Eva Logo
12 juli 2019 in Uit & thuis

Sonja is beheerder van christelijk vakantiepark La Draille

Overdag samen volleyballen, ’s avonds opwekkingsliederen zingen met de gitaar erbij en tussendoor gezellig met iedereen kletsen. Het christelijke vakantiepark La Draille, midden in de Dordogne in Frankrijk, is nog altijd razend populair. Beheerder Sonja Cuppens vertelt hoe het is om met zoveel christenen onder elkaar te zijn.

Al zo’n veertien jaar zijn Sonja (56) en haar man Alex (61) beheerder van La Draille. Dit jaar viert het vakantiepark zijn twintigste verjaardag. “Sommige gasten die hier als kind al kwamen, nemen nu hun eigen kinderen mee,” vertelt Sonja. “Nederland houdt van kamperen, en onze gasten verlangen ernaar om samen te zijn. Gezelligheid staat bij ons voorop.”

Tips

Sonja is verantwoordelijk voor de receptie, doet de boekhouding en zorgt voor de gezellige sfeer. “Ik ontvang gasten die binnenkomen en geef ze tips om te doen in de omgeving. Dit jaar ga ik ook zelf koken in het restaurant. Het mooiste aan mijn werk vind ik om gezellig te kletsen met de gasten en ze te laten genieten. Als iedereen blij is, ben ik ook blij.”

'Als iedereen er is, denk ik: ah, mijn schaapjes zijn binnen'

In het voor- en naseizoen staan er vooral gepensioneerde echtparen en jonge gezinnen op het park, maar met de start van de bouwvak gaat de knop om: dan begint het hoogseizoen en stroomt La Draille vol met gezinnen. “De vrijdag vóór de grote aankomst ben ik best zenuwachtig – de dag erna komen er zo’n negentig gezinnen aan. Als iedereen er uiteindelijk is, denk ik: ‘Ah, al mijn schaapjes zijn binnen’. En zodra het eenmaal begint, gaat het allemaal vanzelf.”

Het hoogseizoen

In het hoogseizoen barst ook het recreatieprogramma los. “Twee keer per week zijn er mannen- en vrouwenochtenden en iedere morgen kunnen de kinderen naar Kinderland. Verder organiseren we voetbal- en volleybaltoernooien, kanotochten en bijvoorbeeld excursies naar het klimbos. Vrijdagochtend is het pyjamaontbijt voor de kinderen, dan zorgen wij voor het ontbijt. Zo grappig als je ze dan in hun pyjamaatje aan tafel ziet zitten met een croissantje – daar word je echt blij van.”

'We hebben veel verschillende stromingen, maar op zondag gaan we allemaal naar dezelfde kerk'

“Onze missie is ‘Samen geloven, samen beleven’ – en dat zie je ook in hoe iedereen met elkaar omgaat. Er heerst een gemoedelijke sfeer op het park. Iedereen praat met elkaar en er wordt veel gezongen. Er ontstaan echt vriendschappen. En als je ’s ochtends rondloopt op het park, zie je mensen in hun Bijbeltje lezen. Dat is echt mooi. We hebben veel verschillende stromingen, maar op zondag gaan we allemaal naar dezelfde kerk. ’s Zomers huren we de kathedraal van Souillac, daar gaan we met zo’n 1500 mensen heen – en vaak past nog niet iedereen erin.”

Met je tieners naar La Draille

Dit jaar is onder andere jongerenspreker Tiemen Westerduin voorganger. “Sommige jongeren hebben moeite met geloven, maar Tiemen krijgt ze mee naar de kerk. Hij weet het hart van jongeren te raken. Ouders komen graag met hun tieners naar La Draille, omdat het een veilige omgeving is. Ze kunnen hier vrij rondlopen. En je kunt gewoon je tas ergens laten liggen; niemand neemt hem weg. Je hoeft overigens niet per se christen te zijn om hier vakantie te vieren. Als iedereen maar in respect met elkaar omgaat.”

De zomermaanden

De zomermaanden is het extra hard werken voor Sonja en Alex. “We weten dat we ertegenaan moeten. We kunnen onze gasten nooit alleen laten, altijd is een van ons twee op het park. Wel willen we voor twaalven op bed liggen, anders houden we het niet vol. Heel veel moeilijke situaties zijn er gelukkig niet. Meestal kan ik problemen wel oplossen, als iemand een medicijn nodig heeft bijvoorbeeld. Er kan wel eens een ongelukje gebeuren, maar dan zijn we er ook voor onze gasten. Ieder jaar hopen en bidden we dat het goed verloopt. Als het seizoen dan klaar is, kijken we met een dankbaar gevoel terug.”

'We vonden het zo leuk, dat we er nog altijd wonen!'

Sonja en Alex komen oorspronkelijk uit België, maar woonden voordat ze in 2005 beheerder werden al een tijd in de buurt van het park. “Rond 2000 raakten we voor het eerst betrokken. Via onze dochter hoorden we dat de toenmalige beheerders helpende handen nodig hadden voor het komende seizoen. We hebben een bouwbedrijf gehad, dus op dat vlak kon Alex helpen – en ik kon helpen bij de schoonmaak, de receptie en in het restaurant. We zijn toen in maart begonnen en gingen op het park wonen in september – en dat vonden we zo leuk, dat we er nog altijd wonen!”

Als Alex over een paar jaar 65 is, draagt het echtpaar het stokje over. “Dat gaat wel spannend zijn, afscheid nemen na al die jaren. Maar we hebben een huisje twee kilometer verderop; als de nieuwe beheerders ons nodig hebben, weten ze ons te vinden.”

Lees ook: 8 tips voor een geweldige vakantie die niet veel kost