Eva Logo
legenestsyndroom
3 juli 2019 in Hoofd & hart

Zo wordt je legenestsyndroom een kans

Daar gaat ‘ie. Je laatste kuiken verlaat het nest. Op kamers in de grote stad. Je had nooit verwacht dat je de rondslingerende sokken ooit zou missen en je kookt standaard te veel. Maar wat als je legenestsyndroom een kans kan zijn voor God?

1. Grote p(l)annen

Ben je gewend om voor een hele tafel vol te koken en houd je nu standaard een paar porties over? Waarom breng je niet eens een maaltje bij je zieke buurvrouw of bij het jonge stel uit de kerk dat net een kindje heeft gekregen? Of trek de stoute schoenen aan en nodig de man die je altijd alleen met z’n bordje op schoot voor de televisie ziet zitten uit voor een etentje bij jou thuis. Weg legenestsyndroom, daar is je gevulde tafel weer!

2. Zo klinkt stilte dus

Klopt, het is wel erg stilletjes in huis. Je kunt er ineens een speld horen vallen en het is bijna ongezellig zonder de dreunende beats van je tiener – die je tot voor kort nog de stoom uit je oren deed komen. Maar bekijk het eens van de zonnige kant: eindelijk kun je de smoes ‘het is een te grote chaos in huis om stille tijd te houden’ overboord gooien. Gebruik je rust om je Bijbel te pakken, te bidden, stil te zijn, quality tijd met God te houden. Daar wordt de stilte alleen maar mooier van.

3. Baas over eigen afstandsbediening

Zeg nou zelf. Die avonden ruzie over de afstandsbediening of het Netflix-account waren niet altijd even plezierig. Eindelijk die irritante serie van jouw scherm, eindelijk onverstoord je favoriete EO-programma kijken met een kop thee en een stuk chocolade, dat niet al is opgegeten voordat je er zelf naar kunt wijzen. Geniet ervan.

4. Tijd voor je partner

Ging je energie vooral op aan het draaiend houden van je gezin en moest je partner het doen met de restjes? Tijd om hem of haar weer op de eerste plek te zetten! Verras je partner met een leuk uitje, geef hem of haar eens een uitgebreide massage en neem de tijd om samen God te zoeken.

5. Tijd over

Valt er ineens een gat in je agenda, omdat je je kinderen niet meer hoeft te halen en brengen van feestjes, niet meer last minute hoeft te helpen met een verslag, geen sokken meer hoeft te rapen, veel minder wasjes draait en minder vaak naar de supermarkt hoeft te rennen omdat er weer eens iets is opgemaakt wat je net nodig had? Het kan nogal een ‘wat moet ik nu met mijn leven’-crisis veroorzaken. Ga eens na bij jezelf: waar word ik blij van? Wat wil ík doen? Of je nou je oude hobby oppakt, je opgeeft voor een schildercursus, een middag vrijwillig gaat knutselen met ouderen of lekker lui vanuit je hangmat een preek luistert: zie het gat in je agenda als een kans om jezelf te zijn! 

6. Doe je droom

Misschien heb je jezelf wel jaren in dienst gesteld van je gezin en zijn je eigen talenten daardoor lichtelijk verstoft… Misschien genoot je ooit van een mooie carrière of heb je altijd al de droom gehad om je eigen winkeltje te beginnen. Dit is de tijd om je talenten weer volop tot bloei te laten komen! Jij wordt er een mooier mens van, de wereld profiteert mee.

Komt je kind onverwacht toch weer thuis wonen? Lees dan dit artikel.