. Sommige mensen vinden dat spannend en met kinderen is het zeker de vraag of het passend is, maar het is een ervaring op zich. Je ontmoet nieuwe mensen, hebt bijzondere gesprekken en komt ook nog op mooie plekken. Ook vanuit duurzaam oogpunt is het een hele goede.”

6. Gebruik je netwerk

“Een andere manier om goedkoop te reizen is door even rond te vragen. Of op Facebook een bericht te plaatsen met de vraag of er mensen naar Frankrijk, Duitsland, Spanje (of waar dan ook) gaan en of je mee kunt rijden. Ook qua verblijf kun je daarnaar vragen. Misschien heeft iemand wel een vakantiehuisje of kun je ergens logeren. Als mensen eenzaam zijn, vinden ze het alleen maar hartstikke leuk als er iemand langs komt om te logeren. Dus het is ook een kans om iets goeds te doen.”

6. Wees creatief

“Dit kan in het buitenland, maar ook in Nederland. Er zijn zoveel mooie natuurgebieden om van te genieten. Dat hoeft echt niet onder te doen voor een pretpark bijvoorbeeld. Ik ben een keer gaan picknicken in het bos, met allerlei lekkere hapjes die we van thuis hadden meegenomen, terwijl we normaal op een terras zouden gaan zitten. Dit was alleen nog maar leuker! Het was weer eens wat anders en dat maakte het juist zo mooi.”

7. Kinderen

“Ik vind het ook goed om de kinderen iets mee te geven over geldzaken en hoe je met wat minder geld ook een geweldige vakantie kunt hebben met elkaar. Als ze iets ouder zijn, kun je ze ook betrekken bij het plannen van allerlei uitjes, laat ze meedenken.”

Veel van de tips die Natasja gaf, komen uit het boekje ‘Leven van 1 euro per dag’ van Kath Kelly. Zij heeft een jaar lang geleefd van 1 euro per dag en deelt haar ervaringen en tips, ook specifiek over vakanties. Klik hier voor het boekje. Voor meer informatie over Gabriël, kijk hier

Vaak denken we dat op vakantie gaan de hemel op aarde is, en vervolgens pakt het anders uit. Hoe kan dat toch? Lees het in dit artikel.