Eva Logo
6 september 2019 in Liefde & Relatie

Hannies dochtertje overleed aan kanker

Vanaf haar tienerjaren was Hannie wedergeboren christen, maar ze leerde God pas écht kennen nadat haar dochtertje van twaalf stierf aan kanker. Ze vertelt over hoe ze toch gelukkig kan zijn ondanks het verdriet.

''Toen mijn dochter stervende was door de kanker, had ze pijn, maar niet de pijn die ze had móeten hebben. De dokter stond er versteld van hoe weinig morfine hij hoefde te geven. God heeft haar pijn weggenomen. Ook had ze een hele mooie, vredige blik. Normaal kon ze haar ene oog nooit opendoen, maar ze keek rond met beide ogen en je zag aan haar dat ze iets ongelooflijk moois zag. Ze zei: waar ben ik? M’n man zei toen: ‘Shakira, je gaat straks door een donkere tunnel, en aan het einde staat Jezus. Ga naar Hem toe, Jezus gaat jou genezen.’ Mijn man bedoelde dat ze daarna terug naar ons kon komen; maar ze is daar gebleven. Met een lach op haar mond heeft ze haar laatste adem uitgeblazen. Ze getuigde op haar sterfbed.''

‘Je kán niet gelukkig zijn als je kind overleden is aan kanker en je andere kind psychotisch is; maar met God kan alles’

“Altijd heb ik gedacht dat ik God ken,” vertelt Hannie (47). “Op mijn zestiende was ik wedergeboren christen, en op m’n twintigste trouwde ik met een man die óók wedergeboren christen was.” Hannie en haar man krijgen een zoon en een dochter, en samen wonen ze in een woonwagenkamp vlakbij Helmond. Later in hun huwelijk komen er problemen. “Mijn man werd alcoholist. ’s Middags ging hij weg, om de volgende ochtend terug te komen – en meteen een fles whisky op te drinken. We hebben flinke ruzies gehad, waar ik heel wat blauwe plekken van heb gekregen.”

Als hun dochtertje twaalf jaar is, krijgt de familie te horen dat ze kanker heeft. “We waren ervan overtuigd dat God haar zou genezen, maar een paar maanden later is Shakira overleden.”

Emoties

Na de dood van haar dochter breekt een heftige tijd aan voor Hannie. Haar zoon raakt in een zware psychose, met schizofrenie. “Een aantal keer heeft hij geprobeerd zelfmoord te plegen. Ook begon hij mij te haten en te slaan. Voor m’n gevoel was het mijn zoon niet meer.” In die periode is Hannie boos op God. “Ik heb heel veel op Hem gescholden. Ik schaam me nu ook voor wat ik tegen Hem heb gezegd. Toch is Hij uiteindelijk de enige die kan helpen. Een half jaar na de dood van Shakira zijn we gaan zoeken en kwamen bij een gemeente terecht. De eerste preek die we daar hoorden ging over het twaalfjarige dochtertje van Jaïrus, dat werd genezen. Ik heb nooit kunnen huilen, maar in die dienst kwam alle emotie eruit.”

God spreekt

In diezelfde tijd komt er een nichtje naar hen toe, even oud als Shakira. “Ze vertelde ons dat ze twee maanden voordat Shakira overleed, met haar gepraat had. Shakira had haar verteld dat God haar de toekomst had laten zien – ook de avond waarop ze zou overlijden. Het nichtje vertelde van de mensen rondom Shakira’s sterfbed. Maar dat kon dat nichtje helemaal niet weten, want ze was er die avond niet bij. Daardoor wisten we dat ze de waarheid sprak. Ook zei ons nichtje dat Shakira van tevoren wist dat haar broer een moeilijke tijd zou krijgen, maar dat uiteindelijk alles goedkomt met hem. We kregen zoveel rust. Door een meisje van twaalf heb ik Jezus echt leren kennen.”

“Shakira had ook tegen haar nichtje gezegd dat ze al even was meegenomen naar de hemel. Dat het daar zo mooi was. ‘Als je de bloemen daar ziet! En Jezus is zo mooi, Hij straalt.’ Jezus had tegen Shakira gezegd: ‘Als je wilt, mag je naar je ouders terug, maar je mag ook bij Mij blijven. Wees niet bang, Ik zorg voor je ouders.’ Toen al heeft ze de keuze gemaakt om bij Jezus te blijven – ze overleed ongeveer twee maanden later.”

Levensverandering

“God zorgt inderdaad voor ons. We ervaren de Heer iedere dag. Hij heeft onze pijn en ons verdriet weggenomen. We leven met het gevoel dat onze dochter op vakantie is; ze is op een plaats waar wij nu nog niet heen mogen gaan.”

Volgens Hannie is haar man nog wel het meest veranderd. “Hij is van de alcohol af en we hebben bijna geen ruzie meer. Vóór het overlijden van mijn dochter verdiende hij veel geld op een verkeerde manier; maar God heeft bijna al ons geld en bezit afgenomen. Hij heeft mijn man gebroken, zodat Hij hem opnieuw kon opbouwen. ‘Nu wil Ik jou laten zien dat je van Míj afhankelijk moet zijn.’ M’n man is eigenlijk een ‘watje’ geworden, zo anders dan hoe hij was. Hiervoor liet hij nóóit blijken dat hij van me houdt. Er is nu rust en vrede in ons gezin. M’n zoon zit nog steeds in zijn psychose en heeft het zwaar, maar we geloven dat hij hersteld gaat worden.”

God draagt het zwaarste deel

In het diepste dal van mijn leven heb ik ervaren hoe groot en machtig Hij is. We hadden zoveel verdriet – menselijk gezien is het niet mogelijk dat we erdoorheen zouden komen. Normaal had m’n man zichzelf doodgedronken, had ik zelfmoord moeten plegen en mijn zoon ook. Maar God heeft tot ons gesproken, door ons nichtje heen. We zijn heel erg teleurgesteld dat Hij Shakira niet genas, maar al die tijd hebben we Zijn aanwezigheid gevoeld. Hij laat ons niet in de steek.

'Gods wegen zijn niet onze wegen, maar wel de beste'

We horen ook vaak dat mensen God zien door ons leven heen. Je kán niet gelukkig zijn als je kind dood is en je andere kind psychotisch is. Maar met God kan alles. Ik heb machtige wonderen meegemaakt van God, en riep toen uit hoe geweldig Hij is, maar ik heb Hem pas echt leren kennen in de periode dat je niet gelukkig kán zijn. Je mag weten dat Hij je helpt, dat Hij het zwaarste deel van je kruis draagt. Toen ik bij Shakira in haar kamer aan het bidden was, zei God tegen mij: ‘Ik ben ook Vader, Ik heb ook een Kind. Als jouw dochter huilt, kun je niets doen; toen Mijn Zoon aan het kruis hing, kon Ik Hem wel helpen. Maar ik heb moeten zien hoeveel pijn Hij had. Ik heb Hem niet geholpen, omdat Ik van jou houd.

Geef je angst aan Hem

Gods wegen zijn niet onze wegen, maar ze zijn wel de beste. Aan die tekst uit Jesaja 55 heb ik heel veel steun gehad. Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen kan helpen: dat je toch gelukkig kan zijn, ook al gebeurt er zoiets in je leven. God laat je niet alleen. We mogen bang zijn, maar daar moeten we niet aan vasthouden. Je mag de angst aan de Heer geven. We brengen vaak onze problemen uit onze geestelijke rugzak bij God. Als je bent uitgebeden, pak je alles weer in je rugzak en neem je het weer mee. Maar al die problemen moet je bij Hem achterlaten. Dat is loslaten. Als je Hem de kans geeft, neemt Hij je verdriet weg.”

Heb jij zelfmoordgedachten? Deel dan (anoniem) je gedachten met zelfmoordlijn 113, via telefoonnummer 0900-0113 of via hun website. Zoek hulp; er staan mensen voor je klaar.

Het verhaal van Hannie Rosenberg en haar man is te zien in De Verandering op zaterdag 7 september, 18:55 uur op NPO2. 

Lees ook: Ina’s tienjarige dochter overleed na een treinongeluk.