Eva Logo
Anouk is blind Bartimeus
3 september 2019 in Lijf & leven

Anouk is blind: 'Ja, ik bestel óók bioscoopkaartjes'

Tot haar vijftiende was Anouk slechtziend, inmiddels is ze volledig blind. Maar ze laat zich niet beperken door haar beperking. "Ik wil alles uit mijn leven halen dat erin zit."

Heb jij je weleens voorgesteld hoe het is om ’s morgens wakker te worden zonder dat het licht aan gaat? Dat is voor mij de realiteit van iedere dag. Als ik mijn kleding bij elkaar zoek, boodschappen doe, naar mijn werk ga of ’s avonds een feestje heb. Alles doe ik in het donker.

'Moeilijk als je blind bent: in een propvolle bus moet ik wel de uitcheckpaal zien te vinden'

Inmiddels ben ik eraan gewend. Zeker nu ik mijn hulphond Sol heb, kan ik me prima redden. Maar veel dagelijkse dingen kosten mij meer moeite dan mensen die wel kunnen zien. Ik kan bijvoorbeeld niet even in de auto of op de fiets stappen om een boodschap te doen. En als ik in een propvolle bus sta, op weg naar mijn werk, dan moet ik wel de uitcheckpaal zien te vinden.Gelukkig bieden ook nieuwe technologieën veel mogelijkheden. Mijn computer heeft bijvoorbeeld voorleessoftware, mijn telefoon ook. Websites die op de juiste manier zijn gebouwd, toegankelijk, kan ik dus gewoon bezoeken. Maar dan moet die website dus wel op de juiste manier gebouwd zijn en daar valt nog heel veel te verbeteren.

Want tegenwoordig maak je online je afspraak bij het ziekenhuis, bekijk je online je medisch dossier en bestel je online je boeken en bioscoopkaartjes. Ja, ik bestel óók bioscoopkaartjes, want ook voor de bioscoop is iets handigs: audiodescriptie. Dan vertelt een voice-over via de koptelefoon van je mobiel wat er in beeld gebeurt. Gewoon via een app. Handig!

blind Bartimeus Anouk

Mijn collega’s zien de meerwaarde van iemand met een uitdaging in ons team. Zoals ik van hen leer, leren zij ook van mij. Op de werkvloer helpen we elkaar. Als het mij vijf minuten kost om een document te versturen terwijl een collega dat in twee clicks voor elkaar heeft, pakt mijn collega dat even op. Mijn motto is: Blijf communiceren over wat wel kan en wat niet. Zolang ik duidelijk ben weten anderen ook waar ze aan toe zijn. Wat mislukt kunnen we anders aanpakken, verbeteren of repareren.

'Het gaat er niet om hoeveel procent je ziet'

Ik geloof echt in wilskracht. Ik het leven komt niks je aanwaaien, je moet het zelf doen. In Mattheüs staat: ‘Bij God is alles mogelijk’. Ik wil alles uit mijn leven halen dat erin zit. Sommige mensen met een beperking vinden het eng om te gaan werken, of zich voluit in het sociale leven te mengen. En soms kom je ook vervelende situaties tegen. Natuurlijk voel ik ook verdriet. Ik rouw om het feit dat ik met deze visuele beperking leef. Het overkomt je en dat is niet altijd makkelijk. Maar dat verdriet hoort ook bij 100% leven. Ik ben veel meer dan mijn beperking, ik ben Anouk! Het gaat er niet om hoeveel procent je ziet. Het gaat om hoeveel procent je leeft.

Anouk is 24 jaar en werkt als projectcoördinator bij het Bartiméus Fonds. Ze heeft een relatie, volgt naast haar werk een communicatie-opleiding en woont met geleidehond Sol. In haar vrije tijd is ze fanatiek sporter en moet ze voldoende tijd inruimen om te ontspannen. Want als je niets kunt zien kosten de meest normale zaken al een stuk meer energie.

Beluister ook deze podcast: Marjolein leeft altijd in het donker.