Eva Logo
Last Christmas film recensie
7 november 2019 in Films & series

Last Christmas: een romantische komedie met verrassende clichés

Eén van de (minder geestelijke) hoogtepunten voor regenachtige kerstdagen: De Kerstfilm. Thuis of in de bioscoop. Last Christmas is zo’n onvervalste romantische komedie voor elke liefhebber van kerstromantiek. Eva screende ‘m alvast voor je.

Het verhaal van Last Christmas

Het leven van Kate (Emilia Clarke, bekend van de HBO-serie Game of Thrones) is een zootje. Ze heeft mot met haar ouders en zus en kan als zangeres geen voet aan de grond krijgen. Kate werkt als groene elf in een kerstwinkel met de humeurige eigenaresse ‘Santa’, omdat een betere carrièremove niet in het verschiet lijkt te liggen. Eigenlijk ontbreekt het haar op elk vlak aan evenwichtige liefdesbanden. De enige ‘liefdes’ in haar leven zijn foute mannen, met wie ze te vroeg in bed en in netelige situaties belandt.

Net op het moment dat je denkt dat de clichés te groot worden, verrast de film toch

Maar Kates chaotische leven heeft een diepere oorzaak. Eén daarvan haar jeugd in Joegoslavië. Als kind is Kate met haar ouders als vluchteling naar Engeland gekomen, als gevolg van de oorlog die het land ontwrichtte.

Midden tijdens de kersthoogtijdagen loopt Kate Tom (Henry Golding) tegen het lijf. Tom verschilt in alle opzichten van Kate. Hij helpt in een daklozenopvang, heeft zijn appartement keurig op orde en is de rust en structuur zelve. Het lijkt erop dat Kate in Tom de man vindt die haar leven een nieuwe richting kan geven. Tot ze een verbijsterende ontdekking doet…

Waarom wil je deze film (niet) zien?

Last Christmas opent met een aantal sterke grappen en grollen, maar lijkt dan over te gaan in een tamelijk clichématig verhaal over het vinden van de Ware. Net op het moment dat we denken dat de verhaallijn begint tegen te vallen, maakt hij uiteindelijk nog een opmerkelijke switch. Eén waardoor het verhaal niet 'eind goed, al goed' blijkt te zijn, maar die de film wel boven het geijkte niveau uittilt.

De stuntelige acties van Kate, alias Emilia, met haar grappig-brutale smoeltje, in combinatie met de kleurige kerst-styling, maken dat de film een kerstklassieker kan worden die vergelijkbaar is met Love Actually. Emma Thompson (Love Actually, Bridget Jones’s Baby), die mede het scenario heeft geschreven, speelt de rol van Kates getraumatiseerde moeder. Haar rol krijgt helaas minder diepte dan gehoopt.

Last Christmas eindigt niet helemaal zoals je van een romcom zou verwachten, maar bevat wél een maatschappelijke kerstboodschap die we van harte kunnen onderschrijven.

Kortom, een leuke vriendinnentip voor een koude november- of decemberavond, zeker als je houdt van kerstkitsch en de liedjes van George Michael, die als een zilveren kerstslinger door de film verweven zijn.

 

Last Christmas

Regie: Paul Feig
Cast: Emma Thompson, Emilia Clarke, Henry Golding, Michelle Yeoh e.a.
Speelduur: 75 minuten

Last Christmas draait vanaf 6 november in de bioscopen.

Bekijk hier de trailer