Eva Logo
Geboeid
1 juli 2019 in Hoofd & hart

Vanavond: ‘Geboeid, terug naar de plantage’

Vanavond is de eerste aflevering van het nieuwe tv-programma ‘Geboeid'. In het programma gaat politieman, docent en ‘Jonge ambtenaar van het jaar 2018’ Dwight van van de Vijver op zoek naar zijn voorouders en familiegeschiedenis. Het televisieprogramma is een ontdekkingsreis door het slavernijverleden. Dwight wordt nog dagelijks geconfronteerd met zijn roots.

Dwight onderzoekt in de eerste aflevering van ‘Geboeid’ de problematiek rond het slavernijverleden van Nederland. Hij ontdekt dat grote groepen mensen nog bijna dagelijks geconfronteerd worden met deze geschiedenis. Vanavond is de eerste aflevering van ‘Geboeid’. Dit is overigens op dezelfde dag als Keti Koti (ketenen verbroken), de dag waarop herdacht en gevierd wordt dat Nederland de slavernij afschafte.

Geboeid

Dwight is een nuchtere Hollander, maar hij is daarnaast ook trots op zijn Surinaamse roots. Dwigth wil meer inzicht krijgen in wie hij is. Hij doet er in het EO-programma 'Geboeid' alles aan om uit te zoeken hoe zijn familiegeschiedenis in elkaar steekt. Dwight is benieuwd welke rol de slavernij in zijn familie heeft gespeeld. Wat kan hij over zijn geschiedenis ontdekken en hoe beïnvloedt het verleden ons dagelijks leven?

Oproep

Dwight ondekt aan de hand van Surinaamse slavenregisters, die sinds kort toegankelijk zijn, steeds meer over zijn familie. De zoektocht brengt hem uiteindelijk bij de plantage waar zijn tot slaaf gemaakte voorouders hebben geleefd. Dwight roept ook andere Nederlanders met specifieke achternamen op om uit te zoeken of zij roots hebben op de plantage van zijn voorouders. Hij gaat met een aantal van hen terug naar de Surinaamse plantage, op zoek naar bijzondere verhalen. 

Geboeid: maandag 1 juli, 21:10 op NPO2

Volg de interactieve verhalen van vier karakters tijdens de slavernij in de interactieve webdocu 'Geboeid'. Welke keuzes zou jij gemaakt hebben?

Kijk voor meer informatie op: https://portal.eo.nl/programmas/tv/geboeid/

Nooit een programma, artikel of podcast missen? Meld je hier dan gratis aan voor onze nieuwsbrief. 

 

Geboeid