Eva Logo
26 augustus 2019 in Geloof

Voor altijd in de vakantiemood!

“Nu wil ik het echt anders doen!” Hoe vaak roep je dat niet, terwijl je op een luchtbed dobbert? Helaas verdampt zo’n plannetje vaak razendsnel, meestal al bij de aanblik van de enorme stapel vakantiewas die je moet wegwerken. Leefstijlcoach Monica Teeuw deelt 11 'we-zijn-weer-thuistips'.

Tip 1: Vaste prik

Vaker samen leuke dingen doen? Plan dat in. Reserveer hiervoor een vast tijdstip op de dag of in de week en houd je daaraan. Laat je niet verleiden door smeekbedes van je collega’s of vriendinnen om toch iets anders te doen. Zet de televisie uit en leg je mobiel weg.  

Tip 2: Samen aan tafel eten

Als je weg bent, eet je vaak samen aan tafel als gezin. Doe dat thuis ook. Minstens één keer per dag.  

Tip 3: Leesclub

In je dagelijks leven pak je niet zo snel een boek. Wil je meer lezen? Sluit je aan bij een leesclub of koop of leen samen met een vriendin hetzelfde boek. Je kunt elkaar stimuleren en bevragen. 

Tip 4: Niet meteen weer beginnen

Kom niet op zaterdag terug van je vakantie om maandag weer aan het werk te gaan. Zeker als je een fulltimebaan hebt. Begin liever op een woensdag of donderdag en laat je out-of-office-reply nog een dag aan. Dat geeft je de tijd om je mails rustig door te lezen.  

Tip 5: Ademruimte

Creëer regelmatig ademruimte tussen je taken door. Kom in beweging en adem diep door.  

Tip 6: Stel prioriteiten

Stel elke morgen je prioriteiten vast. Wat is belangrijk, wat kan wachten?  

Tip 7: Maak een ommetje

Ga niet lunchen op je werkplek. Maak een ommetje. Prima als je dat samen met een collega doet, maar praat liever niet over het werk. Het is juist de bedoeling dat je er even van loskomt.  

Tip 8: Eén ding tegelijk

Doe één ding tegelijk. Multitasken lijkt misschien handig, maar het vraagt veel energie en kost meer tijd.  

Tip 9: Neem kortere vakanties

Als het mogelijk is: neem diverse kortere vakanties in plaats van één lange vakantie in de zomer. 

Tip 10: Een avondje voor jullie samen

Zet geregeld een avond apart voor jullie samen. Heb je kinderen? Zorg voor een oppas of vraag of ze mogen logeren bij opa en oma. Kom in de stemming, creëer weer die vakantiesfeer. Dat kan bijvoorbeeld door je zintuigen te prikkelen. Kook een gerecht dat jullie op vakantie vaak aten, doe een geurtje op dat jullie herinnert aan jullie reis of kijk samen vakantiefilmpjes.  

Tip 11: Gun jezelf genietmomentjes

Vind je het heerlijk om een terrasje te pikken? Gun jezelf dat. Ook als je niet zoveel geld hebt, kun je iets doen. Spreek bijvoorbeeld af met een vriendin in het park en neem zelf je sapje of wijntje mee. Of ga in de achtertuin zitten.”  

En dan nog even dit:

Besef dat nieuwe patronen moeten inslijten. Hang briefjes op de spiegel om jezelf aan je voornemen te herinneren. Wij vrouwen vinden al heel snel dat we falen als het niet goed gaat. Kijk wat je wel hebt bereikt en beloon jezelf daarvoor. En eet nou niet een zak drop leeg en grijp niet naar de chocolade. Koop liever iets kleins voor jezelf: een mooi boek, een cd. Of doe iets wat je leuk vindt. Geef jezelf een schouderklopje. En begin je dag altijd met God. Kijk hoe Hij naar je kijkt en besef hoe mooi je bent gemaakt. Dan kun je alles aan.”

Monica Teeuw (30) uit Gouda is getrouwd en moeder van drie kinderen van zes jaar, vier jaar en vier maanden. Ze is verpleegkundige en heeft een eigen leefstijlcoachingsbedrijf: Gewoon Wél Doen.

Lees ook: 6 tips om een burnout te voorkomen

Dit artikel kon je lezen in  Eva 7. Nog meer artikelen lezen uit ons magazine? Vraag hier een gratis proefnummer aan!