Eva Logo
Suriname reis Eva Op weg naar vrijheid 2020
8 september 2019 in Uit & thuis

Een onvergetelijke reis naar Suriname: 7 redenen om met ons mee te gaan

Suriname: het land van weelderige flora en fauna, kleurrijke bevolkingsgroepen en heerlijke gerechten. Een land waarin vrijheid door de eeuwen heen een belangrijke rol heeft gespeeld. Suriname is hét land waar we in februari/maart het jaarthema ‘Op weg naar vrijheid’ afsluiten. En jij wilt daarbij zijn! Lees maar waarom.

1. Een unieke zoektocht naar vrijheid, in de historie van slavernij

Tijdens de reis bezoeken we per boot fort Nieuw Amsterdam, plantages Rust en Werk en Frederiksdorp. Ook nemen we een kijkje op de Jodensavanne, waar in de zeventiende eeuw rietsuiker werd gebouwd. Het bezoek aan de plantages is confronterend, maar ook leerzaam. Door ons te verdiepen in de historie van slavernij maken we ook kennis met onszelf: wat kunnen we anno nu leren van de geschiedenis?

2. Suriname: de natuur op z’n mooist

Op een boottocht over de Commewijne-rivier ontmoeten we dolfijnen. In het water bij plantage Frederiksdorp kun je kaaimannen spotten. Vlakbij het inheemse dorp Reti Doti (Rode Aarde) nemen we een kijkje bij ananasvelden. In Suriname raak je dagelijks geïmponeerd door de kleur en pracht van vogels, zoogdieren, bomen, planten en fruit.

3. Dit wordt een reis waar muziek in zit!

We hebben een bijzondere gast: zangeres Pearl Jozefzoon. In het reisprogramma speelt zang een belangrijke rol, en Pearl zal zorgen voor de muzikale begeleiding tijdens de dagopeningen en bijzondere bijeenkomsten. Pearl is opgegroeid in een Surinaams gezin. “Het maakt je rijker. Ik kan uit verschillende bronnen putten. Ik ben gek op roti, maar ik houd ook van een Hollandse zuurkoolstamppot met worst!”
Houd je van dans? Tijdens het bezoek aan Santigron, een dorp van Marrons (van oorsprong gevluchte slaven), zal een lokale dansgroep een authentieke dansvoorstelling laten zien.

4. Danielle Strickland reist met ons mee

Tenminste, in boek- en podcastvorm. Het boek Op weg naar vrijheid van Danielle Strickland krijg je cadeau wanneer je de reis boekt. Van een aantal hoofdstukken hebben we podcasts gemaakt, die je dagelijks ontvangt op je telefoon. De inhoud van het boek en de podcast vormen de rode draad voor gesprekken die we als vrouwen met elkaar zullen hebben over onze persoonlijke vrijheid en Gods rol hierin.

5. Lekker makkelijk: gewoon Nederlands spreken

Handig! Geen gedoe met woordenboekjes of apps. In Suriname kun je contact leggen met iedereen, want de juiste taal spreek je al. :-) 

6. Ontmoet je Surinaamse zusters

Zangeres Pearl Jozefzoon.

Nog een voordeel van het feit dat we elkaars taal spreken: op een aantal dagen ontmoeten we vrouwen uit de BGVE, de Vrije Evangelische kerk in Paramaribo. Deze vrouwen zullen ons onder andere een rondleiding geven door Paramaribo. Ook zo’n mooie ontmoeting: op donderdag organiseren we een programma voor vrouwelijke gevangenen en ambtenaren van de Santo Boma-gevangenis. Maak hier op onze website alvast kennis met Joyce, Hermine, Joyce en Saskia, die betrokken zijn bij dit mooie werk. Wellicht ontmoet je hen tijdens de reis ook!  

7. Relaxen? Ja, dat doen we ook.

Als groep logeren we in het Eco Torarica Resort, een hotel in een koloniaal herenhuis met schitterend uitzicht over de Surinamerivier. De maaltijden in het hotel zijn verrukkelijk. Bij het hotel is een zwembad aanwezig, waar je aan het eind van de dag kunt afkoelen.

Nog meer ontspanning: op dinsdag bezoeken we met een kok de markt in Paramaribo, om ingrediënten te verzamelen voor roti, nasi goreng, bami of pom. Tijdens de kookworkshop zullen we deze gerechten zelf maken.

Ben je een strandmens? We bezoeken ook White Beach, een recreatieoord met een wit aangelegd zandstrand. Hier kun je heerlijk uitrusten in de hangmat of zwemmen.

Meer weten?

De Eva-reis naar Suriname vindt plaats van 29 februari tot en met 9 maart 2020. Wil je meer weten over de reis en het programma?
Kijk hier voor meer informatie over het programma.
En hier voor algemene informatie over de reis.