Eva Logo
bijzondere oma
2 juni 2019 in Liefde & Relatie

‘Toen het niet meer ging, mochten mijn kinderen bij mijn moeder wonen’

Taapke (75) is volgens haar dochter Janneke* een fantastische oma voor haar vijftien kleinkinderen. Onder andere toen Janneke een huilbaby kreeg. “Ze stelde voor dat onze zoon even bij hen kon wonen.”

Janneke: “Mijn moeder is een sociale vrouw, ze is betrokken en voelt goed aan wat iedereen nodig heeft. Wanneer ze iets doet, hoeft ze daar ook niets voor terug. Daarin zie je een stukje belangeloosheid, maar ze kan ook haar grenzen aangeven. Het voelt daarom oké om een beroep op haar te doen.

Zo was mijn eigen zoon een extreme huilbaby, zonder een aanwijsbare oorzaak. Mijn moeder vroeg toen aan mij hoe ik dat wilde gaan doen als ik weer aan het werk ging. Ik had geen idee. Een uurtje slaap per nacht, dat houdt natuurlijk niemand vol. Zij stelde voor dat hij even bij hun kon wonen. Zelf zou ik dit niet durven vragen, maar mijn moeder maakte het bespreekbaar. Nu doe je je kind natuurlijk niet zomaar een poosje uit huis, maar ik wist op dat moment niet goed hoe het anders moest. Bij mijn ouders was hij in ieder geval op een goede plek. Hij heeft daar drie maanden gewoond. Op die manier konden wij weer bijtanken. Ze heeft in die tijd voor hem gezorgd, alsof het haar eigen kind was.

Thuis te druk

Een ander kleinkind, toen 14 jaar oud, heeft ook een poos bij mijn ouders gewoond, omdat ze somber was en het thuis te druk vond. Mijn moeder zorgde ervoor dat ze een fijne slaapkamer had, waarin ze zich kon terugtrekken, bood mijn nichtje een luisterend oor aan en gunde haar ook de rust en ruimte. Ze heeft erg veel steun gehad aan haar oma.  

‘Ze behandelt hen als haar eigen kinderen’

Ik zie dat mijn moeder een warme band heeft met haar kleinkinderen. Ze is niet zozeer de oma waar alles mag, maar ze respecteert de regels van haar dochters en schoonzonen. De kleinkinderen worden niet ontzettend verwend, wel in tijd en aandacht, maar ze mogen niet alles. Mijn ouders zijn geen ‘suiker’-opa en -oma. Ze behandelt hen gewoon alsof het haar eigen kinderen zijn.

Altijd open

Het komt regelmatig voor dat er kleinkinderen blijven slapen. Mijn kinderen komen er nu net weer vandaan, omdat we in een verhuizing zitten. De deur staat altijd open. Toen mijn dochter een paar maanden oud was, ben ik gescheiden, en heeft mijn moeder drie dagen per week voor haar gezorgd. Na een aantal maanden kon ze naar de kinderopvang. Mijn moeder wil niet dat het een vaste afspraak wordt, ze wil daarin wel haar vrijheid bewaren. Ze wil het spontaan kunnen aanbieden, maar als de nood aan de man is, dan wil ze alles doen voor iedereen. Op dit moment logeert het jongste kleinkind (3) regelmatig bij mijn ouders. Als mijn zus en zwager beiden werken en mijn zwager is een week van huis, dan zorgt mijn moeder voor hun zoontje. We hebben het maar mooi getroffen met zo’n bijzondere moeder en oma!”

* Vanuit privacy-overwegingen is de naam van de geïnterviewde aangepast

Onmisbaar in elk huishouden: oma's schoonmaaktips! Lees hier onze top 5.