Eva Logo
Aarde
25 september 2019 in Lijf & leven

Ondersteboven van de aarde

Hoe vaak verwonder jij je nog over Gods schepping? Sta je stil bij de bijzondere dingen die Hij gemaakt heeft? We lijken het weleens te vergeten. In een nieuwe serie van BBC neemt de EO je opnieuw mee in het wonder van deze aarde, vanuit een verrassend perspectief.

Dankzij de allernieuwste technologie kan het verhaal over het leven op aarde vanuit een totaal nieuwe invalshoek worden verteld. Vanuit de ruimte. En dat levert prachtige beelden op. Vier afleveringen nemen je mee op reis rond en op de aarde.

 

Een nieuwe blik op de aarde

Bijzondere natuurverschijnselen, weersveranderingen en ingrijpende seizoenswisselingen staan centraal tijdens de eerste aflevering van de serie. En je kunt dat niet alleen zien vanaf de grond, maar ook helemaal vanuit de ruimte. Zo zie je bijvoorbeeld een olifantenfamilie die met droogte te kampen heeft en ijsringen die robbenjongen in gevaar kunnen brengen.

 

Een aarde vol patronen

In de tweede aflevering zie je hoe wonderlijke patronen het aardoppervlak bedekken. Van witte vlekken die in het binnenland van Australië te zien zijn tot aan een open plek in het eindeloze groene bladerdak van de Congolese regenwouden, veroorzaakt door een groep olifanten. Van de rechte vlakken in Nederland, tot de kronkels van de Amazonerivier.

 

Een kleurrijke aarde

Satellietcamera’s laten de grote kleurenrijkdom van de aarde zien. In aflevering drie zie je het noorderlicht en de prachtige unieke Nederlandse velden die met streepjescodes beschilderd lijken door de miljoenen tulpen. Ook kun je ontdekken hoe wolken van fytoplankton in de oceaan hongerige vissen en andere zeedieren aantrekken. 

 

‘De Nederlandse velden die met streepjescodes beschilderd lijken’

 

Een veranderende aarde

In de laatste aflevering zie je hoe het aardoppervlak sneller dan ooit verandert. Steden groeien, bossen verdwijnen en gletsjers smelten. Vervolgens probeert op Sumatra een orang-oetanvrouwtje met haar dochter zich te redden in een bos dat wordt bedreigd. En in Tanzania stellen de bewoners de toekomst van een chimpanseefamilie veilig door met satellieten een bos opnieuw aan te planten. 

Wisselende seizoenen, een planeet die razendsnel verandert en kleurrijke Nederlandse tulpenvelden. De 4-delige BBC-serie ‘Earth From Space’ is te zien vanaf donderdag 26 september, 20.30 uur, NPO 1.

Lees verder: Zo maak je een eigen mini ecosysteem

Afbeelding: BBC, EO