Eva Logo
Familie vakantie
12 augustus 2019 in Liefde & Relatie

Ieder jaar op vakantie met de familie

Acht caravans, heerlijk eten, een veld vol kermislampjes en vooral veel lol: dat zijn de ingrediënten voor de vakantie van Mineke en haar familie. Ieder jaar kamperen ze met elkaar in de week tussen Hemelvaart en Pinksteren, oftewel de ‘HePi’.
familie vakantie

Familie vakantie: 'HePi'

De bestemming is nooit ver, want sommige familieleden moeten gewoon nog werken tijdens de ‘HePi’. Een camping maximaal een half uur rijden vanaf thuisbasis Stadskanaal dus. “Weken voordat we gaan, tellen we al af in onze groepsapp”, vertelt Mineke. “Iedereen kijkt ernaar uit. We hebben zelfs een eigen ‘HePi-button’ gemaakt voor onze caravans!”

Mineke (64) is de jongste uit een gezin van negen kinderen. “Eerst gingen we altijd met de broers en zussen op vakantie, maar inmiddels zijn er vier overleden. Nu gaan we met de rest – het gedeelte dat van kamperen houdt tenminste – inclusief kinderen en kleinkinderen. In totaal zijn we met 22 man en 8 caravans. Maar we zitten nooit in onze caravans, we zitten altijd bij elkaar! Heerlijk om samen bij te kletsen. Omdat ik de jongste ben van het gezin, is het verschil tussen mij en mijn neven en nichten niet groot: die zijn zo’n negen jaar jonger. Leeftijd speelt überhaupt niet zo’n rol. Van sommigen zou ik bijna de oma kunnen zijn, maar we hebben altijd goede gesprekken.”

Familiehumor

De familie van Mineke is behoorlijk hecht. “We zijn allemaal christen en denken hetzelfde. Ook hebben we dezelfde humor. Om hele onbenullige dingen kunnen we heel hard lachen. Filmpjes van André van Duijn, cabaretiers en pratende dieren – zoals de hamster die ‘Alan’ roept – kunnen we dan de hele week herhalen. Iets kleins uitvergroten, dat is onze humor. En er gebeuren zoveel grappige dingen. Mijn schoonzoon had bijvoorbeeld iets op de kraan op het midden van ons veld gezet, waardoor alleen wij wisten hoe hij open moest. Toen er een vreemde gast aankwam, kreeg hij dat kraantje niet open – heel kinderachtig, maar we hadden er zoveel lol om!”

“Als je voor de eerste keer meegaat op de HePi, dan is er één voorwaarde: je moet ordinaire kermislampjes kopen voor aan de voortent. Je weet wel, van die groen-rood-roze lampjes. We hebben de regel dat die lampjes om 20:00 uur aan moeten. Mijn schoonzoon heeft er een tijdklok op – als je te laat bent, krijg je gejoel over je heen. Andere gasten zullen wel denken, wat is dat voor kermis? Het grappige is: die lampjes passen totaal niet bij ons. Het is ‘not done’, maar we doen het toch met z’n allen.”

Spelletjes en veel eten

Tijdens de vakantie doet de familie van alles samen. “Volleybal, badminton, spelletjes als ‘naam in de pan’, waarbij je namen opschrijft van bekende personen – bijvoorbeeld Wendy van Dijk, of juist iemand die in de buurt woont – die je dan moet omschrijven en uitbeelden. Vooral de kinderen liggen daarbij in een deuk. We houden watergevechten en spelen verstoppertje met z’n allen. Ook de volwassenen doen dan zó wild en dramatisch. Soms staan de kinderen met open mond te kijken: jemig, wat gebeurt hier? Ze zijn altijd pissed off als ze naar bed moeten, zo geweldig vermaken ze zich.”

“We zijn allemaal bourgondisch, we houden van lekker eten en een wijntje erbij. In principe kookt iedereen voor zichzelf, maar we proeven veel van elkaar. Samen barbecueën doen we ook vaak: dan staat iedereen lekker buiten te kokerellen op zo’n skottelbraai. De mannen koken, terwijl de vrouwen achterover liggen.”

familie vakantie

Waarom het zo goed werkt

De familie zit overigens niet de héle tijd bij elkaar op de lip. “Je zit dik tien dagen bij elkaar op één veld, dus het is goed om af en toe iets afzonderlijk te doen. Daarom denk ik dat het werkt. Er is eigenlijk nooit gedoe. Mijn vader leerde ons: als je de minste bent, dan ben je de meeste. Als iedereen dat zo in z’n hoofd heeft, bewaar je de vrede. Dat gaat al jaren goed.”

“Er zijn veel familieleden weggevallen. Die zijn nu in de hemel, maar hier missen we ze. Dat maakt gaten in de familie, maar dat proberen we op te vullen door veel leuke dingen te doen samen. Nu kan dat nog. Daar zijn we wel achter: je moet je tijd benutten. Het kan zo voorbij zijn. We genieten dus ten volle met elkaar. Die houding hebben we allemaal inmiddels. Daarom zijn die vakanties bijzonder, juist daardoor zijn we zo hecht geworden. Ik hoop dat we dit nog heel lang blijven doen – zolang als het kan.”

Drone in de boom

Een avontuur dat Mineke altijd bijblijft? “Een neefje had een keer een drone mee. Z’n vader schreeuwde nog tegen hem: ga toch naar een open veld – maar hij had het nog niet gezegd, en hop, dat ding zat vast in een boom. Een neef die overal oplossingen voor weet – hij had zo bij de padvinderij kunnen zitten – bedacht steeds weer iets anders om die drone uit die boom te krijgen. Touwen, een pijl en boog, een kruisboog, ze kwamen met van alles aanzetten. En wij achterover op een stoel ernaar kijken met een verrekijker en commentaar leveren. Het was net een film. Het idéé dat je daar als volwassen mensen tien dagen mee bezig bent! Toen ie er uiteindelijk uitkwam, was iedereen blij – maar de drone was kapot. Al die tijd voor niets bezig geweest!”

Lees ook: Zorgtaken in de familie: ‘Dat doe jij toch wel even?’