Eva Logo
12 juli 2019 in Hoofd & hart

'Ik voelde me een klein meisje dat alleen maar haar papa wil zien'

Donderdag 17 juli 2014 staat bij Nanda Tournier in het geheugen gegrift. Die dag waren haar vader en zijn vrouw met vlucht MH17 onderweg van Schiphol naar Nieuw-Zeeland, waar Nanda woont. Voor het eerst sinds een jaar zou ze hen weer zien. En daar verheugden Nanda en haar twee kinderen zich enorm op.

Neergestort

Nanda Tournier: ‘Ik had vooral zin om weer samen te zijn’, vertelt Nanda (41), die in 2013 met haar Nieuw-Zeelandse man naar zijn geboorteland emigreerde. Maar Henk en Ineke zouden nooit aankomen in Nieuw-Zeeland. Nanda vertelt hoe die nacht de telefoon ging. ‘We namen niet op, want we sliepen. Maar de telefoon rinkelde weer. Ik zei tegen mijn man: “Neem maar op; voor hetzelfde geld is het vliegtuig neergestort”. Het bleek mijn zwager te zijn. Even later hoorde ik mijn man zeggen: “Wat? Neergestort? Neergeschoten?”

'Ik was er ziek van'

Nanda raakte in paniek. ‘Mijn lijf trilde, ik was helemaal in shock. Ik dacht dat ik gek werd en riep: “Nee, nee, nee!” Het was zo ongelooflijk. Zo onvoorstelbaar. Ik was er gewoon ziek van.’

Geen overlevenden

Tegelijkertijd wist ze dat er geen overlevenden zouden zijn. ‘Ik bleef maar in mijn hoofd zeggen: ze zijn dood, ze zijn dood. Ik was er zo kapot van. De wereld stond echt stil voor mij. Hoe moesten we nou verder?’

Jij blijft altijd mijn kleine meisje

Ze herinnerde zich de laatste woorden die haar vader een jaar eerder tegen haar had gezegd op Schiphol, toen het gezin naar Nieuw-Zeeland vertrok. “Je blijft altijd mijn kleine meisje”. Nanda: ‘En zo voelde ik me de eerste dagen na de ramp: een klein meisje dat alleen maar haar papa wil zien.’
 

Vijf jaar na MH17-ramp

Het televisieprogramma ‘Ik mis je’ staat op zaterdag 13 juli in het teken van vijf jaar na de MH17-ramp. EO-presentatoren Minella van Bergeijk en Arjan Lock spreken met Peter van der Meer en Jaap en Diana Westerveld die familieleden verloren. Luchtmachtpiloot Dick van Gasteren vertelt zijn verhaal op luchthaven Eindhoven. e uitzending is te zien op zaterdag 13 juli 2019, om 18:05 uur op NPO 2.

Lees hier Nanda's complete verhaal.

Ook lezen: Marije verloor twee kinderen