Eva Logo
30 september 2019 in Liefde & Relatie

Valentina is eenzaam: ‘Ik moet me helemaal zelf redden’

Iedereen voelt zich weleens alleen, maar sommige mensen hebben zó weinig contact met anderen, dat eenzaamheid hun hele leven overheerst. In ‘Wie Kent Mij Nog?’ vertelt Valentina (14) over haar verlangen naar een thuis én alles wat haar ervan weerhoudt haar familie toe te laten in haar hart.

Tot haar tiende leek er nog niet veel aan de hand te zijn met Valentina. Maar toen ze zichzelf begon te snijden en er meerdere gedragsproblemen naar boven kwamen, moesten haar adoptieouders besluiten hun dochter op te laten nemen in een gezinsvervangend tehuis. Eens in de twee weken gaat ze een nachtje naar huis, maar voor de rest heeft ze weinig contact met anderen. Valentina is eenzaam.

‘Ik ben de enige die weet hoe lastig het is op deze wereld’

Zij en haar adoptieouders hadden veel gesprekken en evaluaties. “Die gingen allemaal over de vraag waar ik zou gaan wonen. Niet over de vraag waar ik thuishoor.” In het tehuis waar Valentina nu woont, heeft ze moeten leren om zichzelf te helpen en te vermaken. In de weekenden is ze vaak alleen. Met haar vrienden en familie heeft ze weinig contact.

Een veilig thuis

“Ik leef in mijn eigen wereld en ik ben de enige die weet hoe lastig het is op deze wereld. Ik moet mezelf redden. ’s Avonds eet ik met de andere jongeren – niet met mijn ouders – en als ik naar bed ga komt er een begeleidster ‘slaap lekker’ zeggen. Dat is toch wel jammer. Ik zou echt heel graag een thuis hebben. Ergens waar ik me veilig voel en waar ik niet weggestuurd kan worden.”

Wat er gebeurt als Valentina langer dan één nachtje thuis is en hoe ze zichzelf staande houdt, kan je zien in ‘Wie kent mij nog?’.

Lees ook: Nathalie bedacht een app tegen eenzaamheid