Eva Logo
verjaardag column verlanglijstje cadeau
19 september 2019 in Liefde & Relatie

COLUMN 'Ik wil niks'

Ik hoef geen cadeautjes, had ik mijn verjaardagsgasten bij de uitnodiging subtiel doch duidelijk op het hart gedrukt. Maar met lege handen naar een verjaardag gaan, daar zijn wij Nederlanders toch niet zo goed in.

“Ik heb toch een kleinigheidje voor je meegenomen,” zegt mijn verjaardagsgast half beschaamd, half trots. Weer een douchegel, terwijl ik na jaren ploeteren eindelijk alle flesjes die nog achterin mijn kast stonden heb opgebruikt, om plaats te maken voor een plastic- en troepvrije variant in de vorm van een ouderwets zeepblok. En bedankt, hier doe je me het tegenovergestelde van een plezier mee, staat in hoofdletters op mijn voorhoofd. “Wat lief,” hoor ik mezelf zeggen. “Dat komt altijd wel goed van pas,” weet ik er met een gemaakte glimlach achteraan te piepen.

Hangzeepjes en andere prullaria

Ik hoef geen cadeautjes, had ik mijn verjaardagsgasten bij de uitnodiging subtiel doch duidelijk op het hart gedrukt. Maar met lege handen naar een verjaardag gaan, daar zijn wij Nederlanders toch niet zo goed in. De keren dat ik het probeerde, voelde ik me toch een beetje kaal (en gierig). Dus plukte ik op het laatste moment toch nog iets uit mijn eigen kast of bij de bloemenstalling vandaan. Ik kan het mijn verjaardagsgasten dus ook niet kwalijk nemen dat zij diezelfde drang niet konden onderdrukken.

‘Hier doe je me het tegenovergestelde van een plezier mee, staat in hoofdletters op mijn voorhoofd’

En dus staat de tafel na mijn verjaardag gevuld met kaarsjes, hangzeepjes voor in het toilet, douchegelletjes, bruistabletten voor het bad dat ik niet heb en prullaria die ergens in China zijn gemaakt en helemaal naar Nederland zijn verscheept om vervolgens onderin mijn kast te weg te stoffen en nooit meer daglicht te zien. Nou, van harte gefeliciteerd. Nog vele jaren, hè?

Helemaal naar wens

Natuurlijk, cadeautjes zijn héél leuk als ze al maandenlang op mijn verlanglijstje stonden en hélemaal naar mijn smaak zijn. Maar dat gebeurt dan ook alleen als de gever van tevoren heeft gevraagd om mijn wensen, ik deze (inclusief linkje naar het juiste product) heb toegestuurd, om vervolgens door de gever besteld en ingepakt te worden, waarna ik het weer met een tevreden gezicht uitpak. Alleen: hier is niets creatiefs of verrassends aan, waardoor de lol en het idee van het geven van een cadeau er een beetje af is.

Is een cadeau (net) niet naar mijn smaak, dan is dat wat mij betreft nog erger dan aankomen met lege handen. Ik ben vaak niet stoer genoeg om te zeggen dat ik het niks vind en het vervolgens terug te geven of om het bonnetje te vragen, zodat ik het kan ruilen. Om vervolgens tegen mijn man te zeuren dat mijn dappere pogingen tot minimaliseren voor niets zijn geweest, omdat de spulletjes aan alle kanten het huis weer invliegen.

Wat is dat toch, dat ‘Ik hoef niks’ voor ons zo moeilijk te verkroppen is? Omdat we leven in een voor-wat-hoort-wat-samenleving? Ik geef een bon van de Douglas aan jou, jij geeft een boekenbon van precies dezelfde waarde aan mij? Wat hebben we daar dan mee gewonnen? Niet veel anders dan een middagje stress over wat voor cadeau je nou weer moet meenemen naar die verjaardag, onnodige CO2-uitstoot en een gesust geweten.

Misschien moet ik mijn boodschap volgend jaar anders verpakken. Iets als: ‘Ik hoef geen spullen’ of ‘Ik heb alles al.’ Dan staat het iedereen vrij om een zelf gestekt plantje (ik hou ervan), een donatie aan een goed doel (hoera), een fles goede wijn (geen enkele reden om die te laten verstoffen) of een lunch of koffiedate (tijd en aandacht) te geven. Maar echt, met lege handen ben je misschien nog wel het allerwelkomst.

Bij een feestje hoort natuurlijk de lekkerste taart! Kijk hier voor een overheerlijk recept van red velvet cake.