Eva Logo
Eenzaamheid
17 oktober 2019 in Hoofd & hart

Zeven dagen alleen: nieuw EO-experiment over eenzaamheid

Hoe is het om het leven te leven van iemand die zich eenzaam voelt? De EO wil met een nieuw programma mensen die eenzaamheid laten ervaren. Zes personen leven een week lang het leven van een leeftijdsgenoot die zich eenzaam voelt. Lukt het de deelnemer om zeven dagen afgezonderd in een huis te verblijven?

In elke aflevering van ‘Proef Eenzaamheid’ wordt iemand met een druk sociaal leven, zeven dagen lang afgezonderd van familie en vrienden. Het huis waar deze persoon in verblijft, hangt vol camera’s om de kijker mee te nemen in het experiment. Terwijl deze persoon eenzaamheid ervaart, bezoekt EO-presentator Bert van Leeuwen de échte eenzame persoon om het verhaal achter eenzaamheid te ontdekken. Vervolgens ontmoeten de deelnemers elkaar aan het eind van de aflevering.

'Ik hoop dat we meer oog voor mensen krijgen' 

Bert: “Door het maken van dit programma is het mij duidelijk geworden dat (dagelijks) contact een essentiële behoefte is. Ik hoop dat we door dit programma meer oog voor de mensen in onze omgeving krijgen, met name voor hen die eenzaam zijn.”

Posttraumatische stressstoornis

In de eerste aflevering volgen we Sharon (27) en Annick (31). Sharon heeft een druk sociaal leven en is niet vaak alleen. Voor dit experiment maakt ze een uitzondering: ze brengt zeven dagen, 24 uur per dag alleen door. Zonder telefoon en internet. Daarmee stapt ze in het leven van de 31-jarige Annick. Annick is van haar 8e tot 16e erg gepest en vindt het hierdoor moeilijk om relaties op te bouwen. Ze heeft een posttraumatische stressstoornis, waardoor ze niet kan werken en als gevolg daarvan veel thuis zit. Tijdens de week ontdekt Sharon steeds meer hoe het leven van de eenzame Annick eruitziet. Aan het eind van de uitzending ontmoeten ze elkaar. Begrijpt Sharon nu beter hoe het is om eenzaam te zijn?

Eenzaamheid in een huwelijk

Leontien (47) is altijd druk. In de tweede aflevering stapt ze in de schoenen van Monique (56). Monique voelt zich erg eenzaam en is ervan overtuigd dat niemand haar zal missen als er iets met haar gebeurt.

In de daaropvolgende afleveringen zien we onder andere Co en Ton. De vrouw van Co (77) is in een verzorgingstehuis opgenomen en kan niet meer praten. Hoewel Co dagelijks bij haar langsgaat, ervaart hij eenzaamheid. Ton (72) is 11 jaar gestopt met werken, maar verveelt zich geen moment. Hij speelt in een band, is zweefvlieger en gaat graag naar musea. Langzamerhand komt hij tijdens zijn week meer te weten over Co, voor wie dit gevoel dagelijkse realiteit is.     

Hoe het de deelnemers zal vergaan, is te zien vanaf woensdag 23 oktober, om 22:20 uur, NPO 1.

Afbeelding: EO

Lees verder: Lenie was eenzaam, maar helpt nu anderen