Eva Logo
terras
26 juni 2019 in Uit & thuis

Hierna kun jij met een gerust hart het terras betreden

Redacteur Maria van Beelen heeft al heel wat, soms veel te luide, gesprekken gevoerd in restaurants, eettentjes en strandtenten. Ze mag zichzelf dan ook expert op het gebied van goede en minder gesprekken noemen. Lees en leer van haar fouten.

Tip 1. Kies een goede locatie

Zorg ervoor dat je niet neerstrijkt op een te hip terras. De kans dat je er matig afsteekt is erg groot. Bovendien is het er altijd loeidruk en staat de muziek vaak keihard. Om te zorgen dat je elkaar blijft verstaan op die hippe, maar net niet te aanstellerige, plek blijf je zover mogelijk van de koffiemachine vandaan. Koffiemachines zijn de nieuwe stofzuigers, langsrijdende treinen of lawaaiige peuters. Ze verstoren een goed gesprek, precies in het midden van die zin die jouw verhaal nét die interessante wending op leek te sturen. 

Tip 2. Vertrek nu het nog kan

Sta je buiten in de rij, dan moet de tent wel heel leuk zijn om op een plek te willen wachten. Zo stonden mijn vriendin en ik jaren geleden met veel plezier in een eindeloze rij voor de Bakkerswinkel in Amsterdam. Toen we er eenmaal zaten was het er ook werkelijk fantastisch. Maar, let op: heb je eindelijk een plekje bemachtigd, en wacht je vervolgens meer dan driekwartier op je latte, verlaat dan per direct deze locatie. De bediening heeft het niet meer in de hand. 

Tip 3. Trek iets luchtigs aan, maar ook weer niet te luchtig

Het lijkt een triviaal onderwerp, om maar niet te spreken over een open deur. Maar als de rillingen vanwege een open deur of tocht over je lijf lopen,is dat behoorlijk hinderlijk te noemen voor de gesprekken. Onder het geratel van de anderen, knik je beleefd, terwijl je ondertussen denkt: ik wil naar huis, weg van deze vrieskelder. Te warm is ook geen aanrader; als het zweet je uitbreekt van de opvliegers, vind je jezelf op foto’s terug met knalrode wangen.

Tip 4. Wacht op je beurt

Mijn niet-aflatende behoefte om mijn verhaal te doen heeft vast te maken met het feit dat ik het vierde kind in de gezinsrij van vijf ben, het ontbreken van collega’s sinds ik voor mezelf werk, en het feit dat ik als moeder na een dag vol spelende vriendjes en gebluste brandjes simpelweg snak naar volwassen gesprekken. Maar het is sneu als je vriendin door jouw spraakwaterval niet meer aan het woord komt. Ben jij ook iemand die altijd praat? Schaf een schrift aan en schrijf (en bid) tot je hoofd leeg is. 

Tip 5. Vraag, maar geef ook antwoord

Soms kun je zo geobsedeerd raken door het feit dat je je verhaal niet mag vertellen voordat de ander het doet, dat je jezelf slechts terugvindt in de positie van interviewer en de ander onderwerpt aan een kruisverhoor. Maar als een ander dit ook doet, krijg je gesprekken als: “Hoe gaat het met je?” “Goed, hoe is het met jou?” Probeer de ander, maar ook zeker jezelf de ruimte te geven om wat dieper in te gaan op een vraag.

Tip 6. Let op je volume

Deze heb ik jammerlijk genoeg nog niet geheel onder de knie. Tijdens een gesprek (monoloog) met iemand anders, gebeurt er iets merkwaardigs: ik ga steeds luider praten. Mijn zus slaat nog net niet op mijn hoofd, maar geneert zich rot als ik uit de doeken doe hoe mijn man en ik met elkaar omgaan. Merk je dat andere hoofden zich naar jou omdraaien, zie dit dan als een oorverdovend signaal. Buig je naar je gesprekspartner toe en… ga fluisteren. 

Tip 7. Praat NIET over anderen - tenzij het over Waylon gaat

Roddel glijdt als boterzachte vis over je lippen, maar wat een rottigheid kun je hiermee over een ander bedenken en bekrachtigen omdat er anderen bij zijn. Niet alleen geeft het na het gesprek een leeg rotgevoel en een schuldgevoel over het onderwerp van gesprek dat zich niet in gesprek kon mengen. Ook kan je de angst bekruipen: zullen ze hierna ook zo over mij praten? Ben je gewend om mooie, inspirerende gesprekken te hebben, dan wordt je mensbeeld een stuk positiever en krijg je energie. 

Tip 8. Beweeg in de conversatie van luchtigheid naar meer diepte of andersom

Voor iedereen die mensen die alleen maar over hun volgende vakantie kunnen praten, ongenoeglijk oppervlakkig vindt: luchtigheid kan ook best lekker zijn. Je kunt elkaar als vrouwen de put inpraten of verstrikt raken in felle, zinloze discussies. Een beetje lucht is enorm ondergewaardeerd. Bestel dat extra glas wijn, schroef je zware hoofd van je romp en ga ook eens even lekker lachen. Laat de dingen gewoon eens, je hoeft niet overal een oordeel of een mening over te hebben, laat staan de ander te overtuigen. Het gaat er toch vooral om dat je van elkaars gezelschap geniet. 

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine (Eva 5, 2018). Een gratis proefnummer ontvangen? Klik hier!

Lees ook: De fijnste terrasjes in Nederland