Eva Logo
Reflecteren
18 juli 2019 in Uit & thuis

Reflecteren (vanuit je luie hangmat) kun je leren!

Kamperen in Frankrijk. Eindelijk tijd om letterlijk afstand te nemen en te reflecteren op je leven. Klinkt leuk, maar voor je het weet rijd je weer in een volgepakte auto, met een paar jengelende kinderen op de achterbank, de grens naar Nederland over. Zonder ook maar één nieuw, goed voornemen. Voorkom dat met deze tips!

1. Laat de boel de boel

Met elke kilometer laat je je vertrouwde leventje verder achter je. Op naar zon, rust, afstand en even lekker uitgebreid reflecteren. Je bent helemaal klaar voor meer zelfbewustzijn, vele aha-momentjes en het ontmaskeren van hardnekkige patronen. Maar tijdens een verloren minuutje bij het allereerste tankstation over de grens, heb je je mail alweer geopend. Toch nog even kijken of je niks bent vergeten. Voorkom dat je dagelijkse beslommeringen je in deze hoognodige periode van rust blijven achtervolgen, vergrendel apps die je niet nodig hebt op vakantie of nog beter: zet je smartphone uit. 


2. Plan je reflectiemomentjes

Plan bewust quality time met jezelf in – zonder dat je ergens een oogje in het zeil moet houden – zodat je ongestoord kunt staren, niksen en mijmeren. Of dat nou wandelend door het bos, zwemmend in een meer, lezend in het nieuwe boek van je grote voorbeeld, hangend in een hangmat of surfend over de golven is. 


3. Doe maar even niks

Daar lig je dan, in je luie hangmat, terwijl het ene na het andere verhelderende inzicht door je hoofd spookt. Wat moet je daar dan mee? Vergeet niet dat het vakantie is. Laat het gewoon maar even over je heenkomen. Echte groei begint door het gewoon even te laten zijn. De stappenplannen komen later wel. 

 

 

4. Laat je inspireren door je (tijdelijke) buren

Een nieuwe omgeving betekent: nieuwe mensen! Dat spontane gesprek tijdens de afwas of op de jeu-de-boulesbaan kan jou zomaar een interessant inzicht geven over hoe je wel of niet in het leven wil staan. Ga het gesprek aan, laat je verrassen door mensen die een andere blik op het leven hebben en geniet van de gratis inspiratie. Is die afwas toch nog ergens goed voor. 


5. Stel jezelf vragen

Reflectie kan in je hoofd, maar ook heel goed op papier. Neem een fijn notitieboekje mee naar het strand en schrijf eens wat vragen voor jezelf op. Pak je pen er af en toe eens bij, aan de rand van het zwembad of met je voeten in een koel beekje, en probeer een zo eerlijk mogelijk antwoord op te schrijven. Een paar vragen om je op weg te helpen: Welk cijfer geef ik mijn jaar tot nu toe en waarom? Wat ging er goed? Wat ging er niet goed? Waar heb ik mijn tijd aan besteed? Waar wil ik meer tijd voor vrijmaken? Wat was mijn moeilijkste dag? Wat was mijn leukste dag? Waarvan krijg ik energie? Wat kost me alleen maar energie? Wat is de meest waardevolle les die ik het afgelopen halfjaar heb geleerd? Welke dingen laat ik achter me? Welke dingen neem ik mee?


6. Stop met oordelen!

Niets is goed of fout. Wees zacht en lief voor jezelf en ga uit van je positieve intenties. Kijk met een open, nieuwsgierige blik naar hoe jij dingen doet, welke waarden je belangrijk vindt, welk gedrag je zou willen aanpassen en hoe je dat wil bereiken. Vergeet niet om jezelf een schouderklopje te geven én dankbaar te zijn voor al het moois wat je het afgelopen jaar hebt mogen doen.

 

Bronnen: Oeivoorgroei.nl, Academie voor Psychologica, Adsom.nl, viviannekroone.nl