Eva Logo
Dwight van van de Vijver
1 juli 2019 in Uit & thuis

Geboeid: Annekes man op zoek naar zijn roots

Toen Dwight van van de Vijver voor het EO-programma ‘Geboeid: terug naar de plantage’ de geschiedenis van zijn voorvaderen indook, raakte zijn vrouw Anneke (37) meer dan ooit betrokken bij de zoektocht naar Dwights roots, wat soms confronterende ontdekkingen met zich meebracht.

Op een onschuldige verjaardag van een goede vriendin, ontmoette Anneke de Surinaamse politieman Dwight. “Nadat hij smooth mijn fiets had geleend, en bij het terugbrengen uren met mij bleef kletsen, kon ik niet anders dan verliefd worden.” Inmiddels hebben de twee drie prachtige kinderen en werkt Anneke als GZ-psychologe in de kinder- en jeugdzorg. Maar thuis krijgt ze ook de nodige verhalen te horen. 

‘Er kan verdriet loskomen, dat voorheen nauwelijks de ruimte kreeg’

Toen Dwight in het EO-programma ‘Geboeid’ de geschiedenis van zijn voorvaderen indook, raakte Anneke intensief betrokken bij de zoektocht naar Dwights roots. “Hij was altijd wel bezig met vragen rondom zijn afkomst en familie, maar nooit zo concreet als nu. Hij heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel. De slavernij, en de rol die zijn familie daar waarschijnlijk in had, intrigeerde hem. Dat hij nu steeds meer antwoorden krijgt, is een wens van hem die uitkomt.

Roots

Ik vind het prachtig dat hij zo gepassioneerd bezig is met het ontdekken van alles wat in de jaren achter hem ligt. Anderzijds ben ik ook voorzichtig. Ik denk dat er naast de bijzondere ontdekkingen ook pijn en verdriet kunnen loskomen, die voorheen nauwelijks de ruimte kregen. Toen we net samen waren keken we de serie ‘Roots’. Hierin worden vijf generaties gevolgd in de tijd van de slavernij. Dwight keek de serie voor de vierde keer, maar ik merkte dat het hem nog steeds enorm raakte. Het raakt mij ook, maar op een andere manier: nuchterder. Ik kan dan denken: laat het los, dit is niet wie je nú bent.” 

Opvoeding

Toen de kinderen kwamen zag Anneke hoe Dwight kon worstelen met enerzijds zijn Surinaamse roots en aan de andere kant zijn Oer-Hollandse, nuchtere karakter. De ouders van Dwight zijn geboren in Suriname en kwamen voordat Dwight geboren werd naar Nederland. “In de cultuur van zijn voorgeslacht, is het niet gebruikelijk om vragen te stellen of kritisch te zijn als kind. De ‘Hollandse’ Dwight is het tegenovergestelde van dat. Hij wil graag tot de kern komen in gesprekken met mensen. 

‘Hij moest zich als donker jongetje bewijzen in een witte wereld’

Dwight heeft door zijn jeugd een enorme vechtersmentaliteit ontwikkeld, denk ik. Hij moest zichzelf altijd sterk neerzetten om iets voor elkaar te krijgen. Dingen gebeuren niet vanzelf, vond hij. Ik zie dat anders. Ik geloof dat je mooi en vooral goed bent zoals je bent. Dat dat niet afhangt van hoe goed je jezelf profileert. In de opvoeding merk ik dat Dwight de kinderen heel weerbaar probeert te maken, voor alles wat de wereld hen wellicht aan zal doen. Dit komt voort uit zijn eigen jeugd, waar hij als donker jongetje zichzelf moest bewijzen in de ‘witte wereld’. Ik geloof dat de kinderen hun weerbaarheid gaandeweg zelf zullen ontwikkelen.”

Geboeid

In de eerste aflevering van ‘Geboeid’, die op 1 juli is uitgezonden, beschrijft Dwight dat hij het slecht kan verdragen wanneer mensen hem hun wil opleggen. Anneke zegt lachend: “Hij is inderdaad heel eigenwijs. In alle opzichten. Gelukkig komt zijn eigenwijsheid met een hoop charme.” Ondanks dat Dwight zich nu niet meer graag laat vertellen wat hij moet doen, voelde hij zich als tiener soms minder waard dan de mensen om hem heen. “Ik vind dat heel pijnlijk en naar, als ik me bedenk hoe dat voor hem gevoeld moet hebben. Ik kan me zo goed voorstellen dat hij soms heeft geworsteld met vijandigheid naar de mensen om hem heen. Ik hoop dat deze zoektocht hem sterk mag maken. Ik zie aan Dwight dat hij hier al grote stappen in heeft gemaakt. Hij is meer in zichzelf gaan geloven, harder gaan knokken.”

‘Nieuwe informatie is als een cadeautje voor Dwight’

Dwight ontdekt door het programma heen steeds meer over zijn stamboom en de verhalen van slavernij, die er niet om liegen. “Als hij thuiskomt met nieuwe informatie is hij altijd dolenthousiast en trots. Hij wil het direct met mij en de kindjes delen. We schuiven dan snel aan tafel en luisteren geboeid naar zijn verhaal. Ieder nieuw stukje blootgelegde geschiedenis is als een cadeautje voor Dwight.”  

Ontbrekend puzzelstuk

Anneke wil Dwight zoveel mogelijk steunen in zijn zoektocht. “Ik hoop zo dat hij de ontbrekende puzzelstukjes mag vinden. Dat hij rust en vrede mag ervaren na het uitzoeken van de geschiedenis. Ik geloof dat hij de kennis die hij opdoet dan mag vertalen naar iets moois, wat anderen ten goede zal komen.” 

Volg de interactieve verhalen van vier karakters tijdens de slavernij in de interactieve webdocu 'Geboeid'. Welke keuzes zou jij gemaakt hebben?

De eerste aflevering van ‘Geboeid’ was 1 juli te zien op NPO2. Het vervolg is te zien vanaf 6 december. Meer lezen over ‘Geboeid’? Klik hier!

Lees ook: ‘Ik geloof dat Gods hart uitgaat naar de meest kwetsbaren van deze wereld’