Eva Logo
Vriendschap
24 juni 2019 in Liefde & Relatie

‘Toen mijn man een burn-out kreeg, was Miriam als een engel voor me’

Ze zijn 51 jaar, beide gedoopt als ‘Hendrika Maria’, trouwden een week na elkaar, hebben veel humor en maakten samen veel bergen en dalen mee. Leontien Rouhof en Miriam Nies hebben een bijzondere vriendschap, die al 33 jaar duurt. Miriam: “Er komt niets tussen onze vriendschap. Zelfs geen oceaan.”

“Miriam viel meteen op vanwege haar hippe uiterlijk. We raakten aan de klets. Ik vond haar spontaan, gezellig en humoristisch. We hadden meteen een klik,” vertelt Leontien over haar eerste kennismaking met haar vriendin. Dat was bij de jeugdgroep van hun kerk. Miriam: “We waren toen achttien jaar. Ik vond Leontien ook meteen heel leuk. Ze heeft veel humor.” Al snel ontstond er een hechte vriendschap.


‘Toen Miriam naar Aruba vertrok, was ik bang dat het onze vriendschap negatief zou beïnvloeden’


Humor is heel belangrijk in de vriendschap van Miriam en Leontien. “We kunnen allebei om de stomste dingen dubbel liggen,” lacht Miriam. “Na zo’n lange geschiedenis met elkaar, hebben we aan één woord genoeg. Daarnaast kunnen we onszelf zijn bij elkaar en voeren we mooie gesprekken, ook over het geloof. We hebben veel overeenkomsten.” Leontien benadrukt: “We lijken inderdaad veel op elkaar. We kochten weleens dezelfde jas, zonder dat we het van elkaar wisten. Doordat we even oud zijn, een week na elkaar trouwden en beide kinderen kregen, maakten we allerlei hoogtepunten met elkaar mee. Ik heb drie kinderen, waarvan de jongste 14 is. Miriam heeft een tweeling van 14. Dus ook daarover kunnen we fijn met elkaar praten.” 


Oceaan

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in het leven van de vriendinnen. Miriam: “We maakten ook diepe dalen mee. Mijn man en ik waren tien jaar ongewenst kinderloos. Leontien steunde ons toen heel erg. Ook woonden mijn man en ik tien jaar op Aruba om werk onder kinderen te doen daar.” Leontien haakt daarop in: “Daarover was ik heel verdrietig. Ik zou Miriam missen en was ook een beetje bezorgd of het onze vriendschap negatief zou beïnvloeden. Maar we bleven betrokken op elkaar. Het is voor honderd procent uitgekomen dat onze vriendschap blijft bestaan,” lacht ze. Miriam vult aan: “Er komt letterlijk geen oceaan tussen onze vriendschap!”  

 

 

‘Toen mijn man een burn-out kreeg, was Miriam als een engel voor me’


Toen Miriam en haar man op Aruba woonden, bezochten Leontien en haar man hen daar. Miriam: “Dat was net in de periode dat we moesten beslissen of we daar konden blijven. Toen konden ze met ons meedenken. Dat steunde ons heel erg. We ervaarden de leiding van God daar sterk in.” Leontien vertelt verder: “Toen Miriam terug was uit Aruba, werd mijn man erg ziek. Hij kreeg een burn-out en werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Het was heel heftig. Maar Miriam en haar man waren er om ons te ondersteunen. Ik was ontzettend blij dat ze weer terug waren in Nederland. God had daarin voorzien. Miriam is een geloofsvriendin voor mij. Het was een hele zwarte periode en ik zat in een diep dal. Miriam was een engel in die zwarte periode. Ze zorgde ervoor dat ik het geloof kon behouden, door er met mij over te blijven praten,” vertelt ze. “Ik krijg er gewoon kippenvel van nu ik er weer over praat.”


Geduld

Leontien leerde veel van haar vriendin. “Ik leerde om respect te hebben voor mensen, ook al is hun visie heel anders dan de mijne, ik leerde gastvrijheid en ik ook geduld. Miriam heeft ontzettend veel geduld. Dat bewonder ik aan haar.” Miriam: “Ik word er stil van. Wat ben je toch een lieverd.”

Maar Leontien betekent ook veel voor Miriam. “Ik kan voor honderd procent op Leontien vertrouwen. Ze is mijn rotsvaste steun, is eerlijk en ze staat met beide benen op de grond. Ik vind haar heel wijs”, legt Miriam uit. “Ze komt vaak op het juiste moment met een Bijbeltekst die haar houvast geeft. Die deelt ze dan met mij, waardoor ik bemoedigd raak.”

Leontien en Miriam zijn ervan overtuigd dat ze de rest van hun leven vriendinnen zullen zijn. “Deze vriendschap is voor het hele leven. Het leuke is dat onze mannen ook goed bevriend zijn met elkaar. We zeggen weleens voor de grap dat we, als we oud en vergeetachtig zijn, gewoon opnieuw vriendinnen worden,” lacht Miriam. “Dan mogen ze de twee Hendrika’s samen op een schommelbankje zetten en gaan we lachen om alles wat we meemaakten samen.”

Lees ook: ‘Onverwachts had ik er een vriendin bij’