Eva Logo
Geslachtsorganen
14 september 2019 in Lijf & leven

David: ‘Ik werd van een jongen een meisje gemaakt’

Het onderwerp ‘transgenders’ zorgt nog regelmatig voor een flinke discussie. Maar vaak schuilen hier juist verhalen van diepe ellende achter. In De Verandering vertelt David over zijn leven en de moeilijke keuze om uiteindelijk de man te worden die hij nu is.

In 1988 wordt de Palestijn Himli Sawayfa geboren in Bethlehem. Hij wordt geboren met een open buik en zonder kenmerkende geslachtsorganen die hem een jongen of meisje maken. Daarom wordt tijdens een levensreddende operatie besloten van het jonge kindje een meisje te maken. Dit is namelijk de keuze die het meeste kans van slagen heeft met de technieken van begin jaren ’90.

‘Ze scheert steeds haar haren af en wil een stropdas dragen’

Ondertussen woont het kindje in het christelijke kindertehuis Jemima in Betlehem. Daar zorgen Ed en Heleen Volbehr voor haar, en ze besluiten haar na de operatie Heleen te noemen. Maar vanbinnen voelt Heleen zich heel anders en erg ongelukkig. Ze scheert steeds haar haren af en wil altijd een stropdas dragen. Heleen gedraagt zich als een jongen.

 

Man met een baard

Als Mirjam Bouman haar vele jaren later ontmoet, ziet Mirjam geen vrouw, maar een man met een baard. Ze heet geen Heleen meer. Hij koos voor de naam David. David gaat een openhartig gesprek aan met Mirjam. Hij vertelt over de vele operaties die hij heeft moeten ondergaan en de ingewikkelde keuzes die hij moest maken. De term ‘transgender’ prikkelt David. Hoewel hij geen geslachtsorganen bezit, voelt hij zich volkomen man.

Hoe David zich nu door het leven slaat en wat zijn grote droom voor de toekomst is, kun je zien in De Verandering.

Lees ook: mijn zoon is een transgender