Eva Logo
kleindochter woont in het buitenland
26 augustus 2019 in Liefde & Relatie

Froukjes kleindochter woont in het buitenland

Sinds een jaar is Froukje Neutel – Elzinga (53) oma van kleindochter Iulia. Maar ze ziet haar niet vaak, want haar kleindochter woont in het buitenland. Van ieder moment dat ze haar kleindochter ziet, geniet ze optimaal.

“Ik vind het fantastisch om oma te zijn. Het moment dat mijn dochter me belde dat ze een dochtertje had gekregen, vond ik erg ontroerend. Dat je dochter, die je zelf hebt gebaard, nu zelf is bevallen, is bijzonder. Het liefst wilde ik dan ook direct het vliegtuig naar Roemenië pakken om mijn kleinkind te zien en mijn dochter te ondersteunen. Maar dat kon niet en de eerste drie weken heb ik alleen kunnen meeleven door van foto’s, filmpjes en telefonisch contact. Het greep me aan dat ik er niet direct heen kon, maar toen ik drie weken later mijn kleindochter Iulia voor het eerst in de armen hield, was het weer goed. Het moment dat ik haar voor het eerst zag en vasthield gaf me een geweldig en euforisch gevoel. Daarbij verbleken de foto’s en de filmpjes en wordt je kleinkind een echt levend wezentje. Ik was toen blij, vrolijk en ontzettend dankbaar.” 

'Dan kijkt ze me aan of ik een vreemde ben'

“Vaak zit er een paar maanden tussen voordat we elkaar weer zien. Met dat in mijn achterhoofd geniet ik van ieder moment optimaal. Als we dan bij mijn dochter en haar gezin zijn, benut ik ieder moment. Doordat er zoveel tijd tussen zit, is ze op het moment dat ik haar weer zie altijd alweer veel verder ontwikkeld. Op dit moment is het lastig een band met haar op te bouwen. Wanneer ze me na lange tijd weer ziet, kijkt ze me aan alsof ik een vreemde ben. Dat geeft me even het gevoel alsof ik er niet bij hoor, alsof ik haar oma niet ben. Ze moet eerst weer wennen, voordat ze weer vertrouwd met me is. Wanneer ik aan de toekomst denk, vraag ik me af of ik wel een hechte band met haar kan opbouwen. Het is moeilijker dan wanneer ze in de buurt zou wonen. Terwijl ik wel graag een hechte band met haar wil opbouwen. Dat stimuleert me om goed contact met haar te onderhouden.” 

God zorgt voor hen

“Het ziet ernaar uit dat mijn dochter en haar gezin lange tijd in Roemenië blijven wonen. Ik heb er berusting in gevonden dat ze zo ver weg wonen. Ik leg het in de handen van God, omdat ik weet dat Hij voor hen zorgt. Op momenten dat het daar lastig is, wil ik er zelf nog steeds het liefste bij zijn. Dan bid ik tot God en vraag ik Hem of Hij er voor hen wil zijn. Iets wat mij daarnaast rust geeft, is de kerkelijke gemeenschap waar ze deel van uitmaken. De eerste zondag dat ik daar in de kerk was, zag ik dat het goed was. Ze zijn opgenomen in de gemeente en er wordt naar hun omgekeken en voor hun gezorgd. Daarin zie ik de zorgende hand van God.” 

'Als mijn dochter me nu zou bellen om te vertellen dat ze weer naar Nederland komen, dan sta ik op de stoel te juichen'

“Ik kan er mee leven dat ze zo ver weg wonen en dat ik mijn kleindochter niet vaak zie. Als ik aan de toekomst denk, hoop ik dat ze hier weer naar toe komen. Ze doen daar mooi werk als zendelingen, maar het liefst heb je ze dicht bij je. Als mijn dochter me nu zou bellen om te vertellen dat ze weer naar Nederland komen, dan sta ik op de stoel te juichen. Zeker op feestelijke momenten, zoals bijvoorbeeld de eerste verjaardag van Iulia, mis ik ze. Hoe leuk bepaalde momenten ook zijn, ik voel altijd wel een steekje van pijn, omdat er drie vertrouwde gezichten missen. Die eerste verjaardag hebben we overigens ook in Nederland gewoon gevierd met taart. Door foto’s en videobellen hebben we daarnaast ook het feestje in Roemenië meegemaakt.” 

“Wanneer ik met anderen over mijn kleindochter praat, beginnen zij vaak over het feit dat ze zo ver weg woont. Dat doet altijd een beetje zeer. Ik snap het dat anderen daarover beginnen en hierdoor meeleven, maar voor mij voegt het niet zoveel toe. Veel liever heb ik het over hoe het met de kleine Iulia gaat en vertel ik over haar. Ze is zo’n lekker, vrolijk en lief kindje. Ik hoop dat ik nog vele jaren van haar mag genieten.”

Lees ook: Linda's dochter raakte zwanger op haar achttiende