Eva Logo
17 juni 2019 in Lijf & leven

Modeblogger Afua wil Ghanese woestijn vruchtbaar maken

Ze heeft 115.000 Instagramvolgers en mocht zangeres Lauryn Hill kleden. Blogger, stylist en modeshowproducent Afua Rida (31) is beroemd in Ghana. Haar grote passie: jonge Ghanese ontwerpers promoten, lokaal de mode-industrie helpen opzetten en daarmee haar land verder ontwikkelen.

Afua Rida is wat introvert. En dat zou je niet verwachten van een vrouw die zoveel aandacht trekt op social media. Ze is er heel eerlijk over: “Uit mezelf zeg ik weinig. Op een feestje zit ik het liefste in een hoekje en klets alleen met iemand die ik ken.”

‘Ik waggelde als kind rond op de stiletto’s van mijn moeder’

Toch heeft ze ook een uitbundige kant. Als ze bijvoorbeeld schaterlachend vertelt waar haar liefde voor mode ontstond, namelijk in de kledingkast van haar moeder. “Ik speelde het liefst met de stiletto’s die erin stonden. Paste ze aan en liep er dan waggelend mee door de kamer. Mijn moeder fascineerde me en was mijn grote rolmodel. Ik zag geen enkele andere vrouw in mijn omgeving die zo luid was in haar kleding. Ze was een trendsetter, droeg felle kleuren, drukke patronen, schoudervullingen en grote clipoorbellen. In alles liet ze me zien dat ze een sterke vrouw is met een groot hart.”

Studeren in Canada

Nadat Afua haar diploma haalde aan de internationale school in Accra verhuisde ze op haar achttiende naar Montreal in Canada om neurowetenschappen te studeren. Later stapte ze over op ontwikkelingspsychologie. “Toch liet de mode me niet los,” erkent Afua. “Tijdens mijn studies liep ik stage bij modehuizen en deed allerlei losse, vaak vrijwillige klussen. Ik kende een hoofdstyliste en zodra zij een project had, belde ze me op. Mocht ik om te beginnen de kleding opstomen van de modellen.”

Ontheemd

Na vier jaar studeren volgde Afua alsnog haar hart en ging professioneel aan de slag als stylist. Wat opmerkelijk is: daar werd ze niet gelukkiger van. “Ik bleef me ontheemd voelen in Canada. Ik was een vreemde, een gast. Daar werd ik dagelijks aan herinnerd. Ik kreeg pas weer een gevoel van thuiskomen als ik op vakantie ging naar Ghana. Ik besefte steeds meer: hier liggen mijn wortels.”

Afua stelde zichzelf op een gegeven moment de keuze: blijven werken in de mode-industrie in Canada of teruggaan. Het werd het laatste. Nu woont en werkte ze alweer 6,5 jaar in Ghana en is daar de bekendste modeblogger, stylist en modeshowproducent van het land. Vele ogen zijn op haar gericht. Dat maakt het beleven van – zoals ze dat omschrijft – ‘speciale momenten in het openbaar’ niet makkelijk. Want alles wat ze doet ligt binnen de kortste keren op straat. Om zichzelf te beschermen deelt Afua weinig. Zelfs niet met vrienden. “Je weet nooit of ze per ongeluk toch iets doorvertellen. Geruchten gaan snel in Ghana.” Ze moet weer schaterlachen. “In Ghana hebben we geen roddelbladen nodig. Wij doen bijna alles mondeling.”

'Ik geloof dat God in elk van ons een unieke boodschap heeft gelegd'

Gelukkig biedt haar bekendheid ook grote kansen: ze gebruikt die onder andere om uitgebreid reclame te maken voor jonge Ghanese ontwerpers. Wie ze bespreekt op Instagram of YouTube, daagt ze van tevoren uit. “Ik wil weten waarom ze op een bepaalde manier ontwerpen. Wat voor verhaal zit erachter? Als ik het gevoel heb dat ze iemand proberen te kopiëren, zeg ik dat. Dan vraag ik: wat zegt je gevoel? Wat zit er in je hoofd? Wat wil je de wereld vertellen? Mijn geloof is heel belangrijk voor mij. Ik geloof dat God in elk van ons een unieke boodschap heeft gelegd, en dat je alleen die boodschap moet vertellen aan anderen.”

Het hele artikel vind je terug in ons magazine (Eva 5, 2019). Een gratis proefnummer ontvangen? Klik hier!

Lees ook: Mijn stijl: 'Alle kleuren kunnen toch bij elkaar?'