Eva Logo
jamila vader podcast kanker
16 september 2019 in Liefde & Relatie

PODCAST | Jamila verloor haar vader aan kanker

Zeventien jaar was ze toen ze haar vader verloor. Jamila’s vader overleed bijna vijf jaar geleden aan kanker en tijdens zijn laatste jaar ging het leven steeds meer in het teken staan van therapieën en rolstoelen. Jamila wist dat ze niet lang meer had om herinneringen met haar vader te creëren. “Ik probeerde alle momenten die we nog samen hadden heel bewust op te slaan in mijn hoofd en ervan te genieten.”

“De allerlaatste herinnering aan mijn vader is eigenlijk heel gek,” vertelt Jamila, “maar vooral erg waardevol. Het was de dag van de begrafenis. Iedereen was weggegaan bij het graf en we stonden er met alleen het gezin nog omheen. Op dat moment weglopen is heel moeilijk – heel definitief – want als je dat doet, weet je dat je die kist nooit meer zal zien. We wisten niet wat we moesten doen. En toen gingen we klappen. We gaven hem applaus, zo van: wat heb je dit goed gedaan, wat hebben we dit goed met z’n allen gedaan. Ik denk nog heel vaak terug aan dat klappen.”

Rolstoel avonturen

Het zijn de kleine momenten met haar vader die Jamila het meest waardevol vindt. “Ik herinner me nog de eerste keer dat we met de rolstoel weg gingen. Mijn vader vond het helemaal niets, want het betekende de volgende stap in zijn ziek zijn. Ik wist hem te overtuigen, maar had me niet gerealiseerd hoe moeilijk het is om een rolstoel te duwen. Toen we een stoepje op moesten, duwde ik te hard. Hij viel naar voren en krabbelde mokkend overeind. Iedereen stond te kijken naar ons. Dus mijn moeder en ik kregen de slappe lach en mijn vader uiteindelijk ook. Dat was heel leuk – dat er tijdens zoiets verdrietigs iets kon gebeuren waar we zo hard om moesten lachen.”

Geen pappa meer

Diezelfde kleine herinneringen hebben alleen ook een andere kant – ze doen Jamila beseffen wat ze mist. “Er zijn soms ineens momenten, als ik in gedachten verzonken ben, dat ik denk: Oh, dat moet ik even aan pappa vragen. Maar dat kan helemaal niet. Ik had dat een maand geleden nog, terwijl ik al jaren niets meer aan hem kan vragen. Waarom denkt mijn hoofd nog steeds dat dat wel kan?”

Podcast

Radiomakers Zegert van der Linde en Martine van der Spek ontdekten allerlei inzichten, herinneringen en heel veel veerkracht in het verhaal van Jamila. Hoe verandert de band met je ouder als diegene ongeneeslijk ziek wordt? Wat voor dingen wil je écht nog samen ondernemen voordat het niet meer kan? En hoe kom je ooit over zo’n groot gemis heen? In de podcast Het Kan Je Buurman Zijn komen deze vragen voorbij.

Beluister hier Jamila’s complete verhaal:

De podcast is ook te beluisteren in de podcast-app.