Eva Logo
brand auto Gouda Marian Eisden Dushi
19 juni 2019 in Lijf & leven

Marian Eisden: ‘Mijn auto stond in brand, maar God gaf veel meer terug’

Gouda wordt geteisterd door autobranden. In één maand tijd stonden er al 24 auto’s in brand. Ook de auto van Marian Eisden (53) gaat op 12 mei in vlammen op.

Marian: “Het was half 3 ’s nachts. Ik was bezig met het voorbereiden van een Moederdagmaaltijd voor honderd vrouwen uit de kerk waar ik in zit. Net toen ik de garnalen - voor de salade - aan het afgieten was, keek ik op en zag ik hoge vlammen achter onze schuur vandaan komen. In onze buurt worden de laatste tijd vaker auto’s in de brand gestoken, dus ik wist meteen hoe laat het was. Ik rende met mijn autosleutels naar buiten, maar zag dat er niks meer te redden viel. Ik hoopte dat ik de auto nog een paar meter kon verplaatsen, zodat onze schuur geen vlam zou vatten, maar de hele voorkant van mijn auto stond al in brand.

‘Ik geef niks om materiële zaken, maar de auto is onmisbaar’

Van mijn auto was niks meer over en mijn schuur was ook ernstig beschadigd. Omdat ik alleen een WA-verzekering heb, ben ik niet verzekerd bij een autobrand, dus moest ik zelf voor alle kosten opdraaien. Gelukkig hoefde ik niks te betalen voor de schade aan de schuur en werd alles mij uit handen genomen door onze woningbouwvereniging. Binnen de kortste keren was deze weer gemaakt.”

Wijk-eethuis

Ik geef niks om materiële zaken, maar een auto is onmisbaar voor het vrijwilligerswerk wat ik doe. Ik ben namelijk een aantal jaren geleden ontslagen, nadat ik borstkanker kreeg en niet meer kon doen waar ik voor aangenomen was. Een verdrietige tijd, maar God heeft mij genezen van mijn borstkanker en er iets veel mooiers voor teruggeven. Ik ben met Zijn hulp in het Ontmoetingscentrum de Walvis als vrijwilliger gaan koken. Twee avonden in de week komen er zo’n vijftig mensen bij ons eten. Voor een klein bedrag van € 5,- kunnen zij genieten van een avondje gezelligheid, warmte, aandacht en liefde. We eten met elkaar en zingen wat mooie liederen tot Gods eer. Fijne momenten zijn dat. Eenzame mensen, arme mensen; we vormen een bont gezelschap, maar de liefde voert de boventoon. We zijn een hechte groep, een familie geworden.

‘Toen de mensen hoorden over de autobrand, zamelden ze spontaan geld in’

Zonder auto zou het moeilijk worden om al de boodschappen, die ik nodig had om voor zo’n grote groep mensen te koken, te vervoeren. Toen de mensen om mij heen hoorden wat mij was overkomen, gingen zij spontaan geld inzamelen voor een andere auto. Ik vroeg nergens om, ik bad alleen maar of God mij wilde helpen. Dit was Zijn antwoord. Ik ervaarde zoveel liefde en warmte. Er kwamen mensen aan de deur om geld te brengen en mij sterkte te wensen, zo bijzonder. Ze zeiden; ‘Jij staat al jaren voor ons klaar, nu willen wij iets voor jou terugdoen.’

Andere auto

“Twee weken geleden kwam er een vrouw naar mij toe. Zij gaf mij een autosleutel en zei dat ik de auto die daarbij hoorde, gratis mocht hebben van haar! Gratis! Zij had zelf een nieuwe auto gekocht en hoorde wat er gebeurd was en dat er een inzamelingsactie was gestart om een nieuwe auto voor mij te kopen. Ze wilde graag helpen en besloot om haar oude auto aan mij te geven. Hij rijdt als een zonnetje, ik ben er zó blij mee!  

Maar er gebeurde nóg iets heel bijzonders; Ik werd opgebeld door een wildvreemde man uit Alphen aan de Rijn. Hij had het hele verhaal in de Volkskrant gelezen en wilde wat geld overmaken voor een andere auto. Tot mijn verbijstering maakte deze man veel geld over. Ik was perplex en kon mijn ogen niet geloven. God heeft zoveel mooie mensen op mijn pad geplaatst!”

‘Ik kreeg er veel meer voor terug’

“Omdat ik een auto had gekregen hoefde ik geen andere auto meer te kopen. Ik ben altijd eerlijk dus ik heb dit meteen tegen de gulle gevers verteld en gevraagd of zij het geld terug wilden hebben. Ze zeiden unaniem dat ik het mocht houden, om er iets moois van te doen. Nou, van dat geld kan ik zoveel dingen kopen en zoveel mensen helpen. Er werd iets van mij afgenomen toen mijn auto in de brand werd gestoken, maar ik kreeg er veel meer voor terug. God zorgt zo goed voor mij!”

Burgemeester

“De burgemeester kwam na de brand bij mij langs en vroeg hoe het met mij ging en of ik niet bang was. Ik vroeg verbaasd waarom en voor wie ik bang zou moeten zijn. Ik wandel tenslotte met God, Hij helpt mij elke dag en beschermt mij voor gevaren.

De burgemeester zei dat hij hoopt dat de daders snel gepakt worden. Ik zei; Ja, maar als ze gepakt worden, wat dan? Opsluiten en daarna weer vrijlaten? Ze blijven hetzelfde doen. Het is negatieve aandacht vragen.

Er moet iets gebeuren om dit probleem écht aan te pakken. Ik zou zo graag willen dat deze jongens geholpen worden. Dat er nagedacht wordt waar ze echt mee gebaat zouden zijn.

‘Ik zou die jongens persoonlijk willen helpen’

Ik heb al eens eerder gevraagd of er wel een voorziening in Gouda is voor de jeugd die opgesloten heeft gezeten en weer vrij was gekomen. Helaas is er helemaal niks voor deze jongeren. Op deze manier blijven zij hangen in dit negatieve sfeertje en gaat het van kwaad tot erger. Ik zou ze persoonlijk willen helpen. Ze mogen hier zo beginnen. Ik heb werk zat voor ze. Dan kunnen ze zich nuttig maken en hoeven ze zich niet langer te vervelen op straat, met alle gevolgen van dien.”

Media

“God heeft deze brand gebruikt om ons buurthuis te zegenen. De brand heeft mijn auto afgenomen, maar ik heb er veel voor teruggekregen. Ik heb de liefde en steun van mensen om mij heen mogen ervaren. Ik heb gezien dat vreemde mensen dit werk een warm hart toedragen, maar het allerbelangrijkste; ik heb van God mogen getuigen in de media. En ik weet dat God dit zal gebruiken tot Zijn eer.”

Lees ook dit interview: 'Mijn huis stond in brand, terwijl mijn dochter op bed lag'