Eva Logo
25 juni 2019 in Uit & thuis

Willeke gaat op vakantie met mensen met een verstandelijke beperking

Tijdens de busreis wordt er hard gezongen en soms moet je tijdens een wandeling even wachten omdat iemand met een rollator achterblijft. Willeke gaat als begeleider mee met vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking – en daar doet ze heel wat levenservaring op.

“Het is echt een vakantie waar je voor de ander kiest,” vertelt Willeke (26). “Je doet er alles voor om mensen met een beperking een superleuke reis te bieden. Het brengt me heel dichtbij waarvoor we op aarde zijn: er zijn voor de ander. Het draait niet alleen om mij.”

IJsje bij de Eiffeltoren

“We zoeken altijd naar plekken waar je goed uit de voeten kunt – niet te veel hoogteverschil in de bergen bijvoorbeeld, en niet al te drukbezochte plekken. Daarbij proberen we een balans te vinden tussen dingen ondernemen en rustig de tijd hebben voor elkaar. Deze zomer gaan we op reis naar Parijs, waar we een kasteel ver buiten de stad hebben als accommodatie. Eén dag bezoeken we de binnenstad, één dag gaan we naar Disneyland – en daarnaast bouwen we veel rust in, zodat de reis niet te druk wordt. Deelnemers hoeven ook niet alles te zien van de stad, vaak zijn ze al blij met het de belangrijkste hoogtepunten – zoals een ijsje eten bij de Eiffeltoren.”

'Samen delen, dat is echt zo mooi'

“Het gaat niet om grootse, dure activiteiten, maar juist even samen een wandelingetje maken of een maaltijd bereiden. Soms raak je in de vertraging – mensen met een rollator lopen niet zo snel – maar dat maakt niet uit, het gaat om het samenzijn. Liedjes zingen in de bus, een deelnemer die een zak snoep heeft meegenomen en daarmee rondgaat: samen delen, dat is echt zo mooi.”

Een reis bestaat meestal uit twaalf deelnemers en vier begeleiders. Iedere begeleider heeft zijn  eigen deelnemer onder zijn hoede. “Dat is belangrijk: deelnemers hebben dan een persoonlijk aanspreekpunt. Sommigen zijn best zelfstandig en gaan bijvoorbeeld zelf op tijd naar bed, maar anderen moet je meer aanwijzingen geven en bijvoorbeeld helpen met haren wassen en tandenpoetsen. We geven op maat de ondersteuning die nodig is. Iedere begeleider heeft zijn eigen talenten; oudere begeleiders hebben soms net wat meer levenservaring, terwijl jongeren juist lekker actief zijn. Die mix in een team vinden wij belangrijk.”

'Dagelijkse dingen doen met elkaar is al zo bijzonder voor hen'

Willeke leert zelf veel van de reizen. “Tegenwoordig moeten vakanties ver weg en moet je dingen beleven die niemand anders heeft meegemaakt, maar door deze reizen besef ik dat dit voor veel mensen dit niet vanzelfsprekend is. Het hoeft niet in het grote avontuur te zitten. Zo wilde een deelnemer graag koken tijdens een vakantie, ‘dat doe ik thuis ook weleens’. Voor hem betekende dat dat hij meehielp met groenten snijden. Hij was supertrots op het resultaat. Daarin zie ik het eenvoudige: dagelijkse dingen doen met elkaar is al zo bijzonder voor hen. Tijdens de Kerstreis waren we op zoek naar hout om de kachel op te stoken. De eigenaar bleek nog wat hout over te hebben – hóe blij een deelnemer daarmee was! Hij fleurde helemaal op die avond.”

Samen geloven

Willeke reist mee met christelijke reisorganisatie Adios Reizen, dus tijdens de reizen wordt het geloof op verschillende manieren met elkaar gedeeld. “Bij sommige groepen zijn er Bijbelstudiemomenten, een andere keer is er meer een eenvoudige verwerking zoals een kleurplaat of puzzel. Sowieso is zingen met elkaar heel fijn. Zondag is een rustdag, we proberen dan naar een kerk te gaan of in het vakantiehuis een viering te houden. We bidden voor de maaltijden, en sommige deelnemers vinden het ook fijn om samen te bidden voor ze naar bed gaan.”

Het christelijke karakter levert waardevolle momenten op. “Tijdens de Kerstreis bezochten we samen de kerstnachtdienst. Het was een hele laagdrempelige dienst, de voorganger ging makkelijk in gesprek en we voelden ons verbonden met de gemeente. Dat was heel waardevol, juist omdat veel deelnemers niet zo’n groot netwerk hebben.”

Positieve reacties

Willeke krijgt vaak te horen dat deelnemers het naar hun zin hebben gehad. Zoals Marcel, die vorig jaar meeging naar Valkenburg. “Van tevoren zag hij er heel erg tegenop, hij vond het moeilijk om uit zijn vertrouwde omgeving weg te gaan. Uiteindelijk is hij helemaal losgekomen. Hij had een kinderbijbel mee en kende veel verhalen; juist in die kleine dingen hadden we plezier. Na afloop zei zijn persoonlijke begeleider: ‘Hij is zo vrolijk thuisgekomen, dat hebben we in jaren niet meer meegemaakt’. Dat vond ik zelf heel mooi om terug te horen – hij is tot zijn recht gekomen in de groep.”

Heb jij hart voor mensen met een verstandelijke beperking, en heb je tijd? Meld je dan ook aan als reisbegeleider! Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook dit artikel: 8 tips voor een geweldige vakantie die niet veel kost.