Eva Logo
Matthijn Buwalda
3 oktober 2019 in Video

Matthijn Buwalda: 'Zonder verbeelding is geloven wiskunde'

Minella spreekt met Matthijn over gebrokenheid, aan de hand van Mozes. "Toegeven dat niet meer gaat is lastig. Kwetsbaarheid klinkt mooi, maar zodra het niet te controleren is het verschrikkelijk..."

Minella meets Matthijn Buwalda

Minella: “Mozes had vergezichten. Heb jij verlangens, een visie die verder rijkt dan individuen?”

Matthijn Buwalda: “Ik wil nog heel lang liedjes blijven maken, blijven zingen, voor mensen blijven verwoorden. Als mensen zeggen: ‘Ik voelde dit, maar ik kon de woorden niet vinden, totdat ik las wat je schreef, hoorde wat je zong.’ Dat! En Matthijn in een uitverkochte Carré zou echt tof zijn. Maar uiteindelijk is dat secundair. Ik wil gelukkig en gezond oud worden met Annemieke, mijn kinderen en misschien ooit kleinkinderen om mij heen.”

Minella: “Aan de ene kant is je vergezicht bescheiden, maar aan de andere kant wil je een uitverkocht Carré. Je kunt toch ook inspireren via YouTube?”

Matthijn Buwalda: “Nee, op YouTube krijg je likes en comments. Live in een zaal, dat is magie. Als je het goed doet, kun je een podium wegzingen. Dan word je even boven jezelf uitgetild. Dat is wat verbeelding kan doen.”

Minella: “Ligt dat dicht bij God?”

Matthijn Buwalda: “Dat is veel goddelijker dan we het als kerk heel lang hebben gemaakt. We hebben Bijbelverhalen platgeslagen en alle verbeelding eruit getrokken. Eerst hadden we de beeldenstorm, daarna de verbeeldingstorm. Ik vind dat een grote fout die we met z’n allen hebben gemaakt. In de verbeelding en in de kunst zit zoveel van God. God is een verhalengod. Zijn Zoon deed het ook. Als mensen Hem een vraag stelden, vertelde Hij fictieve verhalen, zoals over de barmhartige Samaritaan en de verloren zoon. Als we God beperken tot de kerk of tot wat er letterlijk over Hem op papier staat, doen we Hem echt tekort. Hij woont in schoonheid, in kunst, in een prachtig moment.”

Minella: “Wat ga jij daarin doen?”

Matthijn Buwalda: “Blijven doen wat ik doe. Ik sta niet voor niets in het theater. Ik ken mensen die zo teleurgesteld zijn in de kerk, dat ze fysiek geen kerk meer in willen stappen. Maar naar het theater komen ze wel. Mensen kleden zich mooi aan en maken er een echt uitje van. Dat is het leven vieren, het glas heffen, proosten op wat mooi is, juist midden in onze gebrokenheid. Dat kan zo’n tegengeluid zijn, zo’n evangeliegeluid. Mijn nieuwe theatertour heet Rechtop Mens. Je kunt in een ziekenhuisbed liggen en toch rechtop leven. Dat je met je gebrokenheid, teleurstellingen, nederlagen en inzakmomenten kunt zeggen: maar met de laatste kracht in mijn armen hef ik het glas en proost ik op het leven dat groter is dan mijn omstandigheden. Als we dat doen, hebben we dynamiet in handen.”

Dit is een gedeelte uit de rubriek 'Minella meets...'. Het hele interview met Matthijn lees je in Eva 7 2019. Ben je nieuwsgierig naar Eva? Vraag dan een gratis proefnummer aan!

Matthijn Buwalda

WINACTIE 50 (!) TICKETS THEATERTOUR 'RECHTOP MENS'

Doe mee en krijg de titelsong 'Rechtop Mens' als mp3-download.

Komend najaar is Matthijn Buwalda te vinden in de Nederlandse theaters! Zijn nieuwe voorstelling heeft als titel ‘Rechtop Mens’. Het belooft een mooie avond uit te worden vol nieuwe luisterliedjes en prachtige verhalen.
Speciaal voor EVA is een grootse winactie opgezet! Meld je aan via onderstaande link, krijg de titelsong 'Rechtop Mens' als mp3 in je e-mail en wie weet win jij een set van 2 tickets voor een voorstelling bij jou in de buurt.
JA! Ik doe mee met de winactie!

Luister het hele gesprek met Matthijn Buwalda in de podcast!

Over Matthijn Buwalda

Matthijn Buwalda (35) is zanger, liedjesschrijver, verwoorder en verhalenverteller. Het gelukkigst is hij in het theater, waar hij herkenbare, Nederlandstalige luisterliedjes zingt over doodgewone mensen in het perspectief van Gods grote verhaal. Hij bracht acht albums uit, waaronder Hooggeëerd Publiek en Hotel de Hoop. Dit najaar is hij weer in de theaters te vinden met Rechtop Mens. Matthijn is getrouwd met Annemieke en heeft drie kinderen.

Foto's: Nienke van Denderen
Tekst, video & podcast: Charlotte van Egmond