Eva Logo
26 oktober 2019 in Liefde & relatie

‘Kwetsbaar zijn is de moeite waard’

Dat het leven niet bestaat uit ronde verhalen, weet Marjon (32) maar al te goed door haar chronische ziekte. Dat kwetsbaar zijn best lastig kan zijn, ondervindt haar moeder Tine (58) nog steeds weleens. Met hun initiatief ‘Rondetafel’ willen ze vrouwen rond de tafel te krijgen om hun levens te delen. Geen ronde verhalen, maar zoals het is of juist niet. Eva was nieuwsgierig en ging rond de tafel met moeder en dochter.

Kunnen jullie elkaar voorstellen?

Marjon: “Mijn moeder is zorgzaam en daarin altijd heel bereikbaar. Ze is liefdevol en kan in die liefde ook dingen laten. Ziet altijd mogelijkheden, is ondernemend met bravoure. Ze werkt als matrixcoach in het onderwijs en kan soms in de ‘juffrouwmodus’ staan; lijstjes maken, regelen en ordenen. Mijn moeder is een echte verbinder en heeft oog en oor voor de mensen om haar heen.”

Tine: “Mijn dochter Marjon is onafhankelijk, zelfstandig, origineel en een creatieve out-of-the-box denker en schrijver. Ze heeft internationale betrekkingen en religie- en levensbeschouwing gestudeerd en doet nu wat mogelijk is en wat de dag haar brengt. Dat is vaak minder dan ze zou willen, omdat ze chronisch ziek is.”

Marjon: “Daar wil ik liever niet te veel over uitweiden, maar het komt erop neer dat ik constant moet aanvoelen en aanpassen, omdat de ziekte grillig en weinig voorspelbaar is. Hoe moe en beroerd ik ook ben, mijn hoofd staat nooit stil en ik denk graag met mensen mee. Ik kan enthousiast worden van heel veel dingen en moet mezelf vaak afremmen. Dat went nooit.”

‘Echt kwetsbaar zijn is moeilijk’

En toen kwam je moeder met een leuk idee…

Marjon: “Dat klopt!”

Tine: “Dertig jaar lang heb ik als domineesvrouw op veel verschillende plekken projecten opgezet, mensen gesproken en met Bijbelstudies meegedraaid. Nadat ik een tijdlang missionair werker in Amsterdam was, vroeg ik God: als u nog iets anders voor me in petto heeft, zou ik dat mooi vinden. Toen ik onder de douche stond, brak letterlijk het licht door de lichtkoepel boven onze douche heen en hoorde ik een stem, die zei dat ik iets voor vrouwen moest ontwikkelen om ze rond de tafel te krijgen. Een week later sprak ik erover met Marjon. Ik dacht klein: gewoon een pot met vragen die ik met mijn eigen vriendinnen rond de tafel kon bespreken.”

Marjon: “Zoiets moet je natuurlijk tegen mij zeggen! Ik wilde best een uurtje meedenken, maar als vanzelf werd het groter en groeide het uit tot een heel concept. Van het logo tot de inhoud, de website en de stickertjes, alles is doordacht en weloverwogen. Ik houd ervan als iets klopt en als het staat.”

Wat is Rondetafel precies?

Marjon: “Rondetafel is ‘out of the box’-materiaal dat je samen met een groep vrouwen rond de tafel uitnodigt, maar wat je ook kunt gebruiken in een grotere groep of tijdens een event. Ons uitgangspunt is: ga nou eens gewoon zitten en delen over je leven en je geloof daarin. Er zijn veel Bijbelstudieachtige boekjes met veel verdieping en tekst en dat is mooi, maar daar kun je je vaak ook makkelijk achter verschuilen. Echt kwetsbaar zijn is moeilijk. Gewoon eerlijk het leven delen, hoe vaak doen we dat nou? God en geloof zijn daar, soms expliciet, soms impliciet, toch wel in verweven. Omdat lang niet alles in tekst te vatten is, gebruiken we bij Rondetafel ook veel beelden en tastbare dingen, zodat het meer vrouwen aanspreekt en ruimte creëert om open en kwetsbaar te zijn.”

Tine: “De Bijbel geeft zoveel mooie waarden en uitgangspunten die we zeker betrekken, maar bij Rondetafel is achtergrondkennis van de Bijbel geen ‘must’. Wel dat je openstaat voor Gods liefde en en Zijn aandacht voor jou.”

kwetsbaar rond de tafel tine marjon

Waarom moest het er komen?

Tine: “Ik heb met veel Bijbelstudiekringen meegedraaid, waar vaak een bepaalde standaard heerst en je tijdens een ontmoeting met elkaar tot ‘het goede antwoord’ moet komen en je voor elkaar zomaar ‘vreemden’ kunt blijven. Wij willen die standaard loslaten. Er is geen goed of fout.”

Marjon: “Ik krijg de kriebels van Bijbelstudies waarin we het vooral hebben over hoe het zou moeten zijn in plaats van hoe het is. Daarin heeft mijn persoonlijke situatie veel invloed. Mijn leven loopt zo anders dan ik van tevoren had bedacht. Er zit een heel stuk zinloosheid in het leven, dingen die nergens toe leiden. Je kan het allemaal heel mooi bedenken, maar het leven is niet rond. Er zijn veel breuklijnen en losse eindjes. Als ik alles één op één zou willen duiden vanuit mijn geloof, hoe God daar wel of niet in werkt, loop ik stuk. Ik word daar ongelovig en cynisch van. Ik ben wel van de open eindjes; het is wat het is. Ik heb besloten om het gevecht met God niet aan te gaan, maar ik ervaar wel de ruimte mijn gevoel, boosheid en frustratie met Hem te delen. En dat gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe. Misschien durf ik dat juist te doen vanuit het weten en vertrouwen dat Hij er is, ook al begrijp ik niet hoe en voelt het vaak anders.”

‘Mijn leven loopt zo anders dan ik van tevoren had bedacht’

Vinden jullie het zelf moeilijk om kwetsbaar te zijn?

Tine: “Ik heb het hart niet op de tong en leg dingen niet snel op tafel. Een voorbeeld: Toen ons tweede kleinkind veel te vroeg werd geboren in Afrika, was ik gelijk heel praktisch tickets aan het regelen. De emoties, die bij mij wat meer verscholen zitten, kwamen pas later. Als je niet zoveel deelt, kun je jezelf makkelijk wijsmaken dat je de enige bent die iets voelt of meemaakt, wat een eenzaam gevoel geeft. Het is voor mij echt een keuze om wat meer van mezelf te delen en ik ontdek steeds vaker dat het mag en kan. Mensen om me heen, die het voorheen lastig vonden om een stukje van mijn hart te zien, reageren daar positief op. Kwetsbaar zijn werkt verbindend en het is de moeite waard.”

Marjon: “Bij kwetsbaar zijn denken we al gauw aan de moeilijke, minder mooie dingen. Maar het gaat net zo goed om delen waar je enthousiast van wordt en waar je hoofd vol van is. In mijn vriendinnengroep lopen de levens soms best uit elkaar; de ene is bezig met een grote verbouwing, de ander worstelt met gezondheid, weer een ander met pittige dingen in de familie. Je hoeft het ene niet tegen het andere weg te strepen. God vroeg in het paradijs: ‘Mens, waar ben je?’ Niet: waar zou je naartoe willen? We willen vrouwen uitdagen: laat je gevonden worden waar je nu bent, of je nou vrolijk bent of verdrietig.”

Wanneer zijn jullie tevreden?

Tine: “Er zijn nu 25 groepen bezig met de eerste box over het thema ‘Licht’, waarin vragen als ‘In welk licht kijk je naar jezelf?’, ‘Welke ‘vrome’ lampjes ga jij ophangen als alles duister voelt?’ of ‘Hoe leef je licht?’ aan bod komen. Wat betreft aantallen zijn we ‘snel’ tevreden; iedere groep die begint, ‘vieren’ we, maar we gunnen het nog veel meer vrouwen.”

Marjon: “Als het gaat om de inhoud en vorm, leggen we de lat een stuk hoger. Dan zijn we toch wel een beetje perfectionistisch! Met daarbij alle credits voor onze vormgever, die ons ontzettend geholpen heeft met het neerzetten van de stijl: vrouwelijk, maar ook stoer en krachtig.”

Tine: “We horen van vrouwen terug dat er echt iets gebeurt in hun vriendinnengroep. Dat ze elkaar al jaren kennen, maar er gesprekken op gang komen die ze nooit eerder hebben gevoerd. Daar doen we het voor en dus zijn we alweer bezig met een nieuwe box.”

Benieuwd naar Rondetafel? Kijk op samenrondetafel.nl.

BEELD: Merel Steenwijk Fotografie

Lees ook: Trouw in je relaties in het 'ik-tijdperk'